среда, 10. јануар 2018.

Posna torta od oraha i čokolade

               Ko bi rekao da kore za tortu mogu biti fenomenalne i bez jaja i bilo kakve masnoće. Može, a dokaz je ova izdašna i ukusna torta koju vam predlažem za vašu posnu trpezu...

POTREBNO JE:
Za kore:
2 čaše (od 2dl) brašna
1 čaša šećera
4-5 kašike pekmeza ili džema po izboru
(ja sam džem od šljiva)
10 kašike ml. oraha
1,5 dl hladne kisele ili obične vode
1 pr. za pecivo i
1/2 kašičice sode bikarbone
Za krem:
1,2 dl vode
3 pudinga od čokolade
3 kašike šećera
100 gr prah šećera
100 gr čokolade za kuvanje
200 gr margarina
PRIPREMA:
                 U sud stavite sve sastojke za kore i izmešajte ručno  a zatim dodajte vodu i sve dobro sjedinite ručno ili mikserom. Dobijenu smesu podelite na dva dela i pecite na 200-220 st. u pravougaonom plehu obloženim pek papirom oko 20 min. (zavisno od rerne).  Pečene kore izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.
                 Za krem pomešajte puding sa 2 dl hladne a ostatak vode sa 3 kašike šećera stavite da provri. U nju dodajte puding i kuvajte, stalno mešajući dok se ne zgusne. Dodajte čokoladu pa kada se otopi sklonite sa vatre i ohladite. Posebno umutite margarin sa prah šećerom i dodajte u krem.
                 Obe kore isecite na dva dela pa prvu koru stavite na tacnu za tortu, premažite je delom krema pa ponavljajte postupak do kraja. Odozgo tortu pospite mlevenim orasima.
                  PS.Torta je mnogo bolja ako odstoji bar 24 sata, mada je možete poslužiti i odmah.








3 коментара: