петак, 27. јун 2014.

Brownies sa višnjama, čokoladom i krem sirom

           Za sve ljubitelje čokolade i višanja, evo jednog interesantnog kolača...

POTREBNO JE:
100 gr чоколадe za kuvanje
4 jaja
120 gr mаргаринa
150 gr шећера
150 gr brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
300 gr krem sira
1 kesica ванилe
300 gr višanja
PRIPREMA: 
          Umutire 2 jaja sa 50 gr šećera. Posebno rastopite čokoladu sa margarinom pa dodajte u umućena jaja. Pomešajte brašno sa sodom bikarbonom i dodajte u predhodnu masu. Dobro sve izmešajte mikserom.
         U jednan sud stavite krem sir, vanilu, 100 gr šećera i 2 jaja, pa sve dobro sjedinite.
          Manju posudu za pečenje podmažite uljem, pospite brašnom pa u nju stavite masu sa čokoladom. Preko nje rasporedite višanje, malo ih prstima pritisnite da upadnu u masu.
           Preko višanja premažite svetli krem. Kašikom ili viljuškom malo prošarajte po smesi kako bi se dobila neujednačena (šarena) smesa.
         Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180 st. oko 40 minuta.
                   

среда, 25. јун 2014.

EVO ME PONOVO NA BLOGGERU!

         Drage moje blogerke, možda ste primetile a možda i niste da se moji postovi nisu pojavljivali na Kontrolnoj tabli Blogera već više meseci. U pitanju je bilo neprepoznavanje Feeda postova ali sam uspela da to ispravim i evo me opet sa vama. Iskreno, bila sam razočarana zbog toga, pa sam retko kada i zalazila ovde. Nadam se da ćemo nastaviti prekinuto druženje i praćenje naših postava recepata i slično.                   Sve vas puno pozdravljam!
    
        A sada, malo smeha, pročitajte ovo dole... priznaćete da smo svi po nekad, manje-više bili u sličnoj situaciji...




недеља, 22. јун 2014.

Kremasta torta sa jagodama

       
POTREBNO JE:
5 jaja
15 kašike šećera
pola pr. za pecivo
6 dl mleka
1 puding od vanile
7 kašike brašna
3 kašike gustina
pola pakle margarina
1 vanilin šećer
oko 300 gr jagoda
2 kesice šlaga
PRIPREMA:
              Mikserom umutite 5 belanaca, postepeno dodajte 5 kašike šećera pa kad dobijete čvrst šlag (šam), lagano umešajte 5 kašike brašna pomešanog sa pr. za pecivo. Izručite u pleh obloženog sa pek papirom i ispecite koru. Za to vrene stavite 2 dl mleka sa 3 kašike šećera i vanilin šećerom da provri. Ispečenu koru stavite na tacnu za tortu pa je prelijte mlekom. Ostavite da se ohladi.
           Za žuti krem umutite žumanca, dodajte prašak za puding i 2 kašike brašna, razredite sa malo mleka pa sve zakuvajte u 4 dl provrelog mleka u koje ste dodali 3 kašike šećera. Kada krem dobije dovoljnu gustinu, sklonite sa vatre pa u mlak krem dodajte margarin i sve dobro umutite mikserom.
           U poseban sud stavite oko 3 dl vode i 4 kašike šećera da provri. Ubacite jagode, kratko prokuvajte pa ih izvadite iz vode pa u nju dodajte 3 kašike gustina rastvorenog u malo vode. Kuvajte 2-3 minuta pa vratite jagode. Kad izbiju dva- tri ključa, sklonite sa vatre i ohladite.
           Na koru rasporedite jagode, preko njih stavite žuti krem i preko njega umućeni šlag.






субота, 14. јун 2014.

