понедељак, 5. април 2021.

Čokoladna torta

            Za sve čokoljupce ova torta je pravi izbor. Izuzetno je ukusna a može stajati i nekoliko dana i verujte, tada bude još bolja jer ukus čokolade postaje još dominantniji. Probajte i sami se uverite 😋

POTREBNO JE: 
Za koru:
1 veće jaje
150 gr šećera
50 ml ulja
50 ml mleka
150 gr brašna
1 pr. za pecivo
40 gr kakaoa
1 dl skuvane kafe
Za krem: 
4 dl mleka
3 kašike šećera
2 jaja
1 puding od čokolade
200 gr čokolade
200 gr putera ili margarina
Za dekoraciju: 
2 kesice krem šlaga od čokolade
PRIPREMA: 
            U sud za mućenje stavite jaje i šećer i mutite mikserom dok ne pobeli. Zatim dodajte ulje pa mutite najmanjom brzinom još desetak sekunde a zatim dodajte toplo mleko pa mutite još koju sekundu. Posebno izmešajte, tj. prosejte brašno, kakao i pecivo pa dodajte postepeno u umućenu smesu. Na kraju dodajte i 1 dl vruće proceđene skuvane kafe. Sve dobro sjedinite pa sipajte u okrugli kalup prečnika oko 24 cm. čije ste dno prekrili pek papirom. Pecite koru oko 40 min. na 180-200 st. (zavisno od rerne). Ubodite čačkalicu u koru i ako je suva, pečena je. Pečenu koru ohladite, skinite papir i presecite na 2 dela.
            Za krem u posudu za kuvanje stavite jaja, šećer i puding pa dodajte oko 2 dl mleka. Sjedinite mikserom pa dodajte i preostalo nleko. Smesu kuvajte uz neprestano mešanje i kada počne da se zgušnjava dodajte čokoladu. Kuvajte dok se čokolada ne otopi pa sklonite sa vatre, pokrijte prijanjajućom providnom folijom i ostavite da se hladi. U mlak krem dodajte puter ili margarin (sobne temperature) i sve mikserom dobro umutite. 
             Na okruglu tacnu za tortu stavite prvu loru pa preko nje nanesite krem pa preko njega stavite drugu koru. Ostavite da se torta dobro ohladi i stegne u frižideru.
             Posebno umutite šlag krem po uputstvu na kesici pa špricem ukrasite tortu po vašoj želji. Ja sam izrendala i ostatak čokolade i dodatno dekorisala. Tortu do služenja (najmanje 3 h) držite u frižideru pa je poslužite. Prijatno!👌
             










Нема коментара:

Постави коментар