понедељак, 3. јануар 2022.

Više vrsta posnih sitnih kolača

           Ukoliko ste u dilemi koje vrste posnih kolača da spremite za vaše posne slave, predlažem vam da napravite neke od ovih. Ne iziskuju puno vremena a izuzetno su ukusni 😋

OBLANDA SA PIRINČEM, ČOKOLADOM I SUSAMOM   
1 list velike oblande
5 kašike meda
10 kašike šećera
250 gr margarina
150 gr posne čokolade 
120 gr belog ekspandiranog pirinča
(po želji može i šareni)
120 gr susama
           U tiganju propržite susam na tihoj vatri. U sud stavite med, šećer, čokoladu i margarin da se otope i sjedine pa dodajte susam i odmah sklonite sa vatre. Na kraju dodajte pirinač, sve dobro izmešajte pa izlijte na list oblande. Dobro izravnjajte a na vrhu po želji dodajte još pirinča i pritisnite daskom ili sl. da se sve lepo sjedini. Ostavite da se dobro ohladi i stegne, secite na željene štanglice i poslužite.

OBLANDA SA ĆETEN ALVOM 
1 oblanda
150 gr alve
100 gr posne čokolade za kuvanje
250 gr margarina
2 dl vode
5-6 kašika šećera
            U sud stavite šećer, margarin i vodu da se otope i sjedine. Dodajte čokoladu izlomljenu na kockice pa kada se i ona otopi dodajte alvu. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini pa mlakom smesom filujte listove oblande (poslednji list nemojte filovati). Odozgo nečim pritisnite oblandu da se listovi lepo spoje, ohladite je, secite na željene komade i poslužite.

PUSLICE OD ČOKOLADE I RATLUKA 
100 gr šećera
100 gr ratluka
2 rebra posne čokolade
100 gr sitno seckanih oraha
oko 30 gr ekspandiranog pirinča
1 vanilin šećer
50 ml vode
            U sud stavite šećer i vodu i kuvajte 3-5 min. pa dodajte seckan ratluk, čokoladu i vanilu.
Kada se ratluk otopi dodajte seckane orahe i pirinač, sve dobro sjedinite i kašikom stavljajte gomilice, tj. puslice na pleh i ostavite da se suše na vazduhu (ne u rerni).

 POSNI MINJONI 
350 gr šećera
1 dl vode
125 gr margarina
200 gr posnog keksa
200 gr mlevenih oraha
po želji ruma
200 gr prah šećera
malo vode
malo limunovog soka
nekoliko kapi ekstrakta od jagoda
malo čokolade
             Ušpinujte šećer i vodu, dodajte margarin pa kada se istopi dodajte mleveni keks, mlevene orahe i rum. Sve izmešajte, sklonite sa vatre, malo prohladite i sjedinite, tj. umesite rukom. Smesu prebacite na tacnu obloženu folijom, razvucite na debljinu 1-1,5 cm i stavite u frižider da se ohladi i stegne.
Napravite belu glazuru od prosejanog prah šećera i mlake vode pa u pola dodajte limunov sok a u pola ekstrat jagoda ili malina. Secite na male kocke, premažite glazurom i ukrasite po želji  otopljenom čokoladom.


POSNA SALAMA 
100 gr margarina
100 gr posne čokolade
3 kašike vode
4 kašike šećera
2 kašike kakaoa
250 gr posnog keksa
150 gr mlevenih oraha 
20 gr belog ekspandiranog pirinča
50 gr prah šećera
           U sud otopite margarin, čokoladu, vodu, šećer i kakao, pa kada se dobije kompaktna smesa dodajte mleveni keks, mlevene orahe i sve dobro izmešajte. Sklonite sa vatre pa dodajte pirinač. Ponovo izmešajte pa kada se smesa malo prohladi umesite rukama, stavite je na foliju posutu prah šećerom i oblikujte salamu (rolat). Stavite je u frižider da se dobro ohladi i stegne, secite i poslužite.

VALJČIĆI OD SUSAMA I RATLUKA 
200 gr roze ratluka
100 gr susama
50 gr prah šećera
2-3 kašike soka od limuna 
li narandže
                Ratluk umesite sa prah šećerom pa dodajte predhodno prepečen susam na suvom tiganju.
Dodajte i sok limuna ili narandže i dobro umesite rukama. Od dobijene smese oblikujte kuglice i ostavite ih u frižider da se ohlade i stegnu pa poslužite.
KUGLICE SA URMAMA I SUVIM ŠLJIVAMA
200 gr urmi
5-6 suvih šljiva
50 gr margarina
50 gr šećera
3-4 kašike kakaoa
po potrebi posnog keksa
sok od pomorandže
             Otopite margarin, šećer i kakao pa dodajte sitno seckane urme i suve šljive (ili izblendirane sa sokom pomorandže). Smesu izmešajte pa dodajte mlevenog keksa, onoliko koliko je dovoljno da se napravi smesa pogodna za pravljenje kuglica. Sve dobro sjedinite, pravite kuglice, stavite ih u frižider da se dobro ohlade i stegnu pa poslužite.

ROLAT U OBLANDI
1 veliki list oblande
(ili 2 manja)
200 gr šećera
1 dl vode
100 gr posne čokolade
pola pakle margarina
100 gr mlevenih oraha
200 gr posnog mlevenog keksa
po ukusu ruma 
           List oblande stavite između čiste krpe koju ste pokvasili vodom kako bi malo omekšala.
U posudu sipajte vodu i kuvajte par minuta na laganoj vatri pa dodajte margarin i čokoladu. Kada se otope sklonite sa vatre pa dodajte orahe, keks i rum. Smesu dobro izmešajte (ne sme biti previše gusta) i nanesite je na list oblande. Podjednako razmažite i pažljivo urolajte.
Ostavite da se ohladi i stegne u frižideru pa preko nje prelijte čokoladu (otopite 50 gr čokolade, 3  kašike šećera i 2-3 kašike vode). Vratite u frižider i po potrebi secite i poslužite.














            




Нема коментара:

Постави коментар