среда, 15. март 2023.

Toblerone sa rižom (ekspandiranim pirinčem)

 Ekspandirani pirinač je veoma pogodan za razne poslastice, kao što je recimo https://zorinirecepti.blogspot.com/2012/12/domaca-cokolada-sa-rizom.html a ja sam je ovom prilikom iskoristila za posne toblerone...
POTREBNO JE: 
100 gr čokolade
1 kesicu instant kafe ili nes kafe
250 gr šećera
200 gr margarina
100 gr ekspandiranog belog pirinča
100 gr posnog keksa
po želji ruma
PRIPREMA: 
    U odgovarajući sud otopite šećer i margarin pa dodajte čokoladu izlomljenu na kockice, instant kafu i po želji ruma. Na laganoj vatri mešajte dok se čokolada ne otopi pa zatim dodajte mleveni keks i ekspandirani pirinač. Sve dobro izmešajte pa sklonite sa vatre.
Od dobijene smese pomoću streč providne folije oblikujte trougao i ostavite u frižider da se ohladi i stegne. Secite i poslužite.



субота, 11. март 2023.

Bombice sa višnjama i orasima

     Predlažem vam da pored ostalih posnih kolača napravite i ove ukusne, voćne kuglice, obzirom da vam treba veoma malo vremena za njihovu pripremu...
POTREBNO JE: 
80 gr šećera u prahu
125 gr margarina
100 gr mlevenih oraha
50 gr sitno seckanih ili 
blendiranih oraha
100 gr mlevenog keksa
po potrebi višnje i
soka od višanja
    Umutite margarin sobne temperature sa prah šećerom pa dodajte mlevene i izblendirane orahe i mleveni keks i onoliko soka od višanja da biste dobili kompaktnu smesu za formiranje kuglica.
Uzimajte po malo smese, napravite lopticu pa je malo rastanjite na dlanu i stavite jednu višnju na sredinu. Pažljivo obmotajte višnju i formirajte kuglicu. 
Svaku kuglicu uvaljajte u seckane orahe, stavite u papirne korpice i ostavite u frižider da se stegnu pa poslužite.




среда, 15. фебруар 2023.

Posne čoko - jafa kuglice

    Brze i ukusne kuglice za vaše posne trpeze...


POTREBNO JE: 
150 gr posnog keksa
2 kašike kakaoa
3 ravne kašike džema od kajsija
30 gr posne čokolade za kuvanje
kora od 1/2 pomorandže
1 dl soka od pomorandže
Glazura od čokolade:
100 gr posne čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
PRIPREMA: 
    Pomešajte mleveni keks, kakao, džem od kajsija, rendanu koru od pomorandže, otopljenu čokoladu i na kraju sok od pomorandže. Sve dobro sjedinite u kompaktnu smesu i ostavite da se ohladi u frižideru tj. malo stegne. Od smese formirajte kuglice.
Otopite na pari čokoladu sa uljem i u nju umačite kuglice pa ih po želji stavljajte u papirne korpice. Ostavite ih da se ohlade i stegnu u frižideru pa ih poslužite.

понедељак, 6. фебруар 2023.

Snežne kolibe

    Ovaj posni kolač je izuzetno ukusan, dekorativan a tako jednostavan za pripremu. Obavezno ga napravite za vaše posne slave a naravno i kada biste poželeli neku brzu poslasticu...
POTREBNO JE: 
Svetla smesa: 
150 ml + 50 ml vode
1 kesica vanile
3 kašike šećera
1 puna kašika gustina
80 gr kokosa
Tamna smesa: 
100 gr mlevenog keksa
30 gr šećera u prahu
1 puna kašika kakaoa
50 gr margarina
PRIPREMA: 
     U sud sipajte 150 ml vode, dodajte šećeri i vanilu pa stavite da vri. Posebno izmešajte 50 ml vode sa gustinom da nema grudvica pa dodajte u provrelu vodu i kuvajte sve zajedno još 2-3 minuta pa dodajte kokos. Sve dobro izmešajte i sklonite sa vatre.
U poseban sud stavite mleveni keks, prah šećer, kakao pa sve izmešajte a zatim u to dodajte otopljen margarin. Sve ponovo dobro sjedinite.
Na otvor od cediljke za limun stavite streč foliju pa u na dnu utisnite do polovine belu smesu a preko nje utisnite i tamnu smesu. Okrenite cediljku tako da tamna smesa bude dole a bela gore. 
Po vrhu bele smese po želji stavite malo kokosa.


