понедељак, 26. август 2024.

Šopsko jelo sa povrćem i sirom

     Sezona je svežeg povrća i kada su velike vrućine ne želim da se mnogo zadržavam u kuhinji. Evo recepta za ovo brzo, lagano, jednostavno i ukusno jelo. Naravno, vi možete kombinovati povrće po želji i na osnovu onoga što već imate u kuhinji...

POTREBNO JE: 
1 manja tikvica
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
3 paprike
3-4 paradajza
po želji lista peršuna
po ukusu soli, bibera i suvog začina
1 kašika aleve paprike
(ja sam i malo ljute tucane)
oko 250 gr mesnate suve slanine
oko 250 gr sira
2 jajeta
pola čaše jogurta
nekoliko kašika ulja
PRIPREMA: 
    Svo navedeno povrće (tikvicu. crni luk, paprike, paradajz i beli luk) očistite, operite i isecite na željene komade i kolutove pa stavite u vatrostalni sud. Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin i alevu papiku pa sve izmešajte. Odozgo stavite isečenu mesnatu suvu slaninu, 
Posebno umutite jaja sa jogurtom i uljem pa time prelihjte povrće. Odozgo pospite po želji seckan peršun. Stavite u zagrejanu rernu na 180 st i pecite oko dvadesetak minuta a zatim sud izvadite iz rerne i preko stavite izmrvljen sir. vratite ga u rernu i pecite još desetak minuta.
Gotovo jelo poslužite toplo.








петак, 23. август 2024.

Harmonika krompir

 Krompir pripremljen na ovaj način je veoma ukusan a brzo se priprema. Posebno je ukusan dok je mlad i ukoliko još niste probali da ga tako pripremite, sada je vreme ...
POTREBNO JE: 
desetak krompira
po ukusu soli, bibera, suvog začina
1 kašika aleve paprike
po ukusu seckanog belog luka
1/2 dl ulja
po ukusu majčine dušice
ili ruzmarina
po želji kajmaka ili
kisele pavlake
PRIPREMA: 
    Krompir oljuštite, operite i svaki stavite na udubljenu veću kašiku i secite na tanke režnjeve ali ne do kraja. Uradite to sa svim krompirima i stavljajte u odgovarajuću posudu za pečenje. 
U manji sud dobro izmešajte 3-4 kašike ulja i navedene začine.
U svaki "zarez" na krompiru stavljajte po malo mešavine začina, utrljajte njime i krompire a zatim sve prelijte ostatkom ulja. Pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 st dok ne porumene i budu mekani (zavisno od veličine krompira).
Poslužite ih uz sezonsku salatu i po želji prelijte kajmakom ili kiselom pavlakom.


петак, 9. август 2024.

Sladoled sa mlekom u prahu

    Ovaj brz i jednostavan sladoled će vas osvežiti tokom letnjih dana a poseban ukus mu daju plazma i čokolada... 
POTREBNO JE: 
200 gr mleka u prahu
200 gr šećera u prahu
1 kesica šlag krema od vanile
1 kesica šlag krema od čokolade
5-6 plazma keksa
oko 30 gr rendane mlečne čokolade
6 dl kisele ili obične vode
PRIPREMA: 
    U sud za mućenje stavite 100 gr prah šećera, 100 gr mleka u prahu, šlag krem od vanile i vanilin šećer pa sve izmešajte a zatim postepeno dodajte 3 dl kisele ili obične vode i sve zajedno mutite mikserom dok ne dobijete gustu smesu. Izblendirajte plazma keks i dodajte ga u smesu i sve dobro sjedinite. Preručite smesu u plastičnu posudu i stavite u friz da se dobro ohladi i stegne.
U drugi sud za mućenje stavite 100 gr prah šećera, 100 gr mleka u prahu i šlag krem od čokolade. Sve zajedno izmešajte pa uz postepeno dodavanje kisele ili obične vode mutite mikserom dok ne dobijete gustu smesu. U dobijenu smesu dodajte rendanu čokoladu, sve izmešajte pa preručite u plastičnu posudu i stavite u friz da se dobro ohladi i stegne.
Prijatno!





петак, 2. август 2024.

Rafaelo kuglice

     Obožavam rafaelo kuglice sa mlekom u prahu, mada sam ih pravila i bez njega, kao posne. Svakako su ukusne na oba načina a verujem da ih i vi volite...
POTREBNO JE: 
200 gr mleka u prahu
100 gr kokosovog brašna
200 gr šećera
125 gr margarina
80 ml vode
1 kesica vanile
oko 50 gr kokosa
za valjanje i
po potrebi lešnika
PRIPREMA: 
    U sud sipajte vodu, šećer i vanilu i kada provri dodajte margarin. Kada se i on otopi dodajte kokos i mleko u prahu. Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi.
Od dobijene smese oblikujte kuglice i u svaku stavljajte po jedan propečen i od ljuske očišćen lešnik.
Na kraju kuglice uvaljajte u kokos.