Ove interesantne kolačiće sam spremala pre dvadesetak godina ali sa kajsijama i bila sam oduševljena njihovim ukusom a i izgledom. Ovog puta sam koristila šljive a vi možete koristiti i breskve, trešnje i sl.
POTREBNO JE:
250 gr brašna
1/2 kesice pr. za pecivo
150 gr margarina
70 gr šećera
1 vanilin šećer
2 jajeta
1 kašika mleka ili kis.pavlake
sok od 1/2 limuna
oko 300 gr šljiva
PRIPREMA:
Brašno pomešajte sa pr.za pecivom, u njemu razdrobite predhodno omekšali margarin, dodajte 1 jaje, šećer, vanilu, mleko ili pavlaku i sok. Brzo umesite glatko testo i ostavite ga dvadesetak minuta u frižider.
Sada testo razvaljajte oklagijom u koru debljine manje od pola cm. i od njega čašom izvadite krugove prečnika oko 4 i 6 cm. Manje krugove ispecite u zagrejanoj rerni u podmazanom većem plehu oko 3-4 minuta pa ih izvadite iz rerne. Svaki ispečeni krug premažite umućenim jajetom (posebno rubove). Na njih stavljajte po manju polutku šljive, pa ih poklopite većim krugovima. Rubove čvrsto spojite (stisnite). U sredini napravite mali zarez nožem, pa površinu premažite umućenim jajerom. Vratite pleh i pecite još 15-20 minuta na umerenoj temperaturi.
Od ove mere meni je izašlo 20 kolačića. Fantastičnog su ukusa i što duže stoje više su mrvičasti, tj. sipkavi.
POTREBNO JE:
250 gr brašna
1/2 kesice pr. za pecivo
150 gr margarina
70 gr šećera
1 vanilin šećer
2 jajeta
1 kašika mleka ili kis.pavlake
sok od 1/2 limuna
oko 300 gr šljiva
PRIPREMA:
Brašno pomešajte sa pr.za pecivom, u njemu razdrobite predhodno omekšali margarin, dodajte 1 jaje, šećer, vanilu, mleko ili pavlaku i sok. Brzo umesite glatko testo i ostavite ga dvadesetak minuta u frižider.
Sada testo razvaljajte oklagijom u koru debljine manje od pola cm. i od njega čašom izvadite krugove prečnika oko 4 i 6 cm. Manje krugove ispecite u zagrejanoj rerni u podmazanom većem plehu oko 3-4 minuta pa ih izvadite iz rerne. Svaki ispečeni krug premažite umućenim jajetom (posebno rubove). Na njih stavljajte po manju polutku šljive, pa ih poklopite većim krugovima. Rubove čvrsto spojite (stisnite). U sredini napravite mali zarez nožem, pa površinu premažite umućenim jajerom. Vratite pleh i pecite još 15-20 minuta na umerenoj temperaturi.
Od ove mere meni je izašlo 20 kolačića. Fantastičnog su ukusa i što duže stoje više su mrvičasti, tj. sipkavi.
Нема коментара:
Постави коментар