Ukoliko imate mleveno meso (najbolje je mešano), predlažem vam da spremite ćufte na ovaj način jer su zdravije od onih koje se prže na masnoći. Veoma su sočne i ukusne 😋
PS. Ja sam koristila pola količine ukupnih namirnica i napravila dovoljan broj ćufti za dve osobe 👌
POTREBNO JE:
400 gr mlevenog mesa
1 jaje
5 kašika prezli
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 kašičica aleve paprike
(ja sam i malo ljute tucane)
po ukusu soli i ml. bibera
1 kašičica suvog biljnog začina
1 ravnu kašičicu sode bikarbone
kačkavalj
i ulje
Prezle (mrvice) potopite sa malo vode i ostavite nekoliko minuta dok ne upiju vodu.
Za to vreme na malo ulja propržite sitno seckan crni luk, posolite ga, pa kada omekša, dodajte i seckan beli luk i sklonite sa vatre.
U sud stavite mleveno meso pa dodajte jaje, omekšale prezle, propržen luk, alevu papriku, biber, suvi začin i sodu bikarbonu pa sve dobro izmešajte rukama da dobijete kompaktnu smesu.
(ukoliko vam je smesa retka, slobodno dodajte malo brašna).
Ruke namažite uljem i od dobijene smese formirajte ćufte pa ih ređajte u uljem podmazan sud za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne utrošite smesu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 st. (zavisno od rerne) oko 15 min. tj. dok ne porumene pa izvadite i preko svake ćufte stavljajte po malo kačkavalja (ja sam imala u listićima).
Vratite ih u rernu i pecite još nekoliko minuta pa poslužite tople a veoma su ukusne i hladne.
Нема коментара:
Постави коментар