понедељак, 14. март 2016.

Torta "Bistro jezero"

           Jedna predivna torta, kako po ukusu, tako i po izgledu...


POTREBNO JE:
Za koru:
6 jaja
6 kašike šećera
6 kašike oraha
3 kašike brašna
Za rolat:
7 jaja
7 kašike šećera
6 kašike brašna
džem od kajsija
5 kašike oraha
Za fil:
1 l mleka
6 kašike brašna
4 kašike gustina
16 kašike šećera
5 vanile
250 gr margarina
I još:
4 banane
100 gr suvog grožđa
100 gr žele bombona
sok od limuna
5 kivija
2 narandže ili 3 mandarine
2 kesice želatina
šlag
PRIPREMA:
             Za koru penasto umutite belanca sa šećerom pa dodajte žumanca i kada se sav šećer istopi dodajte ml. orahe i na kraju lagano umešajte brašno. Sipajte smesu u pek papirom obložen okrugli pleh i pecite oko 15 min. na 180 st.
             Za to vreme za rolat penasto umutite belanca sa šećerom, dodajte žumanca i na kraju lagano umešajte brašno. Smesu pecite u pravougaoni pleh obložen pek papirom. Ispečen rolat izvadite iz rerne, stavite na krpu, premažite džemom i preko njega pospite ml. ili sitno seckane orahe.
Lagano urolajte koru i ostavite da se hladi. Hladan rolat isecite na kolutove.
             Za fil u 1/2 l mleka razmutite brašno i gustin. U ostalo mleko dodajte šećer i vanilu, pa kad provri dodajte predhodnu smesu i skuvajte gust krem. U mlak krem dodajte margarin i mutite mikserom dok ne postane penasto. U polovinu fila dodajte seckane žele bombone i suvo grožđe koje ste predhodno potopili u sok od limuna.
            Slaganje torte: na okruglu tacnu za tortu stavite koru, premažite je sa malo džema, pa stavite  1/2  belog fila...poređajte banane, stavite ostatak belog fila...poređajte kolutove rolata, pa sav fil sa suvim grožđem i žele bombonama...preko poređajte kolutove kivija i mandarina ili narandže.
            Rastvorite želatin u 1,5 dl hladne vode i ostavite nekoliko minuta da želira. Nakon toga ga samo malo smlačite i prelijte preko voća na torti.
            Tortu ostavite da se dobro ohladi i stegne, pa je okolo ukrasite umućenim šlagom.
           









Нема коментара:

Постави коментар