понедељак, 20. април 2020.

Čoko puding kolač

     Preukusan i sočan kolač koji se pamti...

POTREBNO JE:
Za koru:
4 jaja
1 vanilin šećer
200 gr šećera
1 dl ulja
190 gr brašna
2 kašike kakaoa
2 kašičice pecica
2 dl mleka
Za krem:
2 jajeta
100 gr šećera
1 puding od vanile
3 kašike brašna
6 dl mleka
150 gr margarina
2oo ml slatke pavlake
Za glazuru:
150 gr čokolade za kuvanje
50 gr margarina
50 ml mleka
            Umutite jaja sa šećrom i vanilom pa dodajte ulje a zatim i brašno pomešano sa pecivom i kakaom (najbolje je da sve prosejete). Sve lagano umutite špatulom pa sipajte u manji četvrtast pleh na kome ste stavili pek papir. Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180-190 st. oko dvadeset minuta (zavisno od rerne).
             Za krem umutite jaja sa šećerom pa dodajte puding i brašno. Sve zajedno umutite pa dodajte mleko. Dobro sjedinite i kuvajte dok ne dobije dovoljnu gustinu. Sklonite sa vatre, pokrijte providnom folijom i ostavite da se hladi. Posebno umutite margarin i u njega postepeno dodajte prohlađen krem. Na kraju umutite slatku pavlaku pa je dodajte u krem i sve izmešajte.
              Ohlađenu koru presecite na pola, pa jednu koru stavite na tacnu za služenje, poprskajte je sa 1 dl mleka pa preko nanesite polovinu krema.
Na njega stavite drugu koru, poprskajte je ostatkom mleka i nanesite ostatak krema.
              Za glazuru otopite čokoladu, margarin i mleko pa odmah prelijte kolač, ostavite ga da se dobro ohladi u frižideru, secite ga na kocke i poslužite.





               

субота, 11. април 2020.

Crna čoko torta

          Za sve čokoljupce a i ostale sladokusce predlažem ovaj jednostavan recept za tortu, koja će vas svojim predivnim ukusom zasigurno očarati...

POTREBNO JE:
Za koru:
140 gr brašna
200 gr šećera
2 kašike kakaoa
1/2 kašičice soli
1 kašika pr. za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
2 jajeta
120 ml mleka
60 ml ulja
1 vanilin šećer
150 ml vode
1 kesica instant kafe
1 kašika soka od limuna
ili sirćeta
Za krem:
2,5 dl pavlake za kuvanje
50 gr čokolade za kuvanje
3 kašike kakaoa
5 kašika šećera
1 kašika gustina
 PRIPREMA:
            U posudu za mućenje stavite suve sastojke (brašno, šećer, vanilu, kakao, pecivo, s.bikarbonu,so,) izmešajte kašikom pa dodajte vlažne sastojke (jaja, ulje i mleko pa sve dobro umutite mikserom. Posebno u provrelu vodu umešajte instant kafu pa je sipajte u predhodno umućene sastojke. Ponovo umutite mikserom smanjenom brzinom i na kraju dodajte sok od limuna ili sirće. Dobijenu smesu sipajte u veliki pravougaoni pleh prekriven pek papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 st. oko 40 minuta. Pečenu koru ohladite pa je presecite dva puta uzduž tako da dobijete 3 kore.
             Posebno u sud za kuvanje sipajte pavlaku, šećer, kakao, čokoladu  i gustin pa kuvajte na laganoj vatri dok ne dobije dovoljnu gustinu.
             Na dugačku tacnu za serviranje stavite prvu koru, premažite je kremom, preko krema stavite drugu koru, premažite je kremom i na kraju treću koru i premažite kremom.
             Ostavite tortu da se dobro ohladi i stegne u frižideru pa je poslužite.
             PS. Ukoliko želite, umesto kremom, možete celu tortu premazati šlagom.








уторак, 7. април 2020.

Mramorni kolač na drugačiji način

          Moj jednostavan, brz i ukusan mramorni kolač u obliku štrudle...

