петак, 12. јун 2020.

Gibanica (pita) sa sirom i blitvom

          Ovu gibanicu ili pitu, kako god, obavezno napravite svojim ukućanima za doručak ili večeru i sigurno se nećete pokajati. Umesto blitve možete koristiti i zelje ili spanać, šta više volite ili trenutno imate u kući. Osim što je veoma ukusna, ovako obogaćena zelenim lisnatim povrćem je i dodatno zdravija zbog sadržaja gvožđa i sl.

POTREBNO JE: 
500 gr kora za pitu i gibanicu
4 jajeta
300 gr sira
oko 15 listova blitve
1 dl ulja
1 pecivo
PRIPREMA: 
            Dobro operite listove blitve, uklonite im deblje delove i na kratko provucite kroz provrelu vodu. U odgovarajuću posudu umutite jaja viljuškom, dodajte sir, pecivo, na krupno iseckanu blitvu i ulje pa sve zajedno dobro izmešajte.
             U uljem podmazan pleh (okrugli ili četvrtasti) stavite koru pa preko nje nanesite malo fila. Tako nastavite do kraja, tj. dok ne utrošite sav materijal. Poslednju koru samo poprskajte uljem i stavite da se peče u zagrejanoj rerni na 220 st. oko desetak minuta a zatim smanjite jačinu na 180 st. i pecite još dvadesetak minuta dok ne porumeni (zavisno od rerne). Gibanicu (pitu) izvadite iz rerne i poslužite je toplu uz kiselo mleko, jogurt ili sl.
 



Нема коментара:

Постави коментар