Paradajz, pripremljen na ovaj način, bez dodavanja konzervansa, salicila i sl. može trajati i dve godine, bez da mu nešto fali. Zimi ga možete koristiti za pripremu sosa od paradajza, kao dodatak raznim jelima a možete ga davati i deci da ga piju...
Potrebno je:
10 kg paradajza
soli po ukusu
ulja po potrebi
Priprema:
Zreo i zdrav paradajz dobro operite i sameljite na mašini za odvajanje ljuski i semena. Ukoliko nemate takvu mašinu, onda ga oljuštite pa sameljite na običnoj mašini za meso ali sa gustom rešetkom. Lakše ćete skinuti ljusku sa paradajza, ukoliko ga na kratko stavite u vrelu vodu, pa u hladnu.
Mleveni paradajz stavite u veći sud i kuvajte ga najmanje 1 h pa i više, kako bi isparilo što više tečnosti. U toku kuvanja ga posolite po ukusu. Za to vreme neka vam u rernu stoje dobro oprane flaše, kako bi bile sterilisane. Kuvan vruć paradajz sipajte u vruće flaše, nalijte malo ulja i dobro ih zatvorite. Flaše što bolje "ušuškajte" kako bi što duže bile tople. Tek kada se potpuno ohlade, smestite ih u ostavu za zimnicu.
Znam da je ovaj paradajz kojeg sd ima u izobilju jako jako zdrav , a znam i da je jako ukusan. Odličan recept.
ОдговориИзбришиodlicna ideja sa uljem, ja sam ga cedila na sokovnik ali sam dodavala vinobran, ove godine cu definitivno poslusati savet
ОдговориИзбришиZar sok ne bude suvise redak ako se paradajz cedi u sokovniku? I ja se razmisljam da sebi tako olaksam cedjenje...
Избришиja svake godine kuham paradajz ovisno koliko ga bude viška na vrtu, ali od prije nekoliko godina ja spremam isključivo u zamrzivač zbog nedostatka mjesta za zimnicu
ОдговориИзбриши@Nina, ja sam nekada, dok sam imala veliki zamrzivač, u njega takođe stavljala paradajz (ali samo živ, mislim nekuvan), ali u zadnje vreme ostavljam kuvani u flaše...
ОдговориИзбришиOdlican je i izuzetno zdrav.
ОдговориИзбришиHvala na savetu!
ОдговориИзбришиZar sok ne bude suvise redak ako se paradajz cedi u sokovniku? I ja se razmisljam da sebi tako olaksam cedjenje...
ОдговориИзбришиJa ovako : 5 kg paradajza operem i iseckam kao za salatu, ne ljustum ga , ispecem 2 kilograma zrvene paprike, oljustim i iiscepkam, (moze i neka ljuta) paprike ubacim u seckani paradajz i sve izmiksam stap im blenderom, kad je na pola kuvan dodam oko 70 mil. Ulja i so po ukusu, kuvam do zeljene gustine . Onako vreli sipam u male flasice 200 mil. Jer mi to zgodno za koriscenje zimi. (To je vec vas izbor) ususkam u cebence i stoji tako oko24 sata. Onda odlozim u spajz.
ОдговориИзбришиHvala na komentaru i receptu za kuvan paradajz... možda ću ubuduće koristiti i ovaj recept. Pozdrav!
Избришиzehra hanım sayfan çok güzel biraz daha tirkçe olursa iyi olur pek anlamıyorum sevgiler
ОдговориИзбришиKoliko flaša izađe od 10 kg paradajza?
ОдговориИзбришиHvala na komentaru, a što se tiče koliko flaša izađe od 10 kg. paradajza, ne mogu zaista da tačno jer zavisi od kvaliteta paradajza a otprilike na otpad otpada oko 30 % tako da bi trebalo da dobijete kuvanog oko 6-7 flaša. Pozdrav!
Избриши