Dok još uvek ima šljiva, predlažem vam da pripremite ovaj starinski, zdrav džem, koji mogu koristiti i oni koji izbegavaju šećer, a uz to ostaju ljuske, koje ja posebno volim da vidim u džemu...
Potrebne su vam samo zrele šljive, količina nije bitna, zavisi koliko ih imate ili koliko želite. Dakle, operite šljive i izvadite im koštice. Stavite ih u veći, dublji pleh ili tepsiju i rasporedite ih.
Stavite sud sa šljivama u rernu i uključite je na 250 stepeni. Ostavite ih da se peku, bez ikakvih dodataka. Nakon dvadesetak minuta smanjite na 150 stepeni i malo odškrinite rernu (pomoću varjače i sl.) kako bi izlazila para.
Pecite još oko sat vremena, videćete po gustini šljiva ali nemojte da budu potpuno suve, jer će se prilikom hlađenja zgusnuti. Gotov i vruć džem sipajte u dobro oprane i u rerni zagrejane tegle, zatvorite ih original poklopcem i ostavite umotane u ćebe (ušuškane) kako bi se postepeno hladile. Potpuno hladne ostavite sa ostalom zimnicom.
Stavite sud sa šljivama u rernu i uključite je na 250 stepeni. Ostavite ih da se peku, bez ikakvih dodataka. Nakon dvadesetak minuta smanjite na 150 stepeni i malo odškrinite rernu (pomoću varjače i sl.) kako bi izlazila para.
Pecite još oko sat vremena, videćete po gustini šljiva ali nemojte da budu potpuno suve, jer će se prilikom hlađenja zgusnuti. Gotov i vruć džem sipajte u dobro oprane i u rerni zagrejane tegle, zatvorite ih original poklopcem i ostavite umotane u ćebe (ušuškane) kako bi se postepeno hladile. Potpuno hladne ostavite sa ostalom zimnicom.
Obozavam ga!!Bas zato sto ostanu ljuske.Prelep ti je!!Ja sam ga ove godine kuvala na klasican nacin.Pozdravljam te!!
ОдговориИзбришиna ovaj nacin sam prosle godine radila dzem od smokava!
ОдговориИзбришиa mora da je i od sljiva odlican..
U pećnici, bez mješanja, fantastično, danas ga radim.
ОдговориИзбришиDrago mi je što vam se sviđa ovaj zdrav i jednostavan način pripreme džema ♥
ОдговориИзбришиOvaj džem me podseća na detinjstvo, kada je moja tetka kuvala isti u oraniji u dvorištu. Te ljuskice su bile uvrnute, a namazan na hleb, sve je curio. Zimi, ovo uz vruć čaj, hmmmm, ništa lepše! :)
ОдговориИзбришиOOO, Zoro samo što sam objavila recept za džem a evo vidim i tvoj recept je tu. Očigledno svi spremamo zimnicu. Nije loše da razmenimo i recepte. U svakom slučaju džem od šljiva obožavamo svi♥♥♥ bar u mojoj porpdici.
ОдговориИзбришиDanas sam se baš zabavljala džemovima od šljiva, uskoro stiže i recept , a jedna od varijanti je i ovaj iz pećnice. Džem od šljiva je inače super, a ovaj tvoj baš dobro izgleda !
ОдговориИзбриши@Branka, vidim bila si itekako vredna, obezbedila si se džemovima od šljiva, drago mi je što ti se sviđa recept na moj način♥
ОдговориИзбришиisprobala sam ovakav džem iz pećnice i jako mi se dopao, na žalost kao što sam već spomenula od naših šljiva ove godine ništa, tako da ništa i od džema
ОдговориИзбриши@Nina, žao mi je što nemaš u svom vrtu šljiva, ali kako vidim kod tebe ima dovoljno drugih džemova...
ОдговориИзбришиIZvinite, interesuje me, jer hocu da parvim ovaj pakmez od sljiva, pecen u rerni, da li se ne dodaje secer, ili je mozda zaboravljeno da se napise u receptu?
ОдговориИзбришиNisam zaboravila da ga upišem, u ovaj pekmez nisam stavljala ni trunke šećera, jer su šljive dovoljno slatke, a ovako je i džem zdraviji...
ИзбришиDanas sam pravila dzem po Vasem receptu od sljiva sa naseg placa-neprskanih.Divan je na oko ,a probacemo ga na zimu.Puno hvala-jednosravan recept.
ОдговориИзбришиPozdrav od Vere Nikolic
Vera, hvala tebi na isprobavanju mog recepta i verujem da ćete uživati i u njegovom ukusu. Šaljem ti puno pozdrava iz Požarevca!
ИзбришиNeda Omiš
ОдговориИзбришиUpravo sada radi po Vašem receptu i mislim da je ok.
Javim se ponovo kad oprobam.
Pozdrav iz Duća!
Verujem da ćete biti zadovoljni i hvala vam puno na isprobavanju ovog jednostavnog i zdravog recepta. Očekujem vaše utiske nakon probe džema a dotle vam šaljem puno lepih pozdrava...
ИзбришиInteresuje me samo da li mogu u pecnici i mlevene sljive,da nisu cepkane
ОдговориИзбришиIskreno nisam probala mlevene šljive da pečem u rerni ali što da ne, samo što čete morati malo duže da ih pečete u rerni zbog viška tečnosti (teže će se zgusnuti). I vrata po malo odškrinite kako bi izlazila para. Pozdrav!
ОдговориИзбриши