четвртак, 9. јануар 2025.

Lisnate kifle sa kečapom i kačkavaljem

    Ove kifle, kojima kečap daje poseban ukus su meke, vazdušaste, lisnate, jednom rečju fenomenalne. Pogodne su za doručak, večeru kao i za slavske i druge trpeze. Ukoliko želite posnu varijantu, samo izostavite kačkavalj ili koristite biljni. Od ♥ vam ih preporučujem a posebno ljubiteljima peciva...

POTREBNO JE: 
oko 700 gr brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
1 kesica kečapa (100 gr.)
3 dl mlake vode
oko pola pakle margarina
po želji kačkavalja
po želji lanenog semena
PRIPREMA: 
    U manji sud sipajte pola količine mlake vode dodajte šećer, 2 kašike brašna i suvi kvasac, dobro izmešajte kašikom pa ostavite da se kvasac aktivira.
U sud za mešenje sipajte polovinu brašna, dodajte so, kečap, ostatak mlake vode i aktivirani kvasac pa sve zajedno mesite rukama uz postepeno dodavanje brašna. Zatim prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite sve dok ne dobijete glatko testo srednje čvrstine. Podelite ga na 10 delova, oblikujte jednake lopte, premažite uljem i ostavite ih pokrivene da odmaraju 15-20 minuta.
Nakon toga svaku loptu malo razvucite rukom ili oklagijom, premažite ih omekšalim margarinom i redjajte po 5 lopti jednu na drugu (petu loptu nemojte premazivati).
Nakon toga razvucite oklagijom prvih pet naređanih lopti u krug, pospite celu koru lanenim semenom, pa pređite oklagijom preko njih da se zalepe za koru. Zatim pomoću oklagije okrenite koru tako da laneno seme bude na radnoj površini. Secite trouglove, na dnu ih triput zarežite i na svaki trougao stavite po parče kačkavalja. Uvijajte trouglove u kiflu pa ih ređajte na margarinom podmazan pleh.
Ponovite postupak i sa ostalih pet lopti. 
Kifle ostavite da odmaraju oko petnaestak minuta pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 200 st. oko 5 min. a zatim smanjite na 180 st. i pecite još 15-20 min. (zavisno od rerne).











понедељак, 23. децембар 2024.

Domaće kifle sa džemom i sirom

 Od jednog testa napravite i slatke i slane kifle koje se listaju a čiji se ukusi pamte. Malo su zahtevnije za pripremu ali se zaista isplati jer ćete uživati dok ih jedete jer su izuzetno ukusne 😋
POTREBNO JE: 
600-650 gr brašna
1 kesica suvog kvasca ili
30 gr svežeg
2 jajeta
1 čaša jogurta
5 kašika ulja
1 puna kašika šećera
2 kašićice soli
2 dl vode
100 gr putera ili margarina  
nekoliko kašika džema 
oko 150 gr sira  
po želji susama i lanenog semena
po želji šećera u prahu i
1 vanilin šećer
PRIPREMA: 
    U mlakoj vodi rastvorite kvasac i šećer, dodajte 3 kašike brašna, sve dobro izmešajte, pokrijte i ostavite da se kvasac aktivira.
U sud za mešenje stavite prosejano brašno, dodajte 1 celo jaje i 1 belance (žumance ostavite za premazivanje). Dodajte ulje, jogurt i na kraju uskisao kvasac. Mešajte sve zajedno varjačom pa dodajte so a zatim prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite da mesite rukama sve dok ne dobijete glatko testo (po potrebi dodajte po malo brašna). Oblikujte testo u loptu, stavite u sud za mešenje, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči a zatim ga preručite na radnu površinu koju ste posuli brašnom. Testo lagano premesite i razvucite u pravougaoni oblik. Premažite ga otopljenim margarinom, zarolajte ga i ostavite da stoji dvadesetak minuta. Nakon toga ponovo podelite urolano testo na dva dela i svaki deo razvucite u kvadrat.
Secite na trake širine 6-7 cm. i dužine oko dvadesetak cm. Na početku trake stavljajte po malo džema i lagano urolajte (vucite lagano da se trake izduže). Tako uradite sa ostalim trakama i kifle poređajte u pleh na koji ste stavili pek papir.
Od druge polovine uradite isto samo što ćete ih filovati sirom.
Ostavite kifle na toplom dok ne narastu, zatim ih premažite umućenim žumancetom sa kašikom mleka.
One sa sirom pospite susamom i lanenim semenom i stavite u zagrejanu rernu na 180-200 st da se peku dok ne porumene (oko 20 min. zavisno od rerne).
Kifle sa džemom pospite prah šećerom zamirisanim vanilom.