Brz rolat sa bananama, keksom i čokoladom

            Imala sam višak banana u kući i kako bi ih iskoristila, napravila sam dezert, onako odokativno i za otprilike pola sata, dobila ovaj rolat, koji se ne peče a koji je izuzetnog ukusa, iako sam koristila samo 3-4 namirnice.
POTREBNO JE:
oko 300 gr keksa (plazme ili nekog drugog) a može i pola-pola
5 banane
oko 100 gr margarina
oko150 gr čokolade za kuvanje
2-3 kašike šećera i
1 kašika ulja
PRIPREMA:
             Keks što sitnije izdrobite, stavite u činiju, dodajte oko 50 gr. omekšalog margarina, 2 banane i sve dobro sjedinite rukama. Na tanku foliju rastanjite dobijenu smesu i ostavite u frižider.

          U manju posudu otopite šećer, 3-4 kašike vode i čokoladu pa kada se čokolada otopi dodajte ostatak margarina.  Na razvučenu smesu (koru) premažite oko polovinu rastopljenog čokoladnog preliva pa preko njega poređajte cele banane (kao na slici)...
           Sa obe uzdužne strane preklopite koru preko banana, (do polovine kore), tako da dobijete dva spojena rolata. Ostatkom rastopljene čokolade premažite rolate i ostavite u frižider da se dobro stegne.
           Ohlađen rolat secite na kolutove po želji.



        

недеља, 8. јун 2014.

Rižoto sa piletinom i povrćem

          Rižoto je zahvalno lagano jelo jer možete kombinovati namirnice po svom izboru i spremati ga u bilo  koje godišnje doba. Većinu recepata za rižoto možete modifikovati onako kako vama u datom momentu najviše odgovara a ja najčešće tako i radim.
POTREBNO JE:
2 pileća bataka sa karabatacima
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
oko 150 gr šampinjona
oko 100 gr kukuruza šećerca
oko 100 gr pirinča
1 paradajz
malo svežeg peršuna
po ukusu soli i ml.crnog bibera
kašičica al.paprike (ja sam dodala i malo ljute tucane)
malo suvog začina
ulje
PRIPREMA:
           Na ulju nekoliko minuta dinstajte batake, dodajući po malo vode a kada voda ispari, dodajte sitno seckani crni luk i očišćenu šargarepu isečenu na kolutove pa nastavite da dinstate, uz mešanje još nekoliko minuta. Sada dodajte opran pitinač, i nastavite da dinstate uz dodavanje mlake vode. Nakon desetak minuta ubacite kukuruz šećerac, na listiće isečene šampinjone, seckan paradajz i iseckan beli luk. Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu, alevu papriku i nalijte mlakom vodom da svo povrće i meso ogreznu u vodi (za dva-tri prsta). Na kraju dodajte seckan peršun, poklopite i kuvajte na laganoj vatri dok pirinač ne omekša.
           Povremeno prodrmajte šerpu na štednjaku i izbegavajte da puno mešate varjačom. Gotovo jelo nesme biti ni suviše suvo, ni suviše tečno.

четвртак, 29. мај 2014.

Domaći hleb od tri vrste brašna

        Ponekad poželim da sama ispečem hleb a posebno integralni jer je, kako već svi to znamo, zdraviji od belog. Ovaj put sam experimentisala sa jednakim količinama tri vrste brašna i dibila izuzetno mekan i ukusan hleb, koji može trajati i 2-3 dana ne gubivši mnogo na svojoj svežini i mekoći.
POTREBNO JE:
250 gr. pšen. brašna TIP 500
250 gr integralnog brašna
250 gr ražanog brašna
30 gr svežeg kvasca
2-3 kašike maslinovog ulja (može i obično)
2 kašičice šećera
soli po ukusu
oko 4 dl vode
PRIPREMA:

              Kvasac rastvorite u mlakoj vodi sa dodatkom šećera i ostavite nekoliko minuta. Za to vreme izmešajte sve tri vrste brašna u sud za mešenje hleba, dodajte so, ulje, kvasac i uz dodavanje mlake vode umesite testo. Ja to u početku radim mikserom sa dodatkom za testo a zatim nastavim rukama da "lupam" tj. odižem od dna posude na gore (kao za krofne). Testo ne sme biti tvrdo, već gipko i da se ne lepi. Tada testo ostavite da stoji, pokriveno krpom na toplom mestu. Kada naraste, ponovo premesite, oblikujte po želji i stavite u podmazan pleh pa ponovo ostavite da odmori još neko vreme (oko 10-15 min.).
             Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 220 st. oko 30-40 min. zavisno od vaše rerne.
Ispečen hleb umotajte u krpu pa stavite u veću najlon kesu da se ohladi. Dobićete izuzetno mekan i elastičan zdrav hleb. Po želji možete dodati seme susama, suncokreta. lana i sl.


