Kada sam pravila ove pivarice (kiflice), želela sam da iskoristim pivo i za ove ružice, a recept sam malo izmenila u odnosu na recept za pivarice. Koristila sam mleveni lešnik a vi, ukoliko želite, možete koristiti i mlevene orahe, sigurno nećete pogrešiti. Probajte, predivne su...
субота, 13. децембар 2025.
Ružice sa pivom i lešnikom
POTREBNO JE:
oko 500 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
2 dl ulja
2,5 dl piva
1 kašika šećera
Sirup:
3dl vode
300 gr šećera
nekoliko kriški limuna
Još:
oko 150 gr lešnika
PRIPREMA:
Zamesite testo od piva, ulja, šećera, brašna i praška za pecivo pa ga podelite na dva dela.
Svaki deo razvucite oklagijom krug debljine oko 5 mm pa ga pospite mlevenim pečenim lešnikom (ja sam ga izblendirala). Zatim malo predjite oklagijom po površini kako bi se lešnik spojio sa testom.
Urolajte i secite na komade širine oko dva prsta. Redjajte na pouljanom plehu. Isto uradite i sa drugom polovinom testa. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 st oko 20 minuta (zavisno od vaše rerne).
Za to vreme skuvajte sirup od vode i šećera, ni suviše gust a ni suviše redak. Na kraju dodajte limun isečen na kolutove.
Pečene ružice prelijte sirupom sa jedne strane a zatim ih okrenite i na drugu stranu pa ih takodje prelijte.
Poslužite ih hladne. Prijatno!
Pivarice (kiflice sa pivom)
Kad god imam pivo, volim da ga iskoristim za ove starinske posne kolače jer su laki za pripremu a i namirnice nisu zahtevne. Ukusne i sočne, prosto se tope u ustima.Ovom prilikom sam pravila i ove ružice sa pivom i lešnikom, ali sam malo izmenila recept u odnosu na ovaj...
POTREBNO JE:
500 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
2 dl ulja
3 dl piva
Sirup:
500 gr šećera
5 dl vode
1 kesica vanilin šećera
Još:
kokosovo brašno
mleveni plazma keks
Stavite šećer u sud i lagano ga otapajte dok ne dobije svetlu karamel boju a zatim dodajte vodu i vanilin šećer i kuvajte toliko da bne bude ni suviše gust, ni suviše redak.
Umesite testo od brašna, praška za pecivo, ulja i piva pa ga podelite na tri jednaka dela u obliku lopte.
Svaku loptu oklagijom razvucite u krug, pa ga isecite na osam trougla. Svaki trougao urolajte u obliku kiflice pa ih redjajte u uljem podmazan pleh. Isto uradite i sa ostale dve lopte testa.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180-200 st. do pola sata (zavisno od rerne), tj. dok ne porumene.
Ispečene pivarice (kiflice) stavljajte u mlak sirup po minut-dva pa ih uvaljajte u kokosovo brašno i mleveni keks (naravno, možete po želji i u mlevene orahe).
Poslužite ih hladne a dobre su i nakon nekoliko dana.
PS. Ukoliko pivarice želite da budu baš posne, onda koristite posni plazma keks)...
Mramorni kolač sa grizom
Recept za ovaj kolač sam videla na You Tube i odmah sam ga isprobala. Neverovatno koliko je kolač jednostavan za pripremu, jeftin, bez jaja i zahtevnih sastojaka.
Probajte jer ne možete pogrešiti u pripremi a videćete koliko je ukusan. Može stajati i nekoliko dana...
2 čaše jogurta
1 čaša šećera
1 kesica vanile
1 čaša griza
1/2 čaše ulja
1 čaša brašna + 2 kašike
2 ravne kašičice praška za pecivo
2 kašike kakao praha
PRIPREMA:
U odgovarajući sud sipajte jogurt, šećer, vanilin šećer i jogurt pa sve dobro izmešajte a zatim dodajte ulje, brašno i prašak za pecivo. Ponovo sve dobro izmešajte da smesa bude glatka i kompaktna (ne morate koristiti mikser).
Dobijenu smesu podelite na dva dela pa u jedan dodajte kakao i izmešajte a u drugi dve ravne kašike brašna i izmešajte.
U uljem podmazan pravougaoni kalup vadite kašikom naizmenično, tamnu, pa svetlu smesu i stavljajte u pleh. Kada ste popunili kalup, uzmite drvani štapić za ražnjiće ili nešto slično i prelazite po smesi, uzdužno i popreko, tako da dobijete izgled sličan mramornim šarama.
Kolač pecite u rerni zagrejanoj na 180 st. oko 35 minuta (zavisno od rerne).
Pečen kolač, malo prohladite i secite na željene kocke...
субота, 6. децембар 2025.
Puding torta sa lešnicima i plazmom
Veoma jednostavna, nepečena torta koja se brzo napravi a još brže pojede. Lešnik joj daje poseban ukus, mada vi umesto njega možete koristiti i orahe...
POTREBNO JE:
1 litar mleka
3 kesice pudinga od vanile
5 kašika šećera
200 gr margarina
2 kesice vanile
100 gr šlag pene
150 gr lešnika
150 gr mlevene plazme
30 gr čokolade
PRIPREMA:
U 3 dl mleka rastvorite puding pa ga dodajte u ostatak provrelog mleka kome ste dodali šećer i vanilin šećer. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre pa ostavite puding prekriven streč folijom da se prohladi. Posebno umutite margarin pa ga dodajte u puding. Sve dobro izmiksajte.
Posebno umutite šlag po uputstvu na ambalaži pa 3-4 kašika dodajte u puding i lagano izmiksajte.
Zasebno izmešajte mleveni keks i izblendiran prepečen lešnik. Odvojite nekoliko kašika pa dodajte u čokoladu otopljenu u 5 kašika mleka. Sve dobro izmešajte rukama pa smesu stavite u okrugli kalup sa obručem i dobro pritiskajte rukama.
Preko smese stavite trećinu Pudinga, pa preko njega mešavine lešnika i keksa, rasporedite i pritisnite rukama, zatim stavite drugu trećinu Pudinga, pa drugu trećinu lešnika i keksa, zatim preko stavite ostatak pudinga a zatim i ostatak lešnika sa keksom.
Odozgo tortu premažite ostatkom šlaga. Stavite tortu u frižider da se ohladi i stegne pa je poslužite.
уторак, 11. новембар 2025.
Pita sa plavim patlidžanom
Po prvi put sam napravila pitu sa plavim patlidžanom i oduševila sam se njenim posebnim ukusom. Možete je i vi napraviti za doručak ili večeru za svoje ukućane...
POTREBNO JE:
500 gr gotovih kora
1 plavi patlidžan
2-3 jaja
oko 50 gr sitnog sira
po ukusu soli i mlevenog bibera
1-2 kašike brašna
nekoliko kašika ulja
ili otopljenog margarina
PRIPREMA:
Plavi patlidžan presecite uzdužno na dva dela, stavite ga na foliju i pecite na ringli šporeta dok ne omekša (možete i u rerni). Kada se ispeče oljuštite ga i što sitnije iseckaje pa stavite u sud.
Tu dodajte jaja, brašno, sir, so i mleveni biber po ukusu. Sve lagano izmešajte (primetićete da će biti dosta tečno ali kada se pita ispeče biće ok).
Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je uljem ili otopljenim margarinom, preko stavite drugu koru pa i nju premažite a zatim uz ivicu kora rasporedite pripremljenu smesu. Urolajte i stavite u pleh.
Ponovite postupak dok ne utrošite sav materijal.
Odozgo kore prelijte sa malo ulja, stavite pleh u rernu zagrejanu na 200 st i pecite oko 30 min. (zavisno od rerne), dok ne porumeni.
Secite pitu na željene komade i poslužite toplu.
Pljeskavice sa tikvicama i pirinčem
Ne znam da li ste probali da pripremite ovu kombinaciju za pljeskavice a ako niste obavezno probajte jer se nećete pokajati. Brzo, jednostavno i jeftino jelo koje će uz dodatak salate po želji, biti vaš glavni obrok...
1 tikvica
oko 50 gr pirinča
2 jajeta
nekoliko kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo
po ukusu soli, mlevenog bibera
i suvog začina
po potrebi ulja za prženje
PRIPREMA:
Operite tikvicu pa je izrendajte, posolite i ostavite da pusti višak tečnosti.
Pirinač operite i skuvajte u vodi.
U sud stavite ocedjenu tikvicu, dodajte skuvan pirinač, jaja, prašak za pecivo, suvi začin i mleveni biber i lagano izmešajte a zatim dodajte brašna po potrebi kako biste dobili smesu pogodnu za prženje.
Sve dobro sjedinite pa vadite po punu kašiku smese i na zagrejanom ulju, dok ne porumene sa obe strane. Vadite ispržene šnicle i stavljajte na papirni ubrus.
Poslužite ih tople uz sezonsku salatu po želji.
четвртак, 6. новембар 2025.
