уторак, 4. јануар 2011.

SITNI KOLAČI

        Kad su u pitanju sitni kolači, volim da ih spremam, ali, prvenstveno one koji se ne peku. To je, moram priznati brže i lakše, ali to radim kada ne mogu stići da ih pečem. A vrlo često, obzirom da su u pitanju osnovni sastojci (orasi, keks, čokolada i sl.) ja tu kombinujem sama sastave,  dodajem nešto po svojoj želji, i dobijem kolače kojima ni ime ne znam!?...
        Susam rolat
E, ovo sam radila po nekom receptu koji sam pronašla u svojoj staroj svesci.
Potrebno je:
3 jaja
200 g šećera
3 kašike kakaoa
3 kašike meda
pola margarina
150 g mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha
300 g prženog susama
Priprema:
Jaja i šećer muti na pari dok se ne zgusne. Dodaj kakao i med a kada se prohladi dodaj margarin, keks, orahe i susam. Sve se dobro umesi i formiraju se dva rolata (salame). Kada se dobro stegne seći ih, na širinu od 1 cm.
         Trouglovi
Potrebno je:
pola margarina
oko 200 g prah šećera
oko 300 g izmrvljenog keksa
oko 100 g mlevenih oraha
oko 100 g seckanih žele bombona
2-3 kašike kakaoa i
soka po želji (ja sam koristila od narandže)
Priprema:
Umuti margarin sa šećerom i dodaj ostale sastojke pa sve zamesi sokom po potrebi da se dobije dovoljno čvrsta masa kako biste oblikovali salamu. Kada se stegne seći je na kolutove širine oko 1 cm.
           Štangle sa lešnicima
Potrebno je:
150 g šećera
1 dl vode
150 g mlevenih lešnika
150 g mlevenog keksa
50 g kakaoa
100 g čokolade
150 g margarina
3 kašike eurokrema
Za preliv: 100 g čokolade, kašika mleka, 30 g margarina
Priprema:
Stavite vodu i šećer da se ušpinuje, pa dodajte lešnik, keks i kakao. Kada se masa malo prohladi dodajte umućen margarin, eurokrem i otopljenu čokoladu. Od mase formirajte deblju koru. Prelijte čokoladom i kada se dobro ohladi, isecite na štangle.

4 коментара: