петак, 7. фебруар 2014.

Sok od narandže i limuna

                Ovaj domaći sok tj.sirup je veoma ukusan i zdrav sa sačuvanim vitaminima i bez ikakvih veštačkih dodataka i konzervansa.

POTREBNO JE:
1 kg pomorandži
1/2 kg limuna
1 kg šećera
3 limontusa
oko 1,5 l vode
PRIPREMA:
                U vrelu vodu sipajte malo sode bikarbone i ubacite cele pomorandže i limun. Ostavite da odstoji oko 1h kako bi se iz kora eliminisali eventualni ostaci prskanja. Nakon toga operite voće.
Polovini pomorandži oljuštite kore do mesa a polovini ostavite. To isto uradite i sa limunom. Sada svo voće sameljite u mašini za meso ili u blenderu. U samleveno voće sipajte polovinu vode, dodajte 1 limontus i ostavite da stoji nekoliko sati. Nakon tog vremena dobro procedite voće (najbolje kroz gazu).
                U ostatak vode dodajte šećer i pustite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte proceđen sok i 2 limuntusa, dobro promešajte i punite, predhodno dobro oprane flaše.Sok tokom letnjih dana držite u frižideru a rimi na hladnom mestu.
                 Prilikom služenja u čašu sipajte 1/3 sirupa a ostalo dodajte običnu ili kiselu vodu.
                 
                 

                

субота, 1. фебруар 2014.

Domaći lek protiv kašlja

     Ovaj recept sam dobila u vreme inflacije, izuzetan je protiv kašlja, za brzo izbacivanje šlajma a mogu ga koristiti svi bez izuzetaka. Veoma je efikasan i brzo deluje.
POTREBNO JE:
150 gr šećera i
1/2 l piva
PRIPREMA:
              U dublji sud stavite šećer da se lagano otopi i dobije karamel boju. Sklonite sa vatre i sipajte pivo. Počeće da peni i zato pazite da ne iskipi. Vratite na vatru i kuvajte na laganoj vatri neprestano mešajući dok se šećer ne rastopi. Kuvajte i dalje dok ne dobijete gustinu ređeg (tečnog) meda a to je za otprilike 15-20 minuta. Tada sklonite sa vatre i preručite i manju posudu. Kada se ohladi treba biti gustine meda.
               Odrasli mogu uzimati  nekoliko puta na dan po 1 kašiku a mala deca po 1 kašičicu.
PS. Možete udvostručiti meru ukoliko je potrebno za više od 2 osobe.

уторак, 21. јануар 2014.

Čokoladne štangle

                Ove ukusne štanglice mogu dugo da stoje...
POTREBNO JE:
ZA KORU:
100 gr keksa
50 gr margarina
2 kašike šećera
1 kašika kakaoa
ZA KREM:
4 žumanca
75 gr šećera
75 gr kakaoa
15 gr gustina
50 ml mleka
100 gr margarina
3 kašike kisele pavlake
1 vanilin šećer
PRIPREMA:
             Keks sameljite ili što sitnije oklagijom izdrobite. Stavite u sud, dodajte šećer, kakao i blago otopljen margarin. Sve dobro sjedinite i rastanjite u pravougaoni kalup za štrudlu (pogledajte na trećoj fotki). Ja sam predhodno u kalup stavila papir za pečenje.
          Umutite žumanca sa šećerom, dodajte kakao i gustin i na kraju nleko. Mutite dok ne postane glatko pa stavite na vatru da se kuva. Kada se krem zgusne, prohladite ga pa dodajte margarin, vanilu i kiselu pavlaku. Sve dobro izmešajte pa dobijeni krem sipajte preko kore od keksa.
 
                Pecite u rerni oko 1 sat na umerenoj temperaturi.  
                                                                    

петак, 17. јануар 2014.

Karamel torta sa lešnikom

POTREBNO JE:
ZA KORE
8 belanaca
8 kašike šećera
3    "    brašna
50 gr lešnika
ZA KREM
300 šećera
6 dl mleka
8 žumanaca
9 kašike brašna
150 gr margarina
5 kašike prah šećera
50 gr lešnika
I JOŠ
150 gr čokolade za kuvanje
malo ulja
oko150 gr piškota ili plazma keksa
1 kesica šlaga
PRIPREMA:
                    Umutite belanca sa šećerom pa kada se šećer otopi lagano umešajte brašno i mleven lešnik. Masu sipajte u najveći četvrtast pleh na koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Pecite koru na 180 st. oko 20 minuta. Pečenu koru ohladite pa je presecite uzdužno na 3 dela.
                    U međuvremenu otopite šećer pa kad se karamelizuje dodajte 5 dl. mleka. Sklonite sa vatre jer će zapeniti a onda vratite i na laganoj vatri kuvajte dok se sve ne rastopi. Umutite žumanca, dodajte brašno i 1 dl mleka i sve dobro sjedinite pa sve to zakuvajte u karamel mleku. Kad se dovoljno zgusne, sklonite sa vatre, ohladite pa dodajte umućen margarin sa prah šećerom i mleveni lešnik.