 POTREBNO JE:
1 i 1/2 šolja brašna
1 kašika pr. za pecivo
1 i 1/4 šolje šećera
2 kašike kakaoa
3 kašike vode
3/4 šolje otopljenog margarina
1 vanilin šećer
2-3 jaja
1/4 šolje mleka
po želji prah šećera
PRIPREMA:
           U manju posudu dobro izmešajte kakao i vodu. U odgovarajuću posudu zagrejte margarin, šećer i vanilu, sklonite sa vatre pa mutite mikserom uz postepeno dodavanje jaja (smesa treba da podseća na ređu smesu za palačinke). Smanjite brzinu i dodajte brašno sa pecivom, naizmenično sa mlekom.
            U posudu sa kakaom dodajte manji deo gornje (svetle) smese i izmešajte mikserom.
             Manji dugačak i uzan pleh podmažite uljem, pospite brašnom pa sipajte svetli deo. Preko sipajte tamni deo i kašičicom išarajte po želji. Kolač pecite na 180-200 st. oko pola sata. Ohladite ga, pospite prah šećerom, isecite i poslužite.
               PS. Ukoliko želite da vam kolač bude deblji, udvostrućite meru namirnica.




петак, 27. март 2020.

Šuškava torta sa jagodama

         Volim ovakve lagane, kremaste i sočne torte a vole ih i moji dragi ukućani toliko, da nisam stigla ni da fotografišem presek, jer se brzinom svetlosti pojela.Verujte mi da izgleda fenomenalno a ukus je njammmm 👌😋
POTREBNO JE:
Za koru:
5 belanaca
15 punih kašika šećera
1 ravna kašika gustina
Za krem:
4 dl mleka
3 kašike šećera
5 žumanaca
1 puding od vanile
1 kašika soka od limuna
Za voćni fil:
oko 300 gr jagoda
(ja sam iz zamrzivača)
2 dl vode
3-4 kašike šećera
3 kašike gustina
Za šam:
2 dl slatke pavlake
PRIPREMA:
          Dobro umutite belanca sa postepenim dodavanjem šećera pa na kraju dodajte gustin i sok od limuna. Izručite smesu u okrugli kalup za tortu obloženim pek papirom i pecite oko 30 min. na 180 stepeni a onda smanjite na 100 stepeni i pecite još najmanje 30 minuta. Ostavite da se kora ohladi u rerni pa je izvadite.
           Za krem umutite žumanca sa šećerom, pudingom i mlekom, stavite na šporet i skuvajte gust krem. Sklonite sa vatre.
           Za voćni fil stavite u sud za kuvanje vodu, jagode, šećer i gustin i kuvajte dok ne dobijete dovoljnu gustinu. Sklonite sa vatre.
           Na okruglu tacnu za služenje stavite koru, preko nje nanesite žut krem a preko njega voćni. Odozgo tortu ukrasite umućenom slatkom pavlakom.
           Ostavite tortu u frižider da se dobro ohladi pa je poslužite.








недеља, 22. март 2020.

Kolač sa kajsijama

         Evo jednog brzog i jednostavnog kolača koji će vas očarati svojim ukusom i mirisom. Umesto kajsija možete koristiti i breskve, šljive, višnje ili drugo voće po želji👌

 POTREBNO JE:
3 jaja
5 kašika šećera
7 kašika brašna
50 ml ulja
100 ml jogurta
1 pr. za pecivo
1 vanilin šećer
oko 300 gr kajsija
po želji prah šećera
PRIPREMA:
            U posudu za mućenje stavite jaja i šećer pa mikserom mutite dok se šećer ne rastopi. Tada dodajte ulje, jogurt i vanilin šećer, mutite manjom brzinom još minut-dva pa lagano špatulom umešajte brašno pomešano sa pecivom.
             Smesu sipajte u okruglu ili četvrtastu posudu za pečenje koju ste predhodno podmazali uljem i posuli brašnom. Odozgo poređajte komadiće kajsija, stavite posudu u zagrejanu rernu na 220 st. i pecite oko 15 min. zatim smanjite na 180 st. i pecite još nekoliko minuta (zavisno od rerne).
              Pečen kolač ohladite, pospite prah šećerom, secite na željene komade i poslužite.





