субота, 15. јун 2024.

Slatke i slane lisnate kifle

 Od jednog istog testa možete napraviti kifle sa džemom i kifle sa feta sirom. I jedne i druge su izuzetno ukusne i listaju se kada ih zagrizete...





POTREBNO JE: 
750 gr brašna
1 kesica suvog kvasca 
1 dl mleka
3 dl vode
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
1/2 dl ulja
pola pakle margarina
po potrebi džem od kajsija ili po želji
po potrebi feta sir ili običan kravlji
1 jaje
šećer u prahu
1 kesica vanile
PRIPREMA: 
    U posudu za mešenje sipajte mlako mleko, vodu, dodajte suvi kvasac i šećer pa sve izmešajte špatulom a zatim dodajte ulje, ponovo izmešajte pa dodajte so i postepeno brašno. Mešajte najpre špatulom a zatim rukom. Kada ste dodali skoro svo brašno, prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite rukama nekoliko minuta, tj. dok testo ne prestane da se lepi za ruke i postane kompaktno. Vratite testo u sud, pokrijte ga i ostavite da naraste.
Nakon toga izvadite testo na radnu pobršinu, rastanjite ga oklagijom što tanje u četvrtast oblik pa ga premažite omekšalim margarinom. Preklopite testo kao za salčiće, pa ga ostavite pokriveno da odmara desetak minuta. Ponovite isti postupak još jednom pa nakon desetak minuta odmora rastanjite testo debljine oko 3 ml u četvrtast oblik zatim ga presecite na pola pa oba dela isecite na trouglove.
Polovinu trouglova urolajte sa feta sirom a polovinu sa džemom i ređajte na margarinom namazan pleh.
Ostavite kifle da odmaraju desetak minuta. Premažite ih umućenim jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 15-20 min. (zavisno od rerne), tj. dok ne porumene.
Kifle sa džemom pospite prah šećerom zamirisanim vanilom.







Нема коментара:

Постави коментар