уторак, 29. јун 2021.

Čoko lešnik torta

             Kada ne mogu da se odlučim koju tortu da napravim za svoje ukućane, onda odluku prepustim mašti na volju. Uglavnom se vodim time šta imam trenutno od namirnica u kući i bukvalno u "hodu" nastane torta. Tako je bilo i sa ovom tortom. Naravno, svi su bili zadovoljni njenim ukusom.

POTREBNO JE: 
Za koru: 
7 jaja
7 kašika šećera
3 kašike brašna
1 pr. za pecivo
3 kašike kakaoa
10 kašika ml. lešnika
3 kašike ulja
Za prelivanje kora: 
2 dl čokoladnog mleka
Za I krem: 
7 dl mleka
3-4 kašike šećera
2 pudinga od vanile
(ili lešnika)
5 kašika ml. lešnika
125 gr margarina
Za II krem: 
3 dl čokoladnog mleka
1 puding od čokolade
125 gr margarina
PRIPREMA: 
               Umutite penasto jaja sa šećerom, pa dodajte ulje a zatim i mešavinu brašna, kakaoa i peciva. Sve lagano izmešajte i na kraju dodajte mleveni lešnik. Sve dobro sjedinite pa smesu sipajte u najveći pravougaoni pleh koji ste prekrili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 st. oko dvadesetak minuta (zavisno od rerne). Pečenu koru izvadite i kada se ohladi presecite je uzdužno na tri dela pa ih prelijte čokoladnim mlekom.
              Dok se kora peče stavite 5 dl mleka sa šećerom da se kuva a ostalih 2 dl mleka izmešajte sa pudingom. Dodajte ga u vrelo mleko i kuvajte dok se ne zgusne a na kraju dodajte i mleveni lešnik. Sve dobro izmešajte i sklonite da se prohladi. U mlak krem dodajte margarin i mikserom sve dobro izmiksajte.
              U poseban sud izmešajte puding od čokolade sa čokoladnim mlekom i kuvajte dok se ne zgusne. U prohlađen krem dodajte margarin i sve dobro izmiksajte.
              Na dugačku tacnu za služenje stavite prvu koru pa je premažite polovinom I krema, preko njega stavite drugu koru pa je premažite II kremom (ostavite malo za ukrašavanje) i zatim stavite treću koru pa je premažite drugom polovinom krema. Odozgo je ukrasite mlevenim lešnikom i ostatkom II krema. Ostavite tortu u frižider da se ohladi i stegne pa je poslužite.
PS. Po želji tortu možete ukrasiti i umućenim šlagom.





Нема коментара:

Постави коментар