     Na tacnu stavite jednu koru pa je prelijte sa polovinom otopljene čokolade, pa kad se čokolada malo stegne preko nje premažite deo krema, pa poređajte nekoliko piškota, pa deo krema i tako ponovite dok se ne utroši sav materijal (vidite na slici). Poslednju koru sa strane premažite ostatkom krema i umućenim šlagom.



недеља, 5. јануар 2014.

SLANE KUGLICE


SLANI RAFAELO:
POTREBNO JE:
300 gr krompira
50 gr majoneza
1 kašika kisele pavlake
70 gr belog pilećeg mesa (ili pileće šunke)
2 šargarepe
100 gr kačkavalja

soli po ukusu
PRIPREMA:
               Krompir obarite u slanoj vodi zajedno sa šargarepom. Krompir propasirajte, šargarepu sitno iseckajte, pileće meso takođe sitno iseckajte. U propasiran krompir dodajte majonez, kis. pavlaku, sitno seckano pileće meso i sve dobro izmešajte. Pravite kuglice pa ih uvaljajte u rendan kačkavalj.
KUGLICE SA POVRĆEM
POTREBNO JE:
300 gr krompira
70 gr majoneza
 2 pečene crvene paprike
pola manjeg praziluka
2 kisela krastavćića
2 kuvana jajeta
soli po ukusu
100 gr susama
PRIPREMA:
                 Krompir obarite u slanoj vodi i propasirajte ga.  Papriku, krastavčiće i praziluk sitno iseckajte. Susam propržite na suvom tiganju.
U propasiran krompir dodajte majonez, seckano povrće i rendana jaja. Sve dobro izmešajte i pravite kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u susam, ohladite i služite.




четвртак, 26. децембар 2013.

Šareni pužići (posno)

POTREBNO JE:
ZA TAMNU MASU
350 gr. mlevenog keksa
150 gr šećera
50 gr čokolade za kuvanje
100 gr margarina
1 dl nes kafe (ili jake obične)
ZA BELU MASU
70 gr margarina
100 gr kokosovog brašna
100 gr prah šećera
sok od 1/2 limuna
100 gr žele bombona
PRIPREMA:
                    Za belu masu izmešajte margarin sa prah šećerom, kokosovim brašnom i sokom od limuna.
                    Za tamnu masu pomešajte ml. keks, šećer, istopljenu čokoladu i postepeno sipajte nes kafu. Na kraju dodajte blago rastopljeni margarin i sve dobro izmešajte. Na pouljenoj foliji razvijte masu u pravougaoni oblik, debljine oko o,5 cm  i nafilujte ga belom masom. Preko bele mase rasporedite seckane žele bombone.

                     Pažljivo sve uvijte u rolat, stegnite folijom i ostavite u frižider da se dobro stegne pa ih secite na željene kolutove.

недеља, 22. децембар 2013.

"Slatka kuća" šnite (posno)

POTREBNO JE:
150gr. mlevenog keksa
150 gr. mlevenih oraha
250 gr šećera
125 gr margarina
0,75 dl vode
100 gr raznobojnih žele bombona
0,20 dl nes kafe
PRIPREMA:
                   Ukuvajte sirup od šećera i vode, dodajte margarin pa kada se otopi dodajte keks i orahe. Sklonite sa vatre i sve dobro sjedinite. Masu podelite na dva dela.  U prvi deo dodajte skuvanu jaku nes kafu, izmešajte i razvijte masu na četvrtastu tacnu. U drugi deo dodajte seckane žele bombone pa je stavite preko prvog dela. Sve dobro poravnjajtem ostavite da se ohladi pa secite na željene šnite.

субота, 21. децембар 2013.

Karamel štanglice sa susamom i čokoladom

POTREBNO JE:
100 gr šećera
100 gr margarina
4 kašike meda
70 gr čokolade za kuvanje
100 gr susama
100 gr oraha
PRIPREMA:
                      Susam propržite na suvom tiganju dok blago ne porumeni. Orahe sitno iseckajte. Stavite u sud šećer da se malo otopi (karamelizuje), dodajte margarin, med, čokoladu i sve kuvajte dok se ne otopi i dobije srednje gusta masa. Ubacite susam i seckane orahe i odmah sklonite sa vatre. Dobro sve sjedinite pa dobijenu masu razlijte u uljem podmazanu manju posudu (tacnu). Ostavite da se ohladi i stegne pa secite na željene komade.

