Moj unuk Mihajlo

Loading...

уторак, 21. август 2012.

KUVANI PARADAJZ ZA ZIMU

      Paradajz, pripremljen na ovaj način, bez dodavanja konzervansa, salicila i sl. može trajati i dve godine, bez da mu nešto fali. Zimi ga možete koristiti za pripremu sosa od paradajza, kao dodatak raznim jelima a možete ga davati i deci da ga piju...

Potrebno je:
10 kg paradajza
soli po ukusu
ulja po potrebi
Priprema:
              Zreo i zdrav paradajz dobro operite i sameljite na mašini za odvajanje ljuski i semena. Ukoliko nemate takvu mašinu, onda ga oljuštite pa sameljite na običnoj mašini za meso ali sa gustom rešetkom. Lakše ćete skinuti ljusku sa paradajza, ukoliko ga na kratko stavite u vrelu vodu, pa u hladnu. 
Mleveni paradajz stavite u veći sud i kuvajte ga najmanje 1 h pa i više, kako bi isparilo što više tečnosti. U toku kuvanja ga posolite po ukusu. Za to vreme neka vam u rernu stoje dobro oprane flaše, kako bi bile sterilisane. Kuvan vruć paradajz sipajte u vruće flaše, nalijte malo ulja i dobro ih zatvorite. Flaše što bolje "ušuškajte" kako bi što duže bile tople. Tek kada se potpuno ohlade, smestite ih u ostavu za zimnicu.

6 коментара:

  1. Znam da je ovaj paradajz kojeg sd ima u izobilju jako jako zdrav , a znam i da je jako ukusan. Odličan recept.

    ОдговориИзбриши
  2. odlicna ideja sa uljem, ja sam ga cedila na sokovnik ali sam dodavala vinobran, ove godine cu definitivno poslusati savet

    ОдговориИзбриши
  3. ja svake godine kuham paradajz ovisno koliko ga bude viška na vrtu, ali od prije nekoliko godina ja spremam isključivo u zamrzivač zbog nedostatka mjesta za zimnicu

    ОдговориИзбриши
  4. @Nina, ja sam nekada, dok sam imala veliki zamrzivač, u njega takođe stavljala paradajz (ali samo živ, mislim nekuvan), ali u zadnje vreme ostavljam kuvani u flaše...

    ОдговориИзбриши
  5. Odlican je i izuzetno zdrav.

    ОдговориИзбриши