недеља, 27. април 2014.

Uskršnja pogača (pletenica)

           Ovu mekanu i lisnatu pogaču možete napraviti za Uskrs, Božić ili za bilo koju drugu priliku. Svakako ćete imati na stolu čime da obradujete svoje ukućane ili goste.
POTREBNO JE:
1/2 kg brašna
25 gr kvasca
1/2 čaše jogurta
125 ml mleka
125 ml vode
1 jaje
3 kašike ulja
1-2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1/2  margarina
PRIPREMA:
          U malo mlake vode razmutite kvasac, dodajte šećer i ostavite da uskisne desetak minuta.
U vanglu stavite brašno, so, jaje, ulje, jogurt, uskisao kvasac i uz dodavanje mlake vode i mleka zamesite testo. Dobro umešeno testo ostavite pokriveno krpom na toplo mesto da se udvostruči (možete i u mlakoj rerni). Naraslo testo izručite na pobrašnjenoj radnoj površini, lagano ga premesite pa ga podelite na tri dela. Od svakog dela razvucite dugačke pravougaonike (duž. oko 40 cm i šir. oko 20 cm). Sada svaki deo namažite  rastopljenim margarinom i urolajte. Nakon toga svaki urolani deo izvaljajte rukama u valjak duž. oko 40 cm. Od dobijenih valjaka napravite pletenicu, tj. kiku i pažljivo je prebacite u okruglu podmazanu tepsiju. Ostavite da odmori oko pola sata, tj. naraste. Pogaču premažite umućenim žumancetom i pecite je u zagrejanoj rerni.
            PS. Pogača je lepa kako topla tako i hladna.

субота, 26. април 2014.

Čorba od kopriva

Svi znamo koliko je kopriva zdrava a posebno za one malokrvne osobe i kojima manjka gvožđe u krvi. Evo jedne brze i ukusne čorbe koja će ojačati vaš organizam...
POTREBNO JE:
(za 2 tanjira)
oko 300 gr.mladih kopriva
2-3 mlada bela luka
2-3mlada crna luka
po ukusu so, ml.biber
1 kašičica aleve paprike (po želji i ljute tucane paprike)
peršunov list
3-4 kašike ulja
po želji kisele pavlake
PRIPREMA:
              Koprive oprati u nekoliko voda pa ih preliti vrelom vodom i ostaviti nekoliko minuta da odstoje.
Na ulju kratko propržite seckan crni i beli luk pa dodajte proceđene i iseckane koprive. Pržite sve nekoliko minuta pa posolite, pobiberite, dodajte al. papriku i seckan peršun. Ukoliko sva voda ispari, dodajte je, ali samo malo, kako bi čorba bila gustine kao na slici. Ukupno vreme za dinstanje je oko 10-15 minuta.
              Prilikom služenja po želji umešajte kiselu pavlaku.


понедељак, 21. април 2014.

