уторак, 8. јул 2014.

Musaka sa mlevenim mesom i pire krompirom

          Postoji već recept za ovo jelo a ja sam ga modifikovala i ovo je moja verzija...
POTREBNO JE:
oko 300 gr ml. mešanog mesa (juneće i svinjsko)
1 veća ili 2 nanje gl. crnog luka
2 čena belog luka
1 manja šargarepa
5-6 kašike ulja
1 paradajz
po ukusu soli i bibera
2 kašičice al. paprike
po želji ljute tucane paprike
2 kašičice suvog biljnog začina
peršuna po ukusu
oko 1/2 kg belog krompira
oko 1 dl mleka
50 gr margarina
2-3 kašike milerama (može i kisela pavlaka)
1 jaje
oko 30 gr kačkavalja (ili nekog tvrđeg sira)
PRIPREMA:
               Na ulju prodistajte sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu. Dodajte seckan beli luk a zatim i mleveno meso. Dinstajte uz po malo dolivanje vode, posolite, pobiberite, dodajte sitno seckan oljušten paradajz i nastavite da dinstate još koji minut.Na kraju dodajte al. papriku, ljutu tucanu papriku, suvi začin i na kraju seckan peršun.
               Krompir (ja sam koristila mlad) oćistite i operite, pa skuvajte u slanoj vodi. Ukoliko je krupan, predhodno ga možete iseckari na 2-3 dela, kako bi se brže skuvao. Kuvan krompir ptopasirajte, tj. izgnječite ali ne do kraja, več da ostanu sitni komadići. Dodajte margarin i mleko i sve dobro izmešajte.
               Na vatrostalnu posudu rasporedite ml. meso, pa preko njega stavite pire krompir. Umutite jaje sa mileramom pa prelijte preko pirea. Odozgo narendajte kačkavalj i stavite u zagrejanu rernu na 250 st. da se peče oko 20 min. pa smanjite temperaturu i pecite još toliko.
               Služite toplo, uz salatu po vašem izboru.



2 коментара:

  1. Nisam još probala musaku sa pire krompirom, sigurno je ukusna i fino sočna, bilježim ovaj recept !

    ОдговориИзбриши