понедељак, 23. децембар 2024.

Domaće kifle sa džemom i sirom

 Od jednog testa napravite i slatke i slane kifle koje se listaju a čiji se ukusi pamte. Malo su zahtevnije za pripremu ali se zaista isplati jer ćete uživati dok ih jedete jer su izuzetno ukusne 😋
POTREBNO JE: 
600-650 gr brašna
1 kesica suvog kvasca ili
30 gr svežeg
2 jajeta
1 čaša jogurta
5 kašika ulja
1 puna kašika šećera
2 kašićice soli
2 dl vode
100 gr putera ili margarina  
nekoliko kašika džema 
oko 150 gr sira  
po želji susama i lanenog semena
po želji šećera u prahu i
1 vanilin šećer
PRIPREMA: 
    U mlakoj vodi rastvorite kvasac i šećer, dodajte 3 kašike brašna, sve dobro izmešajte, pokrijte i ostavite da se kvasac aktivira.
U sud za mešenje stavite prosejano brašno, dodajte 1 celo jaje i 1 belance (žumance ostavite za premazivanje). Dodajte ulje, jogurt i na kraju uskisao kvasac. Mešajte sve zajedno varjačom pa dodajte so a zatim prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite da mesite rukama sve dok ne dobijete glatko testo (po potrebi dodajte po malo brašna). Oblikujte testo u loptu, stavite u sud za mešenje, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči a zatim ga preručite na radnu površinu koju ste posuli brašnom. Testo lagano premesite i razvucite u pravougaoni oblik. Premažite ga otopljenim margarinom, zarolajte ga i ostavite da stoji dvadesetak minuta. Nakon toga ponovo podelite urolano testo na dva dela i svaki deo razvucite u kvadrat.
Secite na trake širine 6-7 cm. i dužine oko dvadesetak cm. Na početku trake stavljajte po malo džema i lagano urolajte (vucite lagano da se trake izduže). Tako uradite sa ostalim trakama i kifle poređajte u pleh na koji ste stavili pek papir.
Od druge polovine uradite isto samo što ćete ih filovati sirom.
Ostavite kifle na toplom dok ne narastu, zatim ih premažite umućenim žumancetom sa kašikom mleka.
One sa sirom pospite susamom i lanenim semenom i stavite u zagrejanu rernu na 180-200 st da se peku dok ne porumene (oko 20 min. zavisno od rerne).
Kifle sa džemom pospite prah šećerom zamirisanim vanilom.








Нема коментара:

Постави коментар