Savršena kremasta torta koja će i svojim izgledom kao i svojim ukusom oduševiti svakog koji je bude probao. Pogodna je za sve prilike, kako praznične. tako i ostale...
Kora:
6 belanaca
200 gr šećera
1 kesica vanile
70 gr brašna
30 gr mlevenih oraha ili lešnika
1 kesica praška za pecivo
2 kašike kakaoa
1 dl ulja
Krem:
1 kesica želatina
7 dl mleka
6 žumanaca
120 gr šećera
100 gr margarina
1 kesica vanile
80 gr gustina
100 gr čokolade za kuvanje
100 gr bele čokolade
Čokoladna glazura:
100 gr čokolade za kuvanje
2 kašike kakaoa
5 kašika vode
3 kašike šećera
2 kašike ulja
Još:
2 kesice šlag pene
1 kesica krem šlaga od čokolade
PRIPREMA:
Prvo pripremamo krem. Želatin izmešajte sa 5 kašika hladne vode i ostavite da nabubri.
U zaseban sud sipajte 3 dl mleka, žumanca, gustin i vanilu pa sve zajedno izmutite mikserom.
U ostatak mleka dodajte šećer i zagrejte pa dodajte predhodnu smesu. Sve zajedno uz mešanje kuvajte nekoliko minuta pa dodajte margarin, sve zajedno umutite mikserom pa sklonite sa vatre.
U mlak krem dodajte želatin i ponovo sme umutite.
Dobijen krem podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu za kuvanje a u drugi belu čokoladu. Mešajte dok se čokolade ne sjedine sa kremama.
Pokrijte kreme streč folijom i ostavite da se hlade.
Umutite šlag penu po uputstvu na ambalaži pa jednu polovinu umešajte u tamni krem, lagano sjedinite a drugu polovinu u svetli krem i lagano sjedinite.
Za koru umutite belanca uz dodavanje šećera u čvrst sneg. Zasebno izmešajte brašno sa kakaom i praškom za pecivo, prosejte i dodajte u sneg od belanaca. Lagano izmešajte varjačom ili špatulom. U to dodajte i mlevene orahe i na kraju ulje pa sve lagano izmešajte.
Sipajte smesu u veliki pravougaoni pleh od rerne koji ste prekrili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 st oko 10 minuta zavisno od rerne. Pečenu koru izvadite iz rerne, ohladite je pa isecite uzdužno na pola tako da dobijete dve kore.
Jednu koru stavite na pravougaonu tacnu za tortu. Premažite je polovinom tamnog krema. Zatim preko premažite polovinom svetlog krema. Preko krema stavite drugu koru i ponovite postupak.
Za glazuru u sud otopite sve navedene sastojke, malo prohladite pa prelijte preko torte.
Tortu ostavite u frižider da se ohladi pa je dekorišite umućenim šlag kremom od čokolade po vašoj želji.
Tortu do služenja držite u frižider.
Нема коментара:
Постави коментар