Postoje razne verzije baklava a ja sam ovog puta, obzirom da je sezona višanja, napravila ovu baklavu, koja svojom blagom kiselošću, baš osvežava i diže raspoloženje.
Potrebno je:
1/2 kg kora za pitu (baklavu)
2 jaja
1 1/2 šolje šećera
1/2 šoljice ulja
1 čaša kiselog mleka
1 pr. za pecivo
150 gr seckanih oraha
oko 1/2 kg. višanja
oko 50 gr suvog grožđa
vanilin šećer
cimeta po želji
Za sirup: 200 gr šećera, 4 dl vode, limun i vanilin šećer
Priprema:
Za fil umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje , pr. za pecivo i kiselo mleko. Orahe sitno iseckajte i pomešajte ih sa suvim grožđem, vanilim šećerom i cimetom. Višnjama izvadite koštice. Za preliv baklave kuvajte šećer sa vodom oko 20 minuta, pa dodajte isečen limun na kolutove i vanilin šećer i sklonite.
Na podmazan pleh stavite koru, poprskajte je uljem, stavite drugu koru, premažite sa malo fila, preko fila pospite malo suve mešavine, pa poređajte malo višnje. Tako ponavljajte sve dok ne utrošite sve kore. Poslednju koru isecite na rombove i premažite ostatkom fila.
Baklavu pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni, odnosno dok ne porumeni. Pečenu baklavu prelijte mlakim sirupom. Ostavite da upije svu tečnost, dobro je rashladite i uživajte!
Potrebno je:
1/2 kg kora za pitu (baklavu)
2 jaja
1 1/2 šolje šećera
1/2 šoljice ulja
1 čaša kiselog mleka
1 pr. za pecivo
150 gr seckanih oraha
oko 1/2 kg. višanja
oko 50 gr suvog grožđa
vanilin šećer
cimeta po želji
Za sirup: 200 gr šećera, 4 dl vode, limun i vanilin šećer
Priprema:
Za fil umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje , pr. za pecivo i kiselo mleko. Orahe sitno iseckajte i pomešajte ih sa suvim grožđem, vanilim šećerom i cimetom. Višnjama izvadite koštice. Za preliv baklave kuvajte šećer sa vodom oko 20 minuta, pa dodajte isečen limun na kolutove i vanilin šećer i sklonite.
Na podmazan pleh stavite koru, poprskajte je uljem, stavite drugu koru, premažite sa malo fila, preko fila pospite malo suve mešavine, pa poređajte malo višnje. Tako ponavljajte sve dok ne utrošite sve kore. Poslednju koru isecite na rombove i premažite ostatkom fila.
Baklavu pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni, odnosno dok ne porumeni. Pečenu baklavu prelijte mlakim sirupom. Ostavite da upije svu tečnost, dobro je rashladite i uživajte!
Baklavu volim, ali višnje ne volim. Da li bi se moglo napraviti i s trešnjama?
ОдговориИзбришиNisam probala sa trešnjama, ali verujem da mogu i one zameniti višnje...
ИзбришиOvo je malko obogacena baklava.Mmmmmmmmmmmmmmm,svidja mi se:))
ОдговориИзбришиJeste Majo, zato je i ukusna...
ИзбришиPrefino!Volim baklavu na sve načine!
ОдговориИзбришиI ja Gogo, zato ne pravim uvek klasičnu sa orasima...
ИзбришиZoro sad mi se jede ova tvoja baklava super izgleda a verujem da je ukusna i ja volim kad stavim malo višanja u baklavu da joj da svežinu !!!
ОдговориИзбришиHvala Veco, višnje joj upravo i daju posebnu kiselost i zato ne bude preslatka...
ИзбришиDeluje tako sočno! Uh, mljac! :)
ОдговориИзбришиJoj kako je predivna Zoro tako sočno djeluje,savršeno,recept je odličan baš ću si pribilježiti..uhhh sada mi se odmah jede:)
ОдговориИзбришиIzgleda bozanstveno!
ОдговориИзбришиDivna je, jedna od omiljenih samo je ne pravim bas tako cesto, ali te visnje tako fino osveze da se secer u sirupu gotovo i ne oseti.:)
ОдговориИзбришиJako volim sve sa višnjama, posebno mi se sviđa kako si ovdje iskombinirala i orahe , i grožđice, ...., odlična baklava i super izgleda !
ОдговориИзбришиHvala vam od ♥ na lepim kometarima. Ova baklava zaista zbog višanja nije preslatka, jer joj baš one daju kiselkast i osvežavajući ukus...
ОдговориИзбришиDopada mi se ova verzija baklave, izgleda bas socno i ukusno:)
ОдговориИзбриши