петак, 07. фебруар 2014.

Sok od narandže i limuna

                Ovaj domaći sok tj.sirup je veoma ukusan i zdrav sa sačuvanim vitaminima i bez ikakvih veštačkih dodataka i konzervansa.

POTREBNO JE:
1 kg pomorandži
1/2 kg limuna
1 kg šećera
3 limontusa
oko 1,5 l vode
PRIPREMA:
                U vrelu vodu sipajte malo sode bikarbone i ubacite cele pomorandže i limun. Ostavite da odstoji oko 1h kako bi se iz kora eliminisali eventualni ostaci prskanja. Nakon toga operite voće.
Polovini pomorandži oljuštite kore do mesa a polovini ostavite. To isto uradite i sa limunom. Sada svo voće sameljite u mašini za meso ili u blenderu. U samleveno voće sipajte polovinu vode, dodajte 1 limontus i ostavite da stoji nekoliko sati. Nakon tog vremena dobro procedite voće (najbolje kroz gazu).
                U ostatak vode dodajte šećer i pustite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte proceđen sok i 2 limuntusa, dobro promešajte i punite, predhodno dobro oprane flaše.Sok tokom letnjih dana držite u frižideru a rimi na hladnom mestu.
                 Prilikom služenja u čašu sipajte 1/3 sirupa a ostalo dodajte običnu ili kiselu vodu.
                 
                 

                

5 коментара:

  1. Recept je super,hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru, po ovom receptu najčešće pravim sokove i sa kombinacijom šargerepe, grejfurta i sl. jer se zadržavaju svi vitamini a posebno vit.C.

      Избриши
  2. Анониман14. март 2015. 20:24

    Samo da napomenem da se vitamin C razgradjuje na temperaturama visim od 50 stepeni, tako da upotreba vrele vode sigufno unistava veci deo C vitamina koji se nalazi u limunu i pomorandzama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Anoniman, grešiš...kuvanjem iznad 100 st, se može umanjiti sadržaj vit. C za око 60% a ne na temp. većoj od 50 st. kao što ti misliš. Pročitaj šta piše u Vikipediji...

      Избриши