субота, 7. децембар 2024.

Brz kolač sa keksom, pudingom i džemom

    Ukoliko vam se jede nešto slatko a nemate puno vremena za pripremu, onda napravite ovaj ukusan kolač bez pečenja, bez jaja, bez brašna, bez masnoća... jednostavan a koji se brzo priprema od namirnica koje često imate u kući...

POTREBNO JE: 
po potrebi petit keksa
1/2 litra mleka
5 kašika šećera
1 kesica pudinga od vanile
3 kašike griza
1 kesica vanile
1/2 litra vode
5 kašika džema od jagoda 
5 pune kašike gustina
PRIPREMA: 
    U sud stavite džem,vodu i gustin,sve izmešajte pa kuvajte uz mešanje nekoliko minuta.
Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi.
U drugi sud sipajte mleko, dodajte šećer, vanilu, griz i puding, sve dobro izmešajte žicom za mućenje, stavite na vatru i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se hladi.
U manji pravougaoni kalup (ili kao ja na pravougaonu tacnu), poređajte red keksa - polovinu prvog fila - sav puding -  keks - ostatak prvog fila.
Kolač pospite seckanim orasima, dobro ohladite pa poslužite.



понедељак, 2. децембар 2024.

Krompir sa pečenim paprikama i kačkavaljem

Ukoliko nemate puno vremena da spremate ručak, predlažem vam da pripremite ovo brzo ukusno jelo i obradujete svoje drage ukućane i iznenadne goste...




POTREBNO JE: 
3-4 krompira
5 pečenih paprika
100 gr kačkavalja
po ukusu soli i bibera
nekoliko kašika ulja
PRIPREMA: 
    Krompir dobro operite i stavite da se upola skuva. Kada se skuva, prohladite ga, oljuštite i isecite na kolutove.
Dno vatrostalne posude premažite uljem, poređajte polovinu kolutova krompira, posolite i pobiberite, pa preko poredjajte četiri pečene paprike koje ste očistili od drški i semena, prelijte sa malo ulja, preko njih stavite polovinu rendanog kačkavalja, pa preko njega ostatak kolutova krompira i petu papriku isečenu na komade. Posolite i pobiberite, prelijte sa malo ulja i pecite u rerni zagrejanoj na 180 st oko 15 min. a zatim izvadite, pa preko narendajte ostatak rendanog kačkavalja. Vratite u rernu i pecite još desetak minuta. Jelo poslužite toplo.



Pita od jabuka sa pečenim korama

 Malo sam eksperimentisala sa receptom i napravila ovu ukusnu pitu koja je slična klasičnoj piti sa jabukama ali je hrskava i verujem da ćete i vi probati da je napravite... jednostavna je i brza a svakako zaslužuje svoje mesto u nizu različitih pita sa jabukama...

POTREBNO JE: 
500 gr gotovih kora
oko100 gr margarina
150 gr šećera
5 jabuka
1 kašika cimeta
3 kašike griza
po želji prah šećer i
1 vanilin šećer
PRIPREMA: 
    Na odgovarajući pleh (veličine kora), stavite jednu koru pa je poprskajte sa 1-2 kašike otopljenog margarina i kašikom šećera. Preko nje stavite drugu koru i tako nastavite dok ne utrošite sve kore. 
Stavite pleh u rernu zagrejanu na 150 st i pecite dok kore blago ne porumene.
Za to vreme oljuštite i izrendajte jabuke, stavite ostatak šećera, griz i cimet i sve lagano izmešajte.
Drugi manji pleh premažite margarinom, pa stavite polovinu pečenih kora, preko njih stavite fila i preko njega ostatak kora.
Ukoliko vam je ostao otopljen margarin možete njime poprskati pitu.
Stavite pleh sa pitom u zagrejanu rernu na 180 st i pecite oko dvadesetak minuta.
Pečenu pitu izvadite iz rerne i po želji je pre služenja pospite šećerom u prahu zamirisanim vanilom. 


         



петак, 29. новембар 2024.

Svadbarski sladak kupus

    Ovako pripremljen kupus je izuzetno ukusan i verujem da ćete i vi i vaši ukućani ili gosti biti oduševljeni koliko je dobar. Ukoliko već niste probali da ga ovako spremite od ♥ vam predlažem da to učinite i nećete se pokajati...