среда, 18. децембар 2013.

Rolat "Slatka kuća"

POTREBNO JE:
150gr šećera
100 gr suvog grožđa
50 gr keksa (posnog)
100 gr oraha
50 gr žele bombona
50 gr margarina
sok od limuna
1 list oblande
PRIPREMA:
              Ušpinujte šećer sa malo vode, dodajte margarin i kada se otopi, dodajte sitno lomljeni keks, sklonite sa vatre pa ubacite mlevene orahe, seckane žele bombone, suvo grožđe i sok od limuna. Sve dobro sjedinite. Oblandu stavite između vlažne krpe nakratko i na nju nanesite dobijenu smesu. Lagano urolajte i ostavite da se dobro ohladi i stegne. Secite na kolutove i služite.


Šareni rolat (posni kolač)

             
POTREBNO JE:
Za braon sloj:
150 gr mlevenog posnog keksa
100 gr prah šećera
50 gr margarina
50 gr posne čokolade za kuvanje
malo soka po izboru
Za crven i zelen sloj:
isto kao i za braon koru samo umesto čokolade, po malo crvene i zelene jestive boje
Za beo sloj:
100 gr kokosa
80 gr prah šećera
50 gr margarina i
malo soka od limuna
PRIPREMA:
               Umutite margarin sa prah šećerom, dodajte keks, otopljenu čokoladu i soka, onoliko koliko da se umesi kompaktna masa.
               Umutite margarin sa prah šećerom, dodajte keks i sok pa umesite masu. Podelite je na dva dela pa u jedan deo dodajte crvenu a u drugi zelenu boju.
               Umutite margarin sa prah šećerom, dodajte kokosovo brašno i sok od limuna i umesite kompaktnu masu.
             
                 Pomoću oklagije razvucite crveni deo u četvrtastu koru. Od belog dela napravite valjak dužine razvučene kore pa ga stavite na nju. Urolajte je.
                 Sada razvucite zeleni deo u četvrtastu koru iste dužine, na nju stavite urolani crveni deo. Ponovo urolajte.
                 Razvucite i braon deo u četvrtastu koru iste dužine, i na nju stavite urolani zeleni deo. Ponovo urolajte.
                  PS. Sve ovo radite preko tanke najlon folije, kako biste lakše pravili rolate.
                  Ostavite rolat da se stegne pa ga secite na kolutove.

                

недеља, 24. новембар 2013.

LUFT PITA (ŠAM ROLNE PRELIVENE KREMOM)

            Ovu brzu, jeftinu i ukusnu poslasticu preporučujem svima koji vole nešto kremasto, slično šne noklama a dobro rashlađeno podseća i na sladoled od vanile...
POTREBNO JE:
5-6 tankih kora za pitu
4-5 jaja
6 dl mleka
8 kašika šećera
2 vanilin šećera
2-3 kašike brašna
ulje za prženje
PRIPREMA:
                 Mikserom dobro umutite belanca sa 1 kašikom šećera dok ne dobijete čvrst šam.
Raširite koru i celu je mremažite sa nekoliko kašika šama i lagano uvijte u rolat. Tako uradite sve dok ne utrošite kore i šam.
                  Sada isecite rolate oštrim nožem na željene komade i pržite ih na ugrejanom ulju po minut sa jedne i minut sa druge strane.

                    Za krem umutite žumanca sa dodatkom brašna i malo mleka pa sve zakuvajte u preostalom mleku u kole ste dodali 7 kašike šećera i vanilu. Krem ne treba da bude mnogo gust. Deo isprženih rolni stavite u sud, prelijte delom krema i ponovite postupak. Odozgo treba biti krem.



четвртак, 21. новембар 2013.

Betmen torta za mog unuka

       Za svoj 5-ti rođendan moj unuk je poželeo Betmena i dobio ga je od mene. Uz pomoć video klipa sa You tuba uspela sam da dočaram njegov lik a to mi je bilo najbitnije, dok sam samu tortu  pravila odokativno...
           Tortu sam pravila od turskog keksa (može i petit ber) i žutog krema od pudinga, margarina i mleka. Ređala sam keks, predhodno umočen u mleko, pa premazala kremom i tako redom do kraja. Zatim sam od jafa keksa, soka od narandže i malo margarina napravila smesu i premazala celu tortu. Ukrasila sam je pomoću šlaga, čokolade i boje za kolače.