петак, 20. јануар 2023.

Čokoladna torta

     Neverovatno koliko je ova torta ukusna, kremasta i verujem da će svi koji je budu probali tražiti još. Čak i oni koji nisu čokoljupci neće joj moći odoleti. Preporučujem da je napravite i za razna slavlja i oduševite vaše goste...👌😋 ♥


POTREBNO JE: 
Za koru: 
4 jaja
65 + 65 gr šećera
1 kašika proceđene jake kafe ili
1 kašičica nes (instant) kafe u prahu
60 gr margarina
1 kesica vanile
65 gr brašna
1 kašika praška za pecivo
3 kašike kakao praha
Za čokoladni krem: 
6 dl mleka
2 kesice pudinga od čokolade
150 gr prave čokolade za kuvanje 
(ne krem table)
10 kašika mlevene plazme
7 kašika mlevenih oraha
200 gr putera ili margarina
5 kašika prah šećera
PRIPREMA: 
    Odvojte belanca od žumanaca pa najpre penasto mutite žumanca sa 65 gr. šećera i vanilom oko 2-3 minuta. Posebno prosejte brašno, kakao i pecivo pa dodajte u umućena žumanca, lagano izmešajte pa dodajte otopljen margarin sa kafom. Sve sjedinite najmanjom brzinom miksera.
Posebno mutite belanca sa 65 gr šećera, oko 5 min. Sada umućen šam od belanaca špatulom izmešajte sa predhofnom smesom. Preručite smesu u okrugli kalup sa obručem koji ste prekrili pek papirom.
Pesite oko 10-15 min. u zagrejanoj rerni na 180 st. (zavisno od rerne).
    Za krem izmešajte puding sa 2 dl mleka da nema grudvica pa ga dodajte u ostatak mleka, koje ste stavili da se greje. Kuvajte uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne pa dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte sve dok se čokolada ne otopi pa sklonite sa vatre i ostavite pokriveno streč folijom da se hladi.
Posebno umutite puter ili margarin sa prah šećerom pa ga postepeno dodajte u skoro hladan krem. Sve dobro mikserom umutite. Trećinu krema odvojte za dekoraciju torte a u ostatak dodajte mlevenu plazmu i mlevene orahe pa sve dobro umutite mikserom.
    Ohlađenu koru izvadite iz kalupa pa je presecite na pola. Na okruglu tacnu za tortu stavite jednu koru pa je premažite kremom sa keksom i orasima, pa preko stavite drugu koru i blago pritisnite rukama.
    Odozgo tortu dekorišite odvojenim kremom po svom ukusu, ostavite je u frižider da se dobro ohladi i stegne pa je poslužite.










Нема коментара:

Постави коментар