Ova tradicionalna grčka poslastica, svojim predivnim mirisnim i kremastim filom oduševiće sve sladokusce...
7 dl mleka
50 gr griza
50 gr gustina
100 gr šećera
2 kesice vanile
1 komad pomorandže (ili limuna)
50 gr margarina
4 jaja
12 kora za pitu
Za premaz kora:
120 gr margarina
Za sirup:
350 gr šećera
3 dl vode
U sud stavite šećer i vodu pa kuvajte sirup 3-4 minuta i na kraju dodajte polovinu narendane kore pomorandže (ili limuna), pa ostavite da se hladi.
U poseban sud umutite jaja, šećer, vanilin šećer, griz, gustin, ostatak narendane kore pomorandže i mleko pa stavite da se kuva uz mešanje, dok ne dobije dovoljnu gustinu. Sklonite sa vatre pa dodajte margarin i sve dobro umutite mikserom.
U manji sud otopite margarin za premazivanje kora.
U pravougaoni pleh stavite sa svih strana po jednu koru tako da polovina kora pokriju dno pleha a polovina kora da prelaze ivice. Svaku koru premažite sa malo otopljenog margarina, stavite ponovo koru na dnu pleha, pa je premažite margarinom i tako uradite sa još 3 kora a onda rasporedite krem pa ponovo ređajte ostale kore i svaku premažite margarinom.
Na kraju kore, koje su bile van pleha prebacite na već poređane kore i premazujte ih margarinom.
Isecite pitu na kocke pa je pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 st. oko 30 minuta (zavisno od rerne).
Pečenu pitu izvadite iz rerne i odmah prelijte hladnim sirupom.
Нема коментара:
Постави коментар