четвртак, 17. септембар 2015.

Čatni od zelenog paradajza

               Recept za ovaj čatni sam pronašla u jednom časopisu i odlučila sam da ga isprobam i verujte da sam oduševljena ukusom. Pikantan je i može se koristiti kao namaz, uz razna mesa i sl.

POTREBNO JE:
1 kg zelenog paradajza
1 kisela jabuka
2 čena belog luka (izgnječenog)
1 kašičica mlevenog kima
 1 kašičica mlevenog korijandera
pola kašičice semena slačice
2 kašičice svežeg rendanog đumbira
2 kašičice soli
1 šoljica meda
1 šoljica jabukovog sirćeta
ljuta papričica po ukusu                 

 PRIPREMA:
               Zelen paradajz sameljite na mašinu za meso ili izblendirajte pa ga stavite u šerpu. Dodajte sve ostale sastojke, stavite da se kuva. Kada provri, krčkajte ga na tihoj vatri oko 45-60 minuta. Kada se dovoljno zgusne (do gustine pekmeza), sipajte u sterilne manje teglice, dobro zatvorite original poklopcem i ostavite da stoji namanje nedelju dana pre upotrebe.
               PS. Ukoliko spremate veću količinu, teglice odložite u hladnu ostavu. Obzirom da čatni ne sadrži nikakve konzervanse, poželjno je da otvorenu teglicu držite u frižideru.




5 коментара:

  1. Farklı bir tarif çok beğendim. Çok nefis ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    ОдговориИзбриши
  2. Одговори
    1. Ja sam ga po prvi put sada spremala i oduševila sam se ukusom. Ostavila sam namerno 1 teglicu u frižider da bih ga isprobala pre zime. Svi ovi začini mu daju neku posebnu notu pikantnosti. Pozdrav!

      Избриши
  3. Одговори
    1. Rado, korijander je začin sličan slačici (kupuje se u prodavnici zdrave hrane) i daje onaj karakterističan ukus krastavčićima (pogledaj u levom tanjiriću)...

      Избриши