четвртак, 26. јануар 2023.

Nepečena čoko krem torta sa višnjama

     Za ovu tortu sam koristila gotove krem kore Dr.Oetker, veoma se lako i relativno brzo pravi a ukus je zaista fenomenalan. Višnje joj daju poseban kiselkasti šmek a kore se prosto stapaju sa kremama...
POTREBNO JE: 
1 pakovanje (ima 4 kora) krem kora Dr.Oetker
Za čoko krem: 
4 dl mleka
3-4 kašike šećera
1 puding od čokolade 
2 kašike gustina
70 gr čokolade za kuvanje
3 kašike kakaoa
pola pakle margarina
Za krem šlag: 
1 kesica krem šlaga od vanile
Za žele od višanja: 
300 gr očišćenih višanja
5 kašika šećera
3 kašike gustina
1 kesica želatina
3 dl vode
PRIPREMA: 
    Prvo napravite žele od višanja tako što ćete višnje skuvati u 3 dl vode pa ih mlake izblendirati tako da postanu skoro kašaste. Vratite na šporet, dodajte šećer i gustin rastvoren u 1/2 dl vode i kuvajte na laganoj vatri dok ne dobije dovoljnu gustinu. Želatin rastvorite po uputstvu na ambalaži i ostavite da nabubri. U još vruć žele dodajte želatin i dobro izmešajte da se sve sjedini. Ostavite pokriveno streč folijom.
    Za čoko krem u odgovarajući sud stavite mleko, šećer, puding, kakao i gustin i kuvajte dok se ne zgusne pa u vruć dodajte čokoladu izlomljenu na komadiće. Kada se čokolada otopi sklonite sud sa vatre i ostavite krem da se prohladi pa u još mlak dodajte margarin i dobro umutite mikserom. Ostavite manji deo krema za premazivanje torte odozgo.
    Posebno umutite krem šlag po uputstvu na kesici.
    Slaganje: kora-čoko- krem-kora-šlag krem-kora-žele od višanja-kora.
NAPOMENA: Obzirom da pakovanje ima 4 kore, po mom mišljenju torta je bila niska i zato sam ja podella tortu uzdužno na 2 dela pa sam na jednu polovinu složenih kora, preko zadnje kore nanela žele od višanja pa sam preko želea stavila drugu polovinu složenih kora. Dobila sam manju tortu ali dovoljno visoku. Odozgo sam tortu premazala ostatkom čoko krema. 
     Ostavite tortu da se hladi u frižideru najmanje 24 sata kako bi kore upile sve filove.




петак, 20. јануар 2023.

Čokoladna torta

     Neverovatno koliko je ova torta ukusna, kremasta i verujem da će svi koji je budu probali tražiti još. Čak i oni koji nisu čokoljupci neće joj moći odoleti. Preporučujem da je napravite i za razna slavlja i oduševite vaše goste...👌😋 ♥


POTREBNO JE: 
Za koru: 
4 jaja
65 + 65 gr šećera
1 kašika proceđene jake kafe ili
1 kašičica nes (instant) kafe u prahu
60 gr margarina
1 kesica vanile
65 gr brašna
1 kašika praška za pecivo
3 kašike kakao praha
Za čokoladni krem: 
6 dl mleka
2 kesice pudinga od čokolade
150 gr prave čokolade za kuvanje 
(ne krem table)
10 kašika mlevene plazme
7 kašika mlevenih oraha
200 gr putera ili margarina
5 kašika prah šećera
PRIPREMA: 
    Odvojte belanca od žumanaca pa najpre penasto mutite žumanca sa 65 gr. šećera i vanilom oko 2-3 minuta. Posebno prosejte brašno, kakao i pecivo pa dodajte u umućena žumanca, lagano izmešajte pa dodajte otopljen margarin sa kafom. Sve sjedinite najmanjom brzinom miksera.
Posebno mutite belanca sa 65 gr šećera, oko 5 min. Sada umućen šam od belanaca špatulom izmešajte sa predhofnom smesom. Preručite smesu u okrugli kalup sa obručem koji ste prekrili pek papirom.
Pesite oko 10-15 min. u zagrejanoj rerni na 180 st. (zavisno od rerne).
    Za krem izmešajte puding sa 2 dl mleka da nema grudvica pa ga dodajte u ostatak mleka, koje ste stavili da se greje. Kuvajte uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne pa dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte sve dok se čokolada ne otopi pa sklonite sa vatre i ostavite pokriveno streč folijom da se hladi.
Posebno umutite puter ili margarin sa prah šećerom pa ga postepeno dodajte u skoro hladan krem. Sve dobro mikserom umutite. Trećinu krema odvojte za dekoraciju torte a u ostatak dodajte mlevenu plazmu i mlevene orahe pa sve dobro umutite mikserom.
    Ohlađenu koru izvadite iz kalupa pa je presecite na pola. Na okruglu tacnu za tortu stavite jednu koru pa je premažite kremom sa keksom i orasima, pa preko stavite drugu koru i blago pritisnite rukama.
    Odozgo tortu dekorišite odvojenim kremom po svom ukusu, ostavite je u frižider da se dobro ohladi i stegne pa je poslužite.










