Ovu tortu sam pravila za svadbu sinovca mog supruga a koristila sam Minjin recept. Torta je baš velika i odlična za ovakve i slične prilike.
POTREBNO JE:
Za 4 kore:
12 belanaca
8 žumanaca
12 kašika šećera
20 kašika mlevenih oraha
4 kašike brašna
4 kašike ulja
Za beli fil:
4 žumanca
6 dl mleka
9 kašika šećera
9 kašika brašna
1 vanil šećer
250 g maslaca ili margarina
Za tamni fil:
1,2 dl vode
220 g šećera
1 vanil šećer
220 g mlevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
250g margarina
I još:
450 g jaffa keksa
šlag
1 1/2 dl soka od pomorandže
PRIPREMA:
Za koru mutite 3 belanca uz postepeno dodavanje 3 kašike šećera. U gust šam dodajte 2 žumanceta i nastavite da mutite mikserom. Na kraju dodajte5 kašika mlevenih oraha, kašiku brašna i ulja i varjačom lagano promešajte. Smesu sipajte u okrugli kalup veličine oko 30 cm. Pecite na 200 stepeni oko 12 minuta. Na isti način pripremiti i preostala tri patišpanja.
Za beli fil: Mikserom 4 žumanca sjedinite sa 1,5dl mleka i brašnom da nema grudvica. Preostalo mleko stavite da provri sa šećerom pa dodajte pripremljena žumanca sa brašnom. Kuvajte uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Kuvani fil sklonite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi zatim ga sjedinite sa umućenim margarinom.
Za crni fil: Stavite da vri voda sa šećerom oko 4-5 min a zatim dodajte čokoladu, promešajte i sklonite sa vatre. Odmah dodajte i mlevene orahe pa mešajte dok se čokolada ne istopi i smesa ne postane ujednačena. Ostavite da se skroz ohladi zatim ga sjedinite sa umućenim margarinom.
Na okruglu tacnu za tortu stavite prvu koru i premažite je 1/4 belog fila zatim preko fila složite jaffa keks, sa čokoladom okrenutom na dole, a koji ste prethodno umočili u sok od pomorandže. Preko jafe premažite ponovo 1/4 belog fila.
Stavite drugu koru i premažite je
crnim filom. Stavite i treću koru i ponovite postupak filovanja kao
kod prve kore. Na kraju stavite i četvrtu koru.
Šlag pripremite po uputstvu sa kesice i
prefilujte tortu sa svih strana ili je ukrasite po svom ukusu.
Obzirom da nisam uspela da slikam presek torte, predlažem vam da ga pogledate ovde http://www.minjina-kuhinjica.com/desert/torta/jaffa-torta/
Za 4 kore:
12 belanaca
8 žumanaca
12 kašika šećera
20 kašika mlevenih oraha
4 kašike brašna
4 kašike ulja
Za beli fil:
4 žumanca
6 dl mleka
9 kašika šećera
9 kašika brašna
1 vanil šećer
250 g maslaca ili margarina
Za tamni fil:
1,2 dl vode
220 g šećera
1 vanil šećer
220 g mlevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
250g margarina
I još:
450 g jaffa keksa
šlag
1 1/2 dl soka od pomorandže
PRIPREMA:
Za koru mutite 3 belanca uz postepeno dodavanje 3 kašike šećera. U gust šam dodajte 2 žumanceta i nastavite da mutite mikserom. Na kraju dodajte5 kašika mlevenih oraha, kašiku brašna i ulja i varjačom lagano promešajte. Smesu sipajte u okrugli kalup veličine oko 30 cm. Pecite na 200 stepeni oko 12 minuta. Na isti način pripremiti i preostala tri patišpanja.
Za beli fil: Mikserom 4 žumanca sjedinite sa 1,5dl mleka i brašnom da nema grudvica. Preostalo mleko stavite da provri sa šećerom pa dodajte pripremljena žumanca sa brašnom. Kuvajte uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Kuvani fil sklonite sa vatre i ostavite da se skroz ohladi zatim ga sjedinite sa umućenim margarinom.
Za crni fil: Stavite da vri voda sa šećerom oko 4-5 min a zatim dodajte čokoladu, promešajte i sklonite sa vatre. Odmah dodajte i mlevene orahe pa mešajte dok se čokolada ne istopi i smesa ne postane ujednačena. Ostavite da se skroz ohladi zatim ga sjedinite sa umućenim margarinom.
Na okruglu tacnu za tortu stavite prvu koru i premažite je 1/4 belog fila zatim preko fila složite jaffa keks, sa čokoladom okrenutom na dole, a koji ste prethodno umočili u sok od pomorandže. Preko jafe premažite ponovo 1/4 belog fila.
Obzirom da nisam uspela da slikam presek torte, predlažem vam da ga pogledate ovde http://www.minjina-kuhinjica.com/desert/torta/jaffa-torta/
Ajme što ovo izgleda divno!! :)
ОдговориИзбришиKad vidim jafa keks pozli mi. Ne vidim svrhu pomenutog keksa u ovoj torti? Kičerajski si ukrasila tortu.
ОдговориИзбришиDraga "domaćice" da li si čula za http://www.minjina-kuhinjica.com/desert/torta/jaffa-torta/ a, ukoliko nisi a hoćeš da nešto naučiš o kulinarstvu, poseti njen sajt, jer je ona daleko poznata po svojim receptima, pa se onda javi sa svojim komentarima.Ja sam ovu tortu pravila upravo po njenom receptu i samo laik, kao što si ti može da ostavi ovako nekorektan komentar...
Избриши