петак, 8. март 2024.

Kremasta torta sa jagodama

 Torta je izuzetno ukusna, prosto se topi u ustima a umesto jagoda možete koristiti i neko drugo voće (maline, kupine, kajsije i sl.)... svakako nećete pogrešiti... 
POTREBNO JE: 
Kora 
6 belanaca
10 kašike šećera
5 kašika brašna
Krem 
l litar mleka
6 žumanaca
5 kašika šećera
2 pudinga od vanile
2 kašike gustina
125 gr margarina
Voćni fil 
2 dl vode
300 gr jagoda
(ja sam koristila zamrznute)
5 kašika šećera
3 pune kašike gustina
Još 
1 kesica šlaga
PRIPREMA: 
    Odvojte belanca od žumanaca. Za koru umutite belanca u šam pa dodajte šećer i mutite mikserom najjačom brzimom dok se šećer ne rastopi a zatim špatulom umešajte brašno. Od smese pecite 2 iste kore u okruglom kalupu u zagrejanoj rerni na 180 st. 15-20 min. Pečene kore izvadite iz rerne i ostavite da se hlade.
Za krem umutite žumanca pa dodajte 2 dl mleka, puding i gustin i sve dobro sjedinite da nema grudvica. Ostatak mleka sa šećerom stavite da provri pa mu dodajte smesu i sve zajedno kuvajte, uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i u mlak krem dodajte margarin pa sve dobro izmiksajte.
Posebno u sud stavite jagode, dodajte šećer i 1,5 dl vode pa kuvajte oko 3 minuta. Posebno u 0,5 dl vode rastvorite gustin pa ga dodajte u jagode. Kuvajte dok ne dobije potrebnu gustinu pa sklonite sa vatre i osavite da se ohladi.
Slaganje: I kora - pola krema - voćni fil - ostatak krema - II kora. 
Celu tortu premažite šlagom pripremljenim po uputstvu na ambalaži. Ostavite je u frižider da se dobro ohladi i stegne, pa je poslužite.



Нема коментара:

Постави коментар