среда, 18. јануар 2023.

Mančmelou torta (manchmallow)

    Verujem da svi vole mančmelou a naročito deca ♥ pa vam preporučujem da obavezno napravite ovu predivnu, preukusnu, kremastu tortu i obradujete svoje drage ukućane i goste, jer verujem da će svi biti oduševljeni. Ja sam je pravila za Novu godinu a pogodna je i za rođendane i ostala slavlja...👌😋
 

POTREBNO JE: 
Za koru:
5 belanaca
5 kašika šećera
50 gr mlevenih oraha
2 kašike brašna
1/2 praška za pecivo
rendana kora limuna 
(nije obavezno)
Za krem: 
10 žumanaca
3 kesice pudinga od vanile
12 kašike šećera
1 lit. mleka
1 kesica vanile
250 gr margarina
100 gr bele čokolade
I još: 
24 kom. mančmeloa
2 kesice šlag krema od čokolade
PRIPREMA:
    Umutite belanca uz postepeno dodavanje šećera. Kada se sav šećer istopi i šam bude čvrst dodajte mešavinu suvih sastojaka (brašno, orasi, pecivo i limunova kora). Lagano špatulom sve sjedinite i smesu sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom. Pecite 10-15 min. na 180 st.
Ispecite još jednu istu koru sa istim sastojcima.
    Za krem u manju posudu lagano umutite žumanca sa šećerom, pudingom i vanilom sa dodatkom 2 dl mleka, pazeći da nema grudvica pa sve dodajte u ostatak vrelog mleka. Kuvajte dok se ne zgusne pa sklonite sa vatre, pokrijte providnom folijom i ostavite da se hladi.
Posebno umutite margarin, dodajte po malo u prohlađen krem i umutite mikserom. Dobijeni krem podelite na dva dela.
Svakom mančmelou odvojte nožem pažljivo penasti deo od tamnog dela (biskvita) pa tamni deo usitnite rukama i dodajte u jedan deo krema.
    Na tacnu za služenje stavite jednu koru pa je premažite kremom sa tamnim delom pa preko poređajte penasti deo mančmeloa. Preko rasporedite krem bez tamnog dela pa preko stavite drugu koru i sasvim lagano je pritisnite.
    Umutite šlag krem po uputstvu na kesici i dekorišite tortu po želji. Tortu do služenja držite u frižideru.







понедељак, 16. јануар 2023.

Torta sa palačinkama

 Ukoliko volite palačinke, evo ideje da ih iskoristite za laganu tortu koja će se sigurno dopasti vašim dragim ukućanima pa i gostima. Nije potrebno puno materijala a zaista je fenomenalna poslastica...

