Za ovaj jednostavan kolač vam ne treba puno vremena a ni namirnica. Lagan je i preporučujem ga i onima koji izbegavaju kalorije...
POTREBNO JE:
20 keksa petit ber
1/2 kg krušaka
7 kašika šećera (ili po ukusu)
5-6 kašika gustina
1 vanilin šećer
50 gr suvog grožđa (nije obavezno)
šlag
PRIPREMA:
Stavite 1 l vode sa šećerom i vanilom na šporet. Oljuštite kruške i očistite ih od semena, isecite na polovine ili četvrtine (zavisi od veličine) i spuštajte ih u vodu. Kuvajte kruške na laganoj vatri oko 10-15 min. dok malo ne omekšaju (vodite računa da se ne raspadnu). Skuvane kruške ocedite od vode i stavite na stranu... (vodu tj. kompot ne bacajte).
Rastvorite gustin u 2 dl hladne vode pa kuvajte u vodi u kojoj su se kuvale kruške dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre.
Na četvrtastu tacnu za služenje poređajte keks, stavite oceđene kruške i pospite suvim grožđem, koje ste držali nekoliko minuta u vodi. Preko krušaka rasporedite skuvan gustin.
PS. Ukoliko volite kiseliju varijantu, možete dodati kašičicu limontusa ili malo limunovog soka u vodu gde su se kuvale kruške.
Prohlađen kolač ukrasite šlagom i stavite u frižider da se dobro ohladi, pa služite.
POTREBNO JE:
20 keksa petit ber
1/2 kg krušaka
7 kašika šećera (ili po ukusu)
5-6 kašika gustina
1 vanilin šećer
50 gr suvog grožđa (nije obavezno)
šlag
PRIPREMA:
Stavite 1 l vode sa šećerom i vanilom na šporet. Oljuštite kruške i očistite ih od semena, isecite na polovine ili četvrtine (zavisi od veličine) i spuštajte ih u vodu. Kuvajte kruške na laganoj vatri oko 10-15 min. dok malo ne omekšaju (vodite računa da se ne raspadnu). Skuvane kruške ocedite od vode i stavite na stranu... (vodu tj. kompot ne bacajte).
Rastvorite gustin u 2 dl hladne vode pa kuvajte u vodi u kojoj su se kuvale kruške dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre.
Na četvrtastu tacnu za služenje poređajte keks, stavite oceđene kruške i pospite suvim grožđem, koje ste držali nekoliko minuta u vodi. Preko krušaka rasporedite skuvan gustin.
PS. Ukoliko volite kiseliju varijantu, možete dodati kašičicu limontusa ili malo limunovog soka u vodu gde su se kuvale kruške.
Prohlađen kolač ukrasite šlagom i stavite u frižider da se dobro ohladi, pa služite.
Odličan kolač za ove tople dane.Pozdrav.
ОдговориИзбришиHvala Zoko, tako je jednostavan a tako osvežava...
Избриши