Brza Jafa torta
Za sve ljubitelje jafe, evo jedne zaista preukusne torte bez dodatka šećera, jaja, brašna... jednostavna je za pripremu a izuzetno ukusna. Svi koji je budu probali, tražiće još...
1 kg jafa keksa
nekoliko komada plazme
ili petit keksa
1-2 pomorandže
5 dl mleka
1 kesica pudinga od čokolade
150 gr margarina
50 gr čokolade za kuvanje
100 gr šlaga u prahu
i 3 dl mleka
PRIPREMA:
U sud sipajte puding od čokolade, dodajte 2 dl mleka pa sve dobro sjedinite da nema grudvica. Zatim dodajte i ostatak mleka a zatiim dodajte i čokoladu izlomljenu na komade. Kuvajte uz mešanje desetak minuta a zatim dodajte margarin i sklonite sa vatre. Mešajte dok se margarin ne otopi.
U okrugli kalup za tortu stavite streč foliju pa po dnu poredjajte cele komade jafe.
Otprilike toliko ostavite i za vrh a ostatak isecite nožem na manje komade i stavite u posebnu posudu. Takodje izlomite i keks na manje komade pa ih dodajte jafa keksu. Pomorandže oljuštite , isecite na kockice pa i njih dodajte u keks.
U mlak krem dodajte komade jafe i plazme i sve dobro izmešajte pa smesu stavite preko celih jafa keksa, Izravnjajte a po vrhu poredjajte ostatak celih jafa keksa,
Ostavite tortu da se dobro ohladi i stegne pa joj uklonite streč foliju i stavite na tacnu za služenje.
Posebno umutite šlag sa 3 dl mleka i njime premažite celu tortu, odozgo po želji narendajte čokoladu pa je vratite u frižider da stoji do služenja.
Čokoladna nes torta
Izuzetno ukusna, sočna i kremasta torta koja će vas osvojiti na prvi zalogaj...
POTREBNO JE:
Kora:
5 belanaca
5 kašika šećera
5 kašika mlevene plazme
2 kašike kakaoa
1 kašika brašna
Preliv:
1,5 dl skuvane nes kafe
Krem:
5 žumanaca
5 kašika šećera
120 gr margarina
100 gr čokolade
1 kašičica nes kafe
2 kesice šlag pene
PRIPREMA:
Umutite belanca u šam pa dodajte šećer. Mutite dok se šećer ne rastopi pa dodajte mlevenu plazmu, brašno i kakao. Izručite smesu u odgovarajući sud za pečenje pa pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 st. 15-20 min.
Za krem mutite žumanca sa šećerom dok ne pobele pa nastavite da mutite na pari. Zatim dodajte nes kafu, iseckan margarin i iseckanu čokoladu, pa sve zajedno kuvajte na pari dok se krem ne zgusne.
Sklonite krem pa kada se prohladi kratko ga umutite mikserom.
Posebno umutite šlag po uputsrvu na ambalaži, pa nekoliko kašika dodajte u krem.
Na tacnu za služenje stavite koru, prelijte je nes kafom, pa preko kore premažite krem.
Preko krema stavite ostatak šlaga, stavite tortu u frižider da se dobro ohladi, pa je poslužite.
петак, 17. октобар 2025.
Čoko plazma kocke sa ukusom karamela
Volim da izmišljam recepte pa je tako nastao i ovaj. Obožavam ukus karamela i zato često karamelizujem šećer jer on daje poseban ukus svim poslasticama. Ove kocke su tako ukusne, kremaste, prosto se tope u ustima. Lako se pripremaju i zato vam ih od srca preporučujem.
PS. Ja sam napravila manju meru a vi, ukoliko želite, možete količinu namirnica povećati, srazmerno već navedenim...
POTREBNO JE:
200 gr mlevene plazme
6 dl mleka
2 jajeta
10 kašika šećera
120 gr margarina
50 gr čokolade za kuvanje
1 kesica vanile
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade za kuvanje
1 dl mleka
2 kašike šećera
2 kašike ulja
PRIPREMA:
U jedan sud umutite jaja sa 3 kašike šećera pa dodajte polovinu mleka. Sve sjedinite.
U zaseban sud otopite ostatak šećera i kada dobijete karamel sipajte ostatak mleka pa kuvajte na srednjoj temepraturi dok se karamel ne otopi. Zatim dodajte mleko sa jajima i margarin. Kuvajte uz mešanje dok se sve ne sjedini. Na kraju dodajte mleveni plazma keks, dobro izmešajte i nakon 2-3 minuta sklonite sud sa vatre. Smesu podelite na dva dela pa u jedan odmah dodajte 50 gr omekšale čokolade i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini sa smesom. U drugi deo dodajte vanilu.