POTREBNO JE: 
7-8 palačinki
3,5 dl mleka
1 puding od vanile
150 gr čokolade za kuvanje
3 kašike kakaoa
50 gr margarina
3 kašike šećera
PRIPREMA: 
    Palačinke ispecite na način kako ih obično pravite.
Stavite u sud 3 dl mleka sa šećerom po želji da se greje a u pola dl. mleka rastvorite puding da nema grudvica pa zakuvajte u provrelom mleku.
Posebno, u manji sud stavite 3 kašike šećera, pola dl. vode, kakao i čokoladu pa na srednjoj vatri uz mešanje kuvajte dok se sve ne sjedini. Na kraju dodajte margarin pa sklonite sa vatre.
Puding i čokoladni namaz podelite tako da imate za sve palačinke.
Na okruglu tacnu stavite jednu palačinku, premažite je mlakim pudingom, pa mlakim čokoladnim namazom, pa stavite drugu palačinku. Ponavljajte dok ne utrošite sav materijal.
Preko poslednje palačinke prelijte samo čokoladnim namazom koji ćete predhodno malo zagrejati kako bi bio tečniji (po potrebi možete dodati i malo vode i pustite da izbije jedan ključ).



субота, 14. јануар 2023.

Ćufte iz rerne

     Ukoliko imate mleveno meso (najbolje je mešano), predlažem vam da spremite ćufte na ovaj način jer su zdravije od onih koje se prže na masnoći. Veoma su sočne i ukusne 😋
PS. Ja sam koristila pola količine ukupnih namirnica i napravila dovoljan broj ćufti za dve osobe 👌

POTREBNO JE: 
400 gr mlevenog mesa
1 jaje
5 kašika prezli
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 kašičica aleve paprike
(ja sam i malo ljute tucane)
po ukusu soli i ml. bibera
1 kašičica suvog biljnog začina
1 ravnu kašičicu sode bikarbone
kačkavalj
i ulje
    Prezle (mrvice) potopite sa malo vode i ostavite nekoliko minuta dok ne upiju vodu.
Za to vreme na malo ulja propržite sitno seckan crni luk, posolite ga, pa kada omekša, dodajte i seckan beli luk i sklonite sa vatre. 
U sud stavite mleveno meso pa dodajte jaje, omekšale prezle, propržen luk, alevu papriku, biber, suvi začin i sodu bikarbonu pa sve dobro izmešajte rukama da dobijete kompaktnu smesu.
(ukoliko vam je smesa retka, slobodno dodajte malo brašna).
Ruke namažite uljem i od dobijene smese formirajte ćufte pa ih ređajte u uljem podmazan sud za pečenje. Ponavljajte postupak dok ne utrošite smesu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 st. (zavisno od rerne) oko 15 min. tj. dok ne porumene pa izvadite i preko svake ćufte stavljajte po malo kačkavalja (ja sam imala u listićima). 
Vratite ih u rernu i pecite još nekoliko minuta pa poslužite tople a veoma su ukusne i hladne.


понедељак, 9. јануар 2023.

Šarene krem kocke

    Ukoliko želite nešto kremasto a lagano, ovaj kolač je pravi izbor za vas. Nije zahtevan za pripremu a i namirnice su dostupne svima, tako da vam ih od ♥ preporučujem...
PS. Ovaj kolač možete napraviti i poslužiti i kao tortu, npr. okruglog oblika...
POTREBNO JE:
Za koru:
5 belanaca
5 kašika šećera
4 kašike brašna
1 dl mleka
1 vanilin šećer
I krem: 
3 dl mleka
1 puding od ćokolade
2 kašike šećera
100 gr margarina
II krem:
3 dl mleka
3-4 kašike šećera
5 žumanaca
1 vanilin šećer
3 kašike gustina
100 gr margarina
Odozgo:
1 krem šlag od čokolade
PRIPREMA: 
       Mutite belanca sa šećerom dok se šećer ne otopi pa lagano umešajte brašno. Sipajte u pravougaoni ili četvrtast pleh prekriven pek papirom i pecite oko dvadesetak minuta na 180 st.
Pečenu koru prohladite pa skinite pek papir i prelijte je toplim mlekom u koje ste dodali vanilin šećer.
Za I krem sipajte u sud mleko, dodajte šećer i puding od čokolade pa kuvajte dok ne dobije dovoljnu gustinu. U mlak puding dodajte margarin i sve umutite mikserom.
Za II krem umutite žumanca sa šećerom i vanilom, dodajte gustin, izmešajte pa dodajte mleko. Kuvajte dok se ne zgusne. U mlak krem dodajte margarin i sve umutite mikserom.
Na tacnu za služenje stavite koru, premažite je I kremom, pa stavite II krem i na kraju kolač premažite umućenim šlag kremom koji ste pripremili po uputstvu na kesici.
Odozgo dekorišite struganom čokoladom (ja sam tanko sekla nožem eurokrem blok).
Kolač dobro ohladite, secite na željene kocke i poslužite.+



 

понедељак, 2. јануар 2023.

