среда, 17. јун 2020.

Džem od višanja

          Višnje su moje omiljeno voće, upravo zato što znam koliko su zdrave i šta sve mogu od njih pripremiti. Na spisku su torte, kolači, pite, dezerti i sl. a od zimnice sem slatka, klik na: kompota, klik na: soka i sl. meni je omiljen džem od njih jer ima tako slatko-kiselkastu i mirisnu notu ukusa, kome jednostavno ne mogu odoleti. A naravno i džemove mogu koristit za razne nadeve pri pravljenju slatkiša...
POTREBNO JE: 
 5 kg višanja 
ja sam koristila marele
2.500 gr šećera (ukoliko su višnje kisele,
možete dodati još oko 500 gr šećera)
tegle
PRIPREMA: 
           Višnje dobro operite, izvadite im koštice i stavite u odgovarajuću šerpu ili lonac za kuvanje. Možete ih rukama malo izgnječiti, ali možete ih ostaviti i cele, jer se one prilikom kuvanja svakako raspadaju. Stavite ih da se kuvaju nekih desetak minuta pa postepeno u nekoliko navrata dodajte šećer. Kada ste utrošili svu količinu šećera, nastavite da kuvate, uz povremeno mešanje. Ukoliko počne da se stvara pena, vadite je kašikom. Džem će početi da se postepeno zgušnjava i tada mešajte non-atop. Da biste probali gustinu, izvasite malo soka na tacnu i stavite u frižider. Ukoliko sok ima gustinu meda. znači da je gotov. 
           Vruć džem sipajte u vruće, predhodno sterilisane tegle u rerni na 100-120 st. Odmah ih zatvorite original poklopcima i "ušuškajte" u neko ćebe i tako ih ostavite dok se potpuno ne ohlade. Tek onda ih odložite sa ostalom zimnicom.
            PS. Džem će u teglama dodatno želirati, tj. biće gušći, zato ga nemojte prekuvati.



Нема коментара:

Постави коментар