уторак, 19. октобар 2021.

Lazanje sa plavim patlidžanom

          Svi koji budu probali ovo zaista izuzetno jelo, oduševiće se njegovim kremastim, fenomenalnim ukusom a verujem da i oni koji ne vole plavi patlidžan, postaće njegov obožavalac...
POTREBNO JE: 
2 manja plava patlidžana
4-5 kašika prezli
300 gr mlevenog mesa
1 šargarepa
2 paradajza
1 veća glavica crnog luka
po ukusu soli, bibera, suvog začina
1 kašika aleve paprike
po ukusu suvog bosiljka i origana
4-5 kašika brašna
ulje za prženje
Za bešamel sos: 
oko 3 dl mleka
50 gr margarina ili putera
4 kašike brašna
po ukusu soli 
1 kašika kisele pavlake
I još:
200 gr kačkavalja
PRIPREMA: 
             Operite patlidžan, odsecite mu krajeve i isecite uzdužno na tanke režnjeve. Posolite i ostavite da ispuste svoju gorčinu a zatim ih obrišite čistom krpom.
Svaki režanj patlidžana uvaljajte u brašno pa pržite na malo ulju desetak sekundi sa obe strane.
Posebno na ulju propržite sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu pa dodajte mleveno meso. Posolite, pobiberite i uz mešanje pržite desetak minuta. Sada dodajte seckan paradajz, bosiljak, origano i alevu papriku pa pržite još koji minut.
Za bešamel sos, u posudu otopite margarin pa dodajte brašno i uz energično mešanje pržite 2-3 minuta pa dodajte mleko. Mešajte da se ne stvore grudvice, posolite i kada sos dobije dovoljnu gustinu dodajte kiselu pavlaku.
Na dno uljem podmazane vatrostalne posude poređajte polovinu patlidžana pa preko njega stavite fil. Preko fila trećinu narendanog kačkavalja pa polovinu bešamel sosa, Preko sosa poređajte ostatak patlidžana, pa ostatak bešamel sosa i na kraju ostatak narendanog kačkavalja. 
Stavite posudu u rernu zagrejnu na 200 st. i pecite oko 35-40 minuta (zavisno od rerne).
Jelo poslužite toplo.





Нема коментара:

Постави коментар