петак, 28. април 2017.

Dama iz Londona

             Recept za ovu tortu sam pronašla u nekim svojim starim receptima, ali sam ga malo modifikovala i dobila ovu zaista ukusnu tortu. Lešnik, orasi i čokolada dominiraju njenim ukusom i svakako je jedna od onih torti koja će vas oduševiti...

POTREBNO JE:
Za kore:
12 belanaca
300 gr šećera
250 gr ml. oraha
2 kašike prezli
Za krem:
12 žumanaca
250 gr šećera
250 gr margarina
150 gr ml. lešnika
100 gr čokolade
I još:
1 kesica šlaga
50 gr lešnika
PRIPREMA:
             Za jednu koru odvojite 6 belanca od žumanaca, pa belanca umutite u šam uz postepeno dodavanje 150 gr šećera. Kada se sav šećer istopi lagano umešajte 125 gr ml. oraha i kašiku prezli. Najveći pravougaoni pleh prekrijte pek papirom, rasporedite dobijenu smesu i pecite koru na 200 st. oko 30 minuta (zavisno od vaše rerne). Pečenu koru izvadite iz rerne i zajedno sa pek papirom izvadite iz pleha. Na isti način pripremite i drugu koru od ostatka namirnica.
            Za to vreme pripremite krem. Mikserom umutite žumanca sa šećerom pa ih skuvajte na pari. Kada dobiju dovoljnu gustinu, sklonite sa vatre i ohladite. Umutite penasto margarin i dodajte u krem. Sve dobro umutite mikserom da se dobije gladak i sjajan krem. Podelite ga na dva dela pa u jedan dodajte lešnik a u drugi čokoladu.
            Pečene i ohlađene kore presecite uzdužno na pola, tako da dobijete 4 lista.
            Na tacnu za tortu stavite prvu koru, premažite je polovinom krema sa čokoladom, stavite drugu koru, premažite je sa 2/3 krema sa lešnikom, stavite treću koru, premažite je ostatkom krema sa čokoladom, stavite četvrtu koru i premažite je ostatkom krema sa lešnikom.
            Celu tortu pospite krupnije izblendiranim lešnikom i umućenim šlagom. Ostavite je u frižideru da se dobro ohladi i stegne, pa je poslužite.
         
         










Нема коментара:

Постави коментар