POTREBNO JE:
1 veća glavica slatkog kupusa
oko 300 gr svinjskog mesa
oko 250 gr suvih rebara
1 puna kašika masti
1-2 paprike
1-2 paradajza
1 šargarepa
1 veću glavicu crnog luka
2-3 češnjeva belog luka
1 ljutu papričicu (nije obavezno)
po ukusu soli, bibera i suvog začina
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
po želji lista peršuna
PRIPREMA: 
    Kupus operite i isecite na uzdužne komade debljine oko 2 cm. Meso i suva rebra isecite na manje komade. Šargarepu očistite i isecite na kolutove. Crni luk iseckajte. Papriku i paradajz isecite na komade. 
U dublju šerpu stavite mast, pa poređajte red isečenog kupusa, zatim polovinu mesa i rebara, polovinu crnog luka, šargarepe, paprike i paradajza, preko ponovo poređajte red kupusa, posolite, pobiberite, pospite sa malo aleve paprike, seckan beli luk, šargarepu, ponovo poređajte kupus, ostatak mesa i rebara, ostatak crnog luka, paprike i paradajze. Stavite preko i ljutu papričicu, pospite suvim začinom, biberom i ostatkom aleve paprike. Ukoliko vam ostalo još kupusa i njega stavite po vrhu.
Pospite seckanim peršunom i nalijte vodom do polovine šerpe.
Poklopite i stavite da se kuva, najpre na jačoj vatri a kada provri, smanjite i ostavite da se krčka još oko 2 h. Povremeno prodrmajte šerpu ali nemojte da mešate.
Kupus poslužite vruć.




петак, 15. новембар 2024.

Paprike punjene sirom i kajmakom

      Obzirom da volim punjene paprike (babure) da ostavljam za zimu, ovom prilikom sam umesto kravljeg sira i kisele pavlake koristila kajmak i feta sir i jedva čekam da ih degustiramo...

POTREBNO JE: 
nekoliko paprika babura
po potrebi feta sira
po potrebi kajmaka
po ukusu soli
po potrebi tegle od 720 gr
PRIPREMA: 
    Babure operite i očistite od drški i semenki pa ih posolite iznutra (nemojte presoliti jer su i sir i kajmak slani. Ostavite da stoje nekoliko sati da omekšaju.
Feta sir i kajmak izmešajte u jednoj posudi pa time punite omekšale paprike i ređajte u dobro oprane tegle, vodeći računa da što više paprika stane a prostor između paprika popunite takođe sirom i kajmakom. Tegle dobro zatvorite i odložite u ostavu.




среда, 6. новембар 2024.

Torta sa kajsijama iz kompota

     Obožavam voćne torte i setila sam se da mogu iskoristiti jednu teglu kompota od kajsija baš za tortu. Naravno, počela sam odmah da smišljam recept i smislila sam da izgleda upravo ovako. Dilema je samo bila da li da odozgo stavim šlag krem od vanile ili čokolade i prevagnuo je od čokolade, obzirom da je i kora tamna...Kako god, torta je zaista sočna, kremasta, blago kiselkasta i ukusna...



POTREBNO JE: 
Kora: 
3 jaja
9 kašika šećera
1 kašika ulja
4 kašika brašna
2 kašike kakaoa
1 kašičicu praška za pecivo
oko 1 dl mleka
Voćni fil: 
1 tegla (od 720 gr) kompota
od kajsija
2-3 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 dl vode
4-5 kašika gustina
Još: 
1 kesica šlag krema od čokolade
PRIPREMA: 
    Penasto umutite jaja sa šećerom pa dodajte ulje a zatim prosejanu mešavinu brašna, kakaoa i peciva.
Mutite najmanjom brzinom miksera dok se ne sjedini pa smesu izručite u okrugli kalup sa obručem.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 st oko 15-20 min. (zavisno od rerne). Pečenu koru prelijte hladnim mlekom.
Za fil izručite tečnost (sok) iz kompota u sud i dodajte šećer i vanilu. U 1 dl vode razmutite gustin da nema grudvica pa dodajte u sok. Kuvajte dok ne provri pa dodajte odvojene kajsije i nastavite da kuvate uz neprekidno mešanje dok fil ne dobije dovoljnu gustinu. Sklonite sa vatre, pokrijte streč folijom i ostavite da se ohladi.
Preko kore nanesite fil. Posebno umutite šlag krem po uputstvu na ambalaži i premažite preko fila.
Tortu dobro ohladite pre služenja.







четвртак, 17. октобар 2024.

