петак, 15. мај 2015.

Goveđi bujon

Srž iz krupnih goveđih (junećih) kostiju je veoma korisna za bolje funkcionisanje naših kostiju, zglobova, hrskavice i sl. Kuvanjem tih kostiju dobija se želatin (kolagen), u kome se nalazi kalcijum, 
magnezijum, fosfor, silicijum, sumpor, kao i aminokiseline za detoksikaciu(ćišćenje) organizma. Dobra je za osteoporozu i sl.         
POTREBNO JE:
1,5 kg goveđih kostiju
2-3 šargarepe
1 paškanat
koren ili stabljike celera
1-2 korena peršuna
1 glavica crvenog (ili crnog) luka
nekoliko zrna bibera
po ukusu soli
PRIPREMA:
          Operite koske, stavite ih u veći lonac, nalijte vodom i kuvajte, najpre na jakoj vatri a onda smanjite i kuvajte na laganoj vatri oko 3 sata. Kada srž počne da izlazi iz kostiju, dodajte sve ostale namirnice i kuvajte još oko pola sata. Voda mora da ispari, kako bi se tečnost, kada se bude ohladila želirala.
          Dobijenu tečnost procedite, odvojite srž i koske i ostavite da se tečnost (bujon) skroz ohladi.
          Svu masnoću koja se stegla, sakupite i ostavite u neku posudu, jer nju možete koristiti za razna jela umesto ulja i sl. Srž i eventualno meso sa kostiju takođe možete koristiti (za sladak kupus i sl.)
          Želatinastu tećnost (bujon), možete koristiti kao dodatak za supe i čorbe, narednih 4-5 dana ukoliko držite u frižideru a ostatak možete zamrznuti.
          Ukoliko želite da vam kosti i zglobovi bolje funkcionišu svako jutro uzmite po 3-4 kašike ove želirane smese, razblažite sa malo vode i popijte.
          



Нема коментара:

Постави коментар