Božićna česnica

    Božić je najveći hrišćanski praznik i tada se po tradiciji pravi Božična česnica. Neko je pravi za Badnje veče, neko na dan Božića, kakogod, to je lep ritual i običaj, gde ukućani okreću česnicu i svako od njih očekuje da će se baš u njegovom parčetu odlomljene česnice nalaziti metalni novčić. 
Neke domaćice, kao što ja radim, često stavljaju i dren, pasulj, kukuruz i sl. tako da skoro svako od ukućana nešto dobije...
POTREBNO JE: 
500 gr brašna
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašićice soli
1,5 dl vode
1 dl mleka
4 kašike ulja
(novčić, dren. pasulj, kukuruz i sl.)
PRIPREMA: 
        U vanglu za mešenje stavite brašno pa u sredinu brašna dodajte kvasac rastvoren u mlakom mleku sa šećerom. Izmešajte kašikom pa dodajte ulje, so i uz dodavanje mlake vode zamesite rukama glatko testo. Pokrijte ga i ostavite na toplom mestu oko pola sata.
Nakon toga naraslo testo izručite na pobrašnjenu radnu površinu i blago premesite. Podelite ga na nekoliko delova od kojih ćete po želji oblikovati figure.
PS. Ja sam jedan deo razvukla oklagijim u pravougaonik pa sam ga sekla na 8 trake i svaku traku urolala i poređala u krug ivice kalupa. Jedan deo sam oklagijim razvukla u krug pa sam ga stavila u sredinu a zatim nožem zarezala na nekoliko delova od sredine prema ivici kalupa. Svaki uži deo sam savila prema ivici kalupa. Obzirom da mi je ostao mali prazan prostor u sredini kalupa, njega sam popunila lopticama od testa. Na kraju sam napravila krst od pletenice i ostatak testa sam iskoristila da popunim praznine između rolatića. Ubacila sam 1 novčič, dren, pasulj i bosiljak u česnicu i vodila računa da se ne primeti gde sam sve to ubacila.
Ostavite česnicu da odmara desetak minuta pa je premažite umućenim jajetom.
Pecite je u zagrejanoj rerni na 180-200 st. (zavisno od rerne), tj. dok ne porumeni.






уторак, 13. децембар 2022.

KROFNE

    Verujem da svi vole krofne a ja, prosto ih obožavam a posebno kada su mekane, lagane a iznutra šuplje. E, ove su upravo takve, k'o pena u rukama...

Nikada nisam pravila krofne sa oštrim brašnom, a sada sam, ali slučajno, uzela kesu na kojoj piše brašno tip 400, ali nisam odmah primetila da je oštro, tek kada sam ga zamesila. Na kraju je rezultat bio... nije važno što je oštro, važno je da je belo i da se sve brzo pojelo!
Potrebno je:
oko 500 g brašna
50 g margarina
2 žumanca i 1 celo jaje
50 g kristal šećera
kora od limuna
100 g prah šećera
oko 4 dl mleka
20 g svežeg kvasca
kesica-dve vanilin šećera
1/2 kašičice soli i
ulje za prženje
Priprema:
        Stavite kvasac u decilitar mlakog mleka sa kašičicom šećera i kašikom brašna pa sve izmešajte i ostavite da "zapeni".
U sud za mešenje stavite brašno, dodajte jaje i žumanca, kristal šećer, so, rastopljen margarin, rendanu limunovu koru i predhodno nadošli kvasac. Sve ovo mešajte varjačom (ja sam koristila mikser sa dodatkom za testo), dok se testo ne počne odvajati od varjače i suda, odnosno, dok se počnu pojavljivati mali mehurići u testu. Zatim pokrijte sud krpom i ostavite na toplom mestu da naraste. 
Izručite nadošlo testo na radnu površinu, koju ste posuli brašnom i lagano oklagijom razvucite testo debljine prsta pa čašom vadite krofne. Ostavite ih još pola sata pokrivene da odmore (narastu) a potom ih pržite na zagrejanom ulju, prvo poklopljene a drugu stranu otklopljene. 
Uvaljajte ih u prah šećer zamirisan vanilom.