Pileća supa sa knedlama od griza

 Supe ili čorbe često poslužim pre glavnog jela. Obožavam pileće supe a posebno sa knedlama. Ovo je jedan od načina kako je spremam...
POTREBNO JE: 
2 litra vode
1 pileća leđa
2 pileća krilca 
pola belog pilećeg mesa
oko 30 gr korena celera
1 šargarepa
1 manja glavica crnog luka
po ukusu soli i suvog biljnog začina
1 jaje
1 kašičica ulja
4-5 kašika griza
na vrh kašičice praška za pecivo
po želji peršuna
PRIPREMA: 
    U odgovarajući sud stavite pileće meso, seckan celer, šargarepu isečenu na kolutove, glavicu luka (možete predhodno da ga prepečete na foliji), nalijte vodom i stavite da se kuva dok meso ne omekša.  
Za to vreme viljuškom dobro umutite jaje pa dodajte ulje, griz i pecivo. Dobro sjedinite pa ostavite da griz nabubri.
Skuvanu supu posolite, dodajte suvi začin i kašičicom uzimajte smesu od griza i stavljajte u supu (svaki put kašičicu prvo spustite u supu). Kada knedle isplivaju na površinu kuvajte još 2-3 minuta pa dodajte seckan peršunov list. 
Poklopljenu supu ostavite da stoji do služenja.


среда, 18. септембар 2024.

Lepinje sa mlekom

     Umesto klasičnog hleba često pravim ovakve ili slične lepinje koje su tako mekane a nekada ih presečem i stavim pljeskavicu unutra uz dodatak zelene salate, kečapa ili sl. i eto doručka ili večere...

POTREBNO JE: 
500 gr brašna
1 suvi kvasac
3 kašike ulja
1,5 dl mleka
1,5 dl vode
1 kašika šećera
1 puna kašičica soli
PRIPPREMA: 
    U sud za mešenje sipajte mlako mleko, dodajte suvi kvasac, ulje i šećer i sve izmešajte. Zatim uz mešanje postepeno dodajte brašno i so. Kada ste dodali svo brašno testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite da mesite rukama dok ne dobijete glatko testo. Vratite ga u sud za mešenje, pokrijte i ostavite da se udvostruči.
Nakon toga od testa formirajte lepinje i ređajte ih u tepsiju prekrivenu pek papirom ili podmazanu uljem. Pokrijte ih i ostavite da odmaraju 10-15 min. a zatim ih premažite mešavinom mleka i ulja i stavite u zagrejanu rernu na 200 st. da se peku dok ne porumene...





понедељак, 26. август 2024.

Šopsko jelo sa povrćem i sirom

     Sezona je svežeg povrća i kada su velike vrućine ne želim da se mnogo zadržavam u kuhinji. Evo recepta za ovo brzo, lagano, jednostavno i ukusno jelo. Naravno, vi možete kombinovati povrće po želji i na osnovu onoga što već imate u kuhinji...

POTREBNO JE: 
1 manja tikvica
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
3 paprike
3-4 paradajza
po želji lista peršuna
po ukusu soli, bibera i suvog začina
1 kašika aleve paprike
(ja sam i malo ljute tucane)
oko 250 gr mesnate suve slanine
oko 250 gr sira
2 jajeta
pola čaše jogurta
nekoliko kašika ulja
PRIPREMA: 
    Svo navedeno povrće (tikvicu. crni luk, paprike, paradajz i beli luk) očistite, operite i isecite na željene komade i kolutove pa stavite u vatrostalni sud. Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin i alevu papiku pa sve izmešajte. Odozgo stavite isečenu mesnatu suvu slaninu, 
Posebno umutite jaja sa jogurtom i uljem pa time prelihjte povrće. Odozgo pospite po želji seckan peršun. Stavite u zagrejanu rernu na 180 st i pecite oko dvadesetak minuta a zatim sud izvadite iz rerne i preko stavite izmrvljen sir. vratite ga u rernu i pecite još desetak minuta.
Gotovo jelo poslužite toplo.








петак, 23. август 2024.

Harmonika krompir

 Krompir pripremljen na ovaj način je veoma ukusan a brzo se priprema. Posebno je ukusan dok je mlad i ukoliko još niste probali da ga tako pripremite, sada je vreme ...
POTREBNO JE: 
desetak krompira
po ukusu soli, bibera, suvog začina
1 kašika aleve paprike
po ukusu seckanog belog luka
1/2 dl ulja
po ukusu majčine dušice
ili ruzmarina
po želji kajmaka ili
kisele pavlake
PRIPREMA: 
    Krompir oljuštite, operite i svaki stavite na udubljenu veću kašiku i secite na tanke režnjeve ali ne do kraja. Uradite to sa svim krompirima i stavljajte u odgovarajuću posudu za pečenje. 
U manji sud dobro izmešajte 3-4 kašike ulja i navedene začine.
U svaki "zarez" na krompiru stavljajte po malo mešavine začina, utrljajte njime i krompire a zatim sve prelijte ostatkom ulja. Pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 st dok ne porumene i budu mekani (zavisno od veličine krompira).
Poslužite ih uz sezonsku salatu i po želji prelijte kajmakom ili kiselom pavlakom.