петак, 22. мај 2020.

Torta sa višnjama i plazmom

            Obzirom da sam imala još višanja u zamrzivaču, odlučila sam da ih upotrebim za ovu voćnu, osvežavajuću tortu. Kao i u većini slučajeva recept sam improvizovala i dobila ovu tortu fenomenalnog ukusa...

POTREBNO JE: 

Za koru: 
5 jaja
100 gr šećera
100 ml ulja
70 gr mlevenih lešnika (ili oraha)
3 kašike kakaoa
100 gr brašna
1 pr. za pecivo
Za preliv: 
200 ml razređenog sirupa od višanja
Za krem:
7 dl mleka
5 kašika šećera
1 vanilin šećer
1 puding od vanile
2 kašike gustina
125 gr margarina
150 gr ml. plazma keksa
Za fil od višanja: 
oko 500 gr višanja
(ja sam koristila iz zamrzivača)
3 dl soka od višanja (koristite onaj koje
su pustile zamrznute višnje a ostalo dodajte vodu)
5-6 kašika šećera
3-4 pune kašike gustina
Za šam:
1 kesica šlag krema od vanile
PRIPREMA: 
          Odvojte belanca od žumanaca pa u žumanca dodajte šećer i mutite mikserom dok ne zapene, zatim dodajte ulje, smanjite brzinu miksera pa dodajte brašno pomešano sa kakaom i pecivom i na kraju umešajte mlevene propržene lešnike. Posebno umutite šam od belanaca pa ga špatulom pažljivo izmešajte sa predhodnom smesom. 
Prekrijte veliki pravougaoni pleh pek papirom, izručite smesu i pecite oko 20 min. na 180-200 st. (zavisno od rerne). Pečenu koru izvadite iz rerne, skinite papir pa ohlađenu presecite uzdužno na pola tako da dobijete 2 kore a zatim ih prelijte sokom od višanja. 
          Za krem stavite u šerpu 5 dl mleka sa šećerom da provri. 
U ostatak mleka  dodajte puding, gustin i vanilin šećer, sve dobro sjedinite pa dodajte u provrelo mleko. Kuvajte dok krem ne dobije dovoljnu gustinu, sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi pa dodajte margarin. Umutite mikserom i na kraju dodajte ml. keks. Ponovo sve umutite mikserom.
           U poseban sud stavite sok koji su pustile višnje (ostatak dodajte vodu da bude ukupno 2 dl), dodajte šećer i višnje i pustite da vri 3-4 minuta. U 1 dl vode razmutite gustin pa ga dodajte u fil. Kuvajte dok se ne zgusne uz neprekidno mešanje pa sklonite sa vatre. Ostavite da se ohladi.
           Na odgovarajuću tacnu stavite jednu koru pa preko nanesite krem, preko krema nanesite fil od višanja, pa preko njega stavite drugu koru. 
           Umutite šlag krem po uputstvu na kesici i ukrasite tortu po želji. Ostavite je da se dobro ohladi i stegne u frižideru pa je poslužite.









Нема коментара:

Постави коментар