Ovaj spekulas keks često kupim da se njime zasladimo ukoliko ne pripremim nešto od slatkiša.
Predivan je a ukus specifičan zbog raznih sastojaka u njemu (cimet, kardamon, anis, karanfilić itd).
Želela sam da ga iskoristim za neku poslasticu i osmislila sam ovaj recept takoreći u hodu. Oduševili smo se kako se stopio sa ostalim sastojcima i dobio neku posebnu notu ukusa. Brzo se spremi a još brže pojede...
POTREBNO JE:
oko 30 spekulas keksa
400 ml mleka
1 kesica pudinga od čokolade
100 gr margarina
2 dl vode
200 gr višanja bez koštica
3-4 kašike šećera
3 kašike gustina
1 kesica šlag krema od čokolade
PRIPREMA:
U sud sipajte mleko i puding, dobro izmešajte pa kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite i kada se prohladi dodajte margarin pa sve umutite mikserom.
U zaseban sud sipajte 1,5 dl vode, dodajte šećer i višnje i sve zajedno kuvajte nekoliko minuta pa dodajte gustin rastvoren u ostatku vode. Kuvajte dok se ne zgusne pa sklonite sa vatre.
Na tacnu za služenje poredjajte 9 spekulas keksa nakratko potopljenih u malo mleka. Preko nanesite polovinu pudinga od čokolade pa sav fil od višanja. Ponovo poređajte red keksa, pa drugu polovinu pudinga.
Preko pudinga poređajte još jedan red keksa.
Posebno umutite šlag krem po uputstvu na ambalaži i njime premažite kolač.
Stavite ga u frižider da se dobro ohladi i stegne, pa ga poslužite.
Нема коментара:
Постави коментар