петак, 20. новембар 2015.

Čokoladna torta

              Ovu tortu sam pravila za rođendan mom unuku. Torta je fenomenalnog ukusa, kremasta i  jednostavno se topi u ustima...
POTREBNO JE:
ZA 3 KORE:
9 jajeta
9 kašika šećera
6 kašika punih brašna
6 kašika punih kakaoa
1 pr. za pecivo
ZA KREM:
1 lit. mleka
3 pudinga od čokolade
5 kašike kakaoa
100 čokolade
250 gr margarina
6 kašika prah šečera
ZA ŠAM:
300 gr šlaga u prahu
2 dl kisele vode
5 kašike prah šećera
1 kiselu pavlaku
PRIPREMA:
              Za jednu koru odvojite 3 žumanca od belanaca. Umutite žumanca sa 3 kašike šećera dok ne postane penasto, pa lagano dodajte 2 kašike brašna pomešanog sa 2 kašike kakaoa i trećinu kesice pr. za pecivo. Sve sjedinite pa lagano umešajte umućen čvrst šam (koji ste umutili od belanaca sa dodatkom vrlo malo soli). Ovako dobijenu masu sipajte u pravougaoni pleh (vi možete i u okrugli), na koji ste stavili papir za pečenje i pecite koru oko 15 min. na 200 st.
Ponovite postupak i sa dve ostale kore.
             Za krem odvojite trećinu mleka pa u njega umešajte puding i kakao, pa kad dobijete kompaktnu masu, dodajte je u preostalo provrelo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre pa dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i sve dobro umutite mikserom. Ostavite da se krem hladi uz povremeno mešanje kako se ne bi odozgo uhvatila korica. U hladan krem dodajte umućen margarin sa prah šećerom i sve dobro umutite mikserom da dobijete kompaktnu masu.
             U odgovarajući sud sipajte kiselu vodu, dodajte prah šećer i šlag i mutite dok ne postane čvrst šlag. Dodajte kiselu pavlaku i lagano je sjedinite sa šlagom.
             SLAGANJE:
kora - krem - šlag - kora - krem - šlag - kora
Ja sam poslednju koru dekorisala tako da dobijem štrumfa a vi je možete, po svojoj želji ukrasiti delom istog krema i šlagom, ili samo preliti čokoladnim prelivom...









Нема коментара:

Постави коментар