понедељак, 29. август 2016.

Domaći kečap

                Verujem da većina Vas voli kečap a posebno deca, ali, obzirom da je industrijski kečap pun veštačkih dodataka, aditiva, pojačivača i sl. ja sam pristalica da sami pripremimo kečap i bar znamo šta konzumiramo i dajemo svojoj deci i unucima.
                 Evo jednog fenomenalnog recepta koje želim da podelim sa Vama...

POTREBNO JE:
3 litara gusto skuvanog
soka od paradajza
3 lovora
5-6 zrna bibera
desetak zrna slačice
kašičica kima
po ukusu origana
1,5 dl jabukovog sirćeta
300 gr crnog luka
350 gr šećera
100 gr soli
1,5 dl ulja
2-3 kašike gustina (nije obavezan)
PRIPREMA:
             Najpre skuvajte sok  od paradajza, recept imate ovde
             U manju posudu stavite jabukovo sirće, lovor, biber, slačicu i kim, pa sve zagrejte (ne treba da prokluča), pa ostavite da se ohladi.
             U drugu posudu stavite crni luk isečen na tanka rebarca, nalijte vode tek da luk ogrezne i kuvajte dok ne omekša. Izmiksirajte u blenderu dok se ne napravi kaša. Vratite u posudu, dodajte šećer i so, pa kuvajte na laganoj vatri, dok se šećer i so ne rastope. Na kraju dodajte ulje i proceđeno jabukovo sirće. Sve izmešajte i sipajte u lonac sa sokom od paradajza i kuvajte najmanje pola sata uz povremeno mešanje. Pri kraju dodajte origano (ja sam dodala nepunu kesicu), i kada kečap dobije potrebnu gustinu, možete, ukoliko želite da vam bude još gušći, dodati gustin rastvoren u malo hladne vode. Nakon toga kuvajte još 5 minuta.
              Još topao kečap sipajte u manje teglice, koje ste predhodno dobro oprali i zagrejali (sterilisali) u rerni na 150 st.



           





2 коментара:

  1. Imaš posve pravo: ako je moguće, treba napraviti ovakav domaći kečap. Najbolje je izbjegavati kupovati ono što se jednostavno može pripremiti kod kuće. Mi nismo neki ljubitelji kečapa, pa ga čak rijetko kupim, a i to je možda zbog nekog recepta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga na komentaru... inače, mogu ti reći da i ja nisam ljubitelj kečapa ali moji unuci ga vole i zbog njih sam ga i spremila da ne jedu onaj nezdravi...

      Избриши