недеља, 10. децембар 2023.

Domaća vekna hleba

     Verujem da i vi volite domaći hleb jer je, barem meni ukusniji od kupovnog. Priznajem, u vreme toplih dana ga ređe mesim ali čim nastupi hladnije vreme (jesen, zima), ja zasučem rukave i cela kuća mi zamiriše na vruć hleb. Ovog puta sam ga pravila u obliku kupovne vekne 😊
POTREBNO JE: 
700 gr brašna
oko 4,5 dl vode
30 gr svežeg kvasca
(ili 1 kesica suvog)
5 kašika ulja
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
PRIPREMA: 
    U manji sud sipajte čašu mlake vode, dodajte šećer, izmrvljen kvasac i jednu kašiku brašna, sve izmešajte, pokrijte i ostavite da se kvasac aktivira.
U odgovarajući sud za mešenje prosejte brašno, dodajte so, zatim aktivirani kvasac i ulje pa uz postepeno dodavanje mlake vode zamesite testo, najpre varjačom a zatim počnite rukama, najpre u sudu a onda prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite dok testo ne postane glatko i prestane da se lepi za ruke. Oblikujte testo u loptu a zatim ga prebacite u sud, pokrijte i ostavite da naraste.
Naraslo testo izvadite iz suda i od njega pažljivo oblikujte veknu. Stavite je na pouljenu posudu za pečenje i na nekoliko mesta je žiletom zasecite ukoso. Odozgo pospite sa malo brašna, pokrijte pa ostavite još 10-15 min. da odmara.
Hleb pecite u rerni zagrejanoj na 200 st (zavisno od rerne) oko 30 min. tj. dok ne porumeni.
Pečen hleb umotajte u čistu krpu i ostavite da se ohladi.





Нема коментара:

Постави коментар