Tamni deo stavite na odgovarajuću tacnu (ja sam koristila i streč foliju kako bi lakše rasporedila smesu), Preko nje stavite svetlu smesu pa i nju dobro izravnjajte. Pokrijte streč folijom i ostavite da se hladi.
Za glazuru stavite u sud čokoladu, mleko i šećer i kuvajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Na kraju dodajte ulje, sve izmešajte i mlakim prelivom prelijte kocke.
Ostavite u frižider da se kocke stegnu pa ih secite na željene kocke ili pravougaonike pa poslužite.
уторак, 7. октобар 2025.
Preliven kolač sa višnjama
3 jaja
1/2 šolje (od 2 dl) šećera
1 šolja jogurta
1/2 šolje ulja
1 šolja griza
1 šolja brašna
1 kesica praška za pecivo
po želji rendane kore narandže
oko 200 gr višanja bez koštica
Preliv:
2 šolje vode
2 šolje šećera
PRIPREMA:
Prvo skuvajte sirup ali da ne bude mnogo gust i ostavite da se hladi.
Za to vreme umutite jaja sa šećerom pa dodajte ulje i jogurt pa mutite još minut-dva a zatim dodajte griz, brašno, pecivo i rendanu koru narandže. Sve lagano sjedinite pa izručite smesu u pouljen i brašnom posut pleh.
Višnje izmešajte sa malo brašpna pa ih poredjajte po vrhu.
Pecite kolač u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 30-35 min. (zavisno od rerne).
Pečen kolač prelijte sirupom, ostavite da se dobro ohladi pa ga secite na željene kocke i poslužite.
петак, 26. септембар 2025.
Trakasta šarena salata za zimu
Šarenu salatu možete napraviti i na ovaj način i nije potebno da koristite konzervans. Veoma je ukusna a po želji možete dodati još neku vrstu povrća...
1 kg paprika (crvenih, žutih)
pola kg šargarepe
5 srednjih krastavčića
četvrt glavice kupusa
1-2 glavice crnog luka
nekoliko zrna bibera
po 1 kašika šećera na svaku teglu
po 2 kašičice soli na svaku teglu
po 3 kašike sirćeta na svaku teglu
po potrebi vode
PRIPREMA:
Povrće dobro očistiti i oprati. Kupus izrezati ili izrendati na krupnije. Papriku iseći nožem na trake, šargarepu iseći na trake pomoću ljuštilice za povrće a isto uradite i sa krastavčićima. Crni luk iseći na prstenove.
Svo povrće staviti u jedan sud, dodati biber, promešati i puniti dobro oprane tegle od cca 700 gr.
U svaku teglu dodati po 2 kašičice soli, 2 kašičice šećera i 3 kašike sirćeta.
Na kraju svaku teglu naliti vrelom proklučalom vodom do vrha. Dobro zatvorite tegle čistim original poklopcima pa ih stavite u odgovarajući sud, napunjen vodom do grlića tegli i kuvajte najpre na srednjoj temperaturi dok ne proključa voda a zatim smanjite temperaturu na 90 st i kuvajte još oko pola sata.
Isključite šporet i ostavite da se tegle ohlade u vodi a zatim ih smestite sa ostalom zimnicom.
Pečene i pasterizovane paprike
Ovako pripremljene paprike su izuzetno ukusne, slatko kisele i verujem da će vam se dopasti ukoliko ih i vi spremite za zimu...
POTREBNO JE:
po potrebi tegle od cca 700 gr
po potrebi crvenih mesnatih paprika
na svaku teglu po:
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
2 kašike sirćeta
po 1 čen belog luka
po želji bibera u zrnu,
lista celera ili peršuna
PRIPREMA:
Paprike operite ili obrišite vlažnom krpom pa im odstarnite drške i semenke. Zatim ih stavite u rernu i pecite tek toliko da malo omekšaju. Izvadite ih i stavite u sud i prekrijte da malo omekšaju a zatim i redjajte u dobro oprane tegle. Izmedju stavite po čen isečenog belog luka, bibera u zrnu i lista celera ili peršuna. U svaku teglu dodajte šećer, so i sirće a zatim nalijte vo9dom do vrha. Dobro zatvorite tegle pa ih pasterizujte u loncu sa vodom oko 10 min. Nakon toga ih izvadite iz lonca, ušuškajte i ostavite tako dok se ne ohlade a zatim odnesite u ostavu.
Пријавите се на:
Коментари (Atom)






































