среда, 12. јул 2023.

Torta sa kremom od griza i pekmezom od višanja

    Recept za ovu brzu, kremastu i osvežavajuću tortu sam osmislila jer sam želela nešto slatko ali da se ne peče. Sastojci su jednostavni a umesto pekmez od višanja iz friza možete koristiti i sveže višnje ili neko drugo voće, svakako nećete pogrešiti. Meni su višnje omiljene jer svojim kiselkasto-slatkim ukusom daju poseban ukus poslasticama...

POTREBNO JE:
Za krem:
5 dl mleka
1 jaje
5 kašika šećera
1-2 kesice vanile
5-6 kašika griza
125 gr margarina
Voćni fil:
4 dl vode
5-6 kašika pekmeza od višanja
4 kašike gustina ili
1 kesica želatina
I još: 
12-15 celih plazma keksa
1 kesica šlag krema od vanile 
ili običan šlag od vanile
PRIPREMA: 
    U manji sud umutite jaje i šećer mikserom pa dodajte griz i oko 2 dl mleka. Sve dobro sjedinite.
Ostatak mleka stavite u sud za kuvanje, pa pre nego što provri dodajte griz. Kuvajte uz neprekidno mešanje sve dok ne počne da se zgušnjava (ne treba da bude isuviše gusto) pa dodajte vanilin šećer i sklonite sa vatre. Ostavite da se hladi uz povremeno mešanje a kada bude mlako dodajte omekšali margarin i sve dobro umutite mikserom kako bi krem bio penast.
Za voćni fil, u posudu stavite 3 dl vode, pekmez i kuvajte dok ne provri. Posebno u 1 dl vode rastvorite gustin pa ga dodajte u vodu sa pekmezom. Kuvajte dok se ne zgusne pa sklonite sa vatre.
PS. Ukoliko koristite želatin, prvo ga pripremite po uputstvu na ambalaži pa ga dodajte u vodu sa pekmezom i ostavite da se ohladi, tj. želira.
Na pravougaonu dužu tacnu ređajte 4 reda po 4 plazme koje ste predhodno pokvasili u mleku.
Preko plazma keksa stavite krem od griza a preko njega nanesite voćni fil.
Umutite krem šlag po uputstvu na ambalaži i premažite odozgo i sa strane.
Tortu dobro ohladite, secite na kocke ili po želji i pa poslužite.









Нема коментара:

Постави коментар