четвртак, 20. август 2020.

Domaći sladoled od jagoda, višanja, vanile...

            Kada nastupe vreli dani volim da napravim domaći sladoled. Tu mi je uvek, na dohvat ruke za posluženje i osveženje...👌😋

I.  OD JAGODA: 
                Ispasirajte ili izblendirajte oko 200 gr jagoda. U posudu za mućenje stavite 3 kesice šlaga, dodajte 2 dl mleka i 5-6 kašika prah šećera i umutite. Zatim dodajte 1dl  jogurta i izmiksane jagode i sve zajedno mutite još minut-dva najmanjom brzinom. 
Dobijenu smesu sipajte u plastične posude i stavite u friz. Nakon nekoliko časova, možete poslužiti svoj sladoled.

II.  OD VIŠANJA:  
              Umutite 3 kesice šlaga sa 6-7  kašika prah šećera i 1 dl vode pa dodajte 1 kiselu pavlaku. Ja sam umesto izblendiranih i propasiranih višanja dodala oko 1,5 dl soka sa penom koju sam skidala prilikom kuvanja soka od višanja. Mutite minut-dva najmanjom brzinom i stavite u friz. 

III. OD VANILE: 
              Umutite penasto 3 žumanaca sa 120 gr šećera i 1 kašičicom gustina pa dodajte 4 dl provrelog mleka i 2 kesice vanilin šećera. Sve dobro sjedinite, zatim stavite na ringlu i kuvajte na laganoj vatri neprestano mešajući (ne sme da vri). Kada počne blago da se zgušnjava, sklonite sa vatre i ostavite da se hladi, uz povremeno mešanje. Potpuno hladan sladoled stavite u plastičnu posudu i ostavite u friz da se stegne. 
PS. Ukoliko želite sladoled od čokolade umesto vanile dodajte malo otopljene čokolade.

          

         


        




   









Нема коментара:

Постави коментар