Čokoladna torta sa karamel kremom

Ovu ukusnu tortu sam pravila za Uskrs. Za koru sam koristila ovaj recept a krem sam pravila po svom izboru..
 POTREBNO JE:
ZA KORU:
2 šolje brašna
2     "   šećera
3/4  "   kakaoa
1     "   mleka
1/2  "   ulja
1     "   vruće vode
2 jaja
2 kašičice pr.za pecivo
1     "   sode bikarbone
na vrh noža soli
1 kašičica praha za instant kafu
1 vanilin šećer
ZA KREM:
1/2 l mleka
120 gr šećera
3 žumanca
4 kašike gustina
100 gr čokolade sa ukusom karamele (ili kesicu karamela)
100 gr margarina
PRIPREMA:
            U jedan sud izmešajte sve suve sastojke (brašno, šećer, kakao, pr.za pecivo, sodu bikarbonu, vanilu i so) a u drugi sve ostale sastojke (jaja, ulje, mleko i rastvorenu instant kafu u vrućoj vodi).
Vlažne sastojke sipajte u suve i mikserom dobro sjedinite dok ne dobijete homogenu smesu.
Smesu preručite u veliki pravougaoni pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite 30-35 minuta. Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi pa je tek tada izvadite iz pleha i podelite je uzdužno na dva jednaka dela.
           Za krem, u jedan sud umutite žumanca, dodajte gustin i rastvorite sa malo mleka. U drugi sud stavite šećer da se otopi tj. karamelizuje. Tada nalijte ostatak mleka i pustite da provri (pazite da vam ne iskipi). Sada dodajte predhodno umućena žumanca sa gustinom i skuvajte krem dok ne dobije potrebnu gustinu. U vruć krem dodajte čokoladu i kada se otopi sklonite sa vatre. U prohlađen krem dodajte margarin i umutite mikserom.
           PS. Umesto čokolade možete dodati karamele u mleko dok se kuva.
           Na prvu koru stavite krem pa preko njega stavite drugu koru.
           Tortu prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite po želji.
                 
   

петак, 11. април 2014.

Čokoladna krem torta sa bananama

      Od trenutno postojećih namirnica u mojoj kuhinji, improvizovala sam recept i dobila ovu ukusnu tortu.
POTEREBNO JE:
ZA KORU
5 jaja
150 gr šećera
3 kašike kakaoa
1 pr. za pecivo
50 ml ulja
2 kašike tople vode
ZA KREM:
0,7 dl mleka
2 žumanca
2  pudinga od vanile
5 kašike šećera
1/2 pakle margarina
I JOŠ
3-4 banane
2 belanca
8 kašike šećera
PRIPREMA:
             Mikserom umutite žumanca sa šećerom pa dodajte vodu (mutite oko 5 min.), dodajte ulje, a zatim  i kakao i pecivo. Na kraju lagano umešajte i sneg od umućenih belanaca. Izlijte masu u pravougaoni pleh koji ste prekrili papirom za pečenje i pecite je oko 15 min. na 180 st. Prohlađenu koru isecite uzduž na 3 dela.
             U manji sud umutite 2 žumanca, dodajte puding i sa malo mleka sve dobro sjedinite. U drugi sud stavite ostatak mleka sa šećerom da provri pa zakuvajte pripremljenu smesu. Kada dobije potrebnu gustinu sklonite i u prohlađeno dodajte margarin. Sve dobro umutite mikserom.
             Stavite jednu koru na odgovarajuću tacnu za tortu pa je premažite polovinom krema. Preko krema poređajte polovinu banana isečenih na kolutove. Preko banana stavite drugu koru pa preko ostatak krema i preko krema ostatak banana. Stavite i treću koru. Pažljivo pritisnite tortu.
             Tortu premažite ulupanim šamom od belanca uz dodatak ušpinovanog šećera.
              PS. umesto šama, možete tortu ukrasiti i umućenim šlagom iz kesice.


субота, 5. април 2014.

Mafini sa čokoladom i pomorandžom

         Ovi jednostavni, brzi a izuzetno ukusni mafini neće vas ostaviti ravnodušnim...

POTREBNO JE: 
200 gr brašna
30 gr gustina (skroba)
125 gr šećera
1/2 kesice pr. za pecivo
125 ml mleka
80 ml ulja
75 ml soka od pomorandže
1 jaje
100 gr čokolade
kora od 2 pomorandže i
prstohvat soli
PRIPREMA: 
             U jedan sud pomešajte sve suve sastojke (brašno, gustin, šećer, pecivo, nastruganu koru pomorandži i so) a u drugi sve vlažne sastojke (mleko, ulje, sok i jaje).
             Vlažne sastojke dodajte u suve i sve dobro izmešajte (najmanje 2-3 minuta).
             Sipajte smesu u kalup za mafine 2/3 smese pa preko stavljajte po parče čokolade. 
             Pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 25 minuta. (ili zavisno od vaše rerne).
             Pečene mafine izvadite i preko vrućih narendajte čokoladu.
             Od ove smese se dobije 12 mafina.