среда, 6. август 2025.

Karamel torta

Lagana, jeftina i jednostavna torta koja će zadovoljiti sve sladokusce svojim ukusom. Kora je sočna i vlažna a krem je sa ukusom karamela, koji, verujem, mnogi obožavaju...
POTREBNO JE: 
Kora:
4 jaja
80 gr šećera
80 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
20 gr kakaoa
30 ml ulja
50 ml mleka
Krem: 
1 litar mleka
8 kašike šećera
2 kesice pudinga sa ukusom 
karamela ili vanile
150 gr margarina
Još: 
1 kesica šlaga
PRIPREMA: 
    Odvojte belanca od žumanaca, pa najpre umutite belanca sa posetepenim dodavanjem šećera a zatim dodajte jedno po jedno žumance i mutite dok ne postane penasto. Zatim dodaqjte ulje i mleko, mutite još minut-dva pa umešajte mešavinu brašna, kakaoa i peciva. Sve lagano izmešajte pa izrućite smesu u okrugli kalup sa obručem. Pecite oko 30 min. na 180 st. Izvadite kalup iz rerne, ostavite da se ohladi pa koru presecite na pola.
Dok se kora peče pripremite krem. U sud stavite šećer da se karamelizuje (pazite da ne pregori), pa dodajte 8 dl mleka. Kuvajte dok se karamelizovan šećer otopi pa dodajte ostatak mleka u kome ste izmešali puding. Nastavite da kuvate uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite pa dodajte margarin. Mešajte varjačom ili mikserom dok se ne otopi.
Na prvu koru stavite krem pa preko njega stavite drugu koru.
Umutite šlag po uputstvu na ambalaži pa premažite njime tortu. Ostavite je da se dobro ohladi u frižideru, pa je poslužite.
 









Нема коментара:

Постави коментар