петак, 18. мај 2012.

Stella torta


                      



Recept za ovu tortu sam pronašla ovde, ali sam ja nešto izmenila i krajnji rezultat je ovaj.
Potrebno je (po mojoj verziji):
Za smeđu koru:
5 jaja
5 kašike šećera
3 kašike brašna
150 gr ml. oraha i
1/2 kesice praška za peciv
Za belu koru:
5 belanaca
200 gr šećera
1 kesica vanile
pola kašičice sirćeta
Za krem:
5 žumanaca
3 kašike brašna
1 puding od vanile
6 dl mleka
150 gr prah šećera
200 gr mlevenih oraha
200 gr margarina

Za grilijaž (krokant):
7 kašike šećera
100 gr seckanih oraha
Priprema:
               Mikserom umutite belanca, dodavajući šećer, pa u umućen šam dodajte jedno po jedno žumance. Na kraju lagano umešajte brašno sa pr. za pecivo i orahe. Koru pecite u veći četvrtast pleh obložen pek papirom i pecite na 170 st. do pola sata. Kada se ohladi presecite je uzdužno na pola. Možeteje peći i u okruglom plehu pa je presecite na pola.
               Za belu koru dobro umutite belanca sa dodatkom šećera i vanile. Pri kraju dodajte sirće i pecite koru u istom plehu najpre na 150 st. a onda smanjite na 100 i ostavite do sat vremena kako bi se dobro osušila. Ja sam ovde napravila grešku, jer u original receptu piše da se peče na 100 st. ali mi je ostala dosta vlažna. Ohlađenu koru takođe podelite na dva dela.

            Za krem umutite žumanca, puding od vanile i brašno u malo oduzetog mleka od navedene količine, pa sve skuvajte u ostatak provrelog mleka. Kada se zgusne, sklonite pa u mlak krem dodajte margarin predhodno umućen sa prah šećerom. Na kraju u to umešajte i ml. orahe.
            Za grilijaž istopite kristal šećer i dodajte orahe. Izručite na uljem podmazan tanjir, pa kada se ohladi sameljite na mašini za orahe ili u blenderu.
            Tortu slažite ovim redom: smeđa kora - deo krema - bela kora - grilijaž - bela kora - krem - smeđa kora. Odozgo koru ukrasite po želji šlagom ili je prelijte čokoladom.

4 коментара:

  1. Kakva divno bogata torta,stvarno mi se čini fenomenalna..jako je lijepo i ukrašena:)

    ОдговориИзбриши
  2. Torta je za prste polizati i prefina.Znam da ti uvijek nešto izmjeniš,ma tako i treba,sva si puna inspiracija,pozz.

    ОдговориИзбриши