недеља, 8. март 2020.

Nepečene oranž kocke

         Ovo je još jedan od mojih osmišljenih, improvizovanih  recepata, od namirnica koje sam imala u kući. Dobila sam fenomenalan kolač, desert, čiji miris i ukus osvaja na prvi zalogaj. Vi, možete smanjiti količine oraha ili lešnika, možete neki od njih izostaviti ali zato povećati količinu keksa. U svakom slučaju, dobićete finu poslasticu...
POTREBNO JE:
Za podlogu:
150 gr mlevenog keksa
150 gr mlevenih oraha
100 gr mlevenih pečenih lešnika
po potrebi soka od sveže narandže
2 kašike prah šećera
1 tabla čokolade
50 gr margarina
Za krem:
3 žumanceta
100 gr šećera
2 dl soka od sveže narandže
1 dl vode
1 puna kašika gustina
100 gr margarina
2 kašike želatina
Za čokoladni preliv:
3 štangle čokolade za kuvanje
2 kašike kakaoa
3 kašike šećera
1 dl vode i
oko 30 gr. margarina
PRIPREMA:
          U posudu stavite keks, orahe, lešnik, prah šećer, omekšani margarin sa čokoladom i sve izmešajte uz dodavanje soka po potrebi, dok ne dobijete kompaktnu smesu (kao na slici). Stavite je na odgovarajuću tacnu i dobro rastanjite na debljinu oko 1-1,5 cm.
          Želatin rastvorite u 5-6 kašike soka. U poseban sud umutite žumanca sa šećerom, dodajte gustin rastvoren u 1 dl vode, sok i sve zajedno kuvajte uz neprekidno mešanje. Kada krem počne da se zgušnjava, sklonite sa vatre, dodajte margarin i mutite dok se ne otopi. Zatim dodajte rastvoren želatin i sve zajedno umutite mikserom.
           Krem stavite preko podloge i ostavite da se ohladi i stegne.
           Za čokoladni preliv, u manju posudu stavite sve navedene sastojke, kuvajte dok ne počne da se zgušnjava, sklonite sa vatre i prelijte preko krema. Ostavite u frižider da se dobro ohladi i stegne pa secite na željene kocke i poslužite.







уторак, 3. март 2020.

Rolovana svinjetina

          Evo ideje, šta da spremite za ručak i da obradujete svoje drage ukućane ili svoje najavljene goste. Budite sigurni da će se oduševiti fenomenalnim ukusom ovako pripremljenim rolovanim mesom.

POTREBNO JE:
oko 400 gr svinjskog mesa u komadu
(od buta ili plećke)
oko 150 gr šampinjona
oko 150 gr kačkavalja
oko 150 gr pečenice
manja glavica crnog luka
1 puna kašika senfa
3 čena belog luka
po ukusu soli i ml. bibera
po želji ljute tucane paprike
1 puna kašika svinjske masti
PRIPREMA:
          Meso izrežite, tj. istanjite nožem tako da dobijete jednu veliku šniclu. Ukoliko vam to ne uspeva možete napraviti i dve manje šnicle. Tako formiranu šniclu dobro izlupajte tučkom tako da bude što tanja, zatim je premažite senfom, posolite, pobiberite i ostavite da odstoji. Za to vreme na 1 kašiku ulja na kratko propržite sitno iseckan luk, pa dodajte dobro oprane šampinjone isečene na tanke listiće i seckan beli luk. Pržite sve zajedno 2-3 minuta pa sklonite sa vatre.
           Na polovinu šnicle poređajte tanke režnjeve pečenice, pa šampinjone, pospite sa malo aleve paprike, pa poređajte isečen kačkavalj (ja sam deo i rendala).
           Ovako nadevenu šniclu pažljivo urolajte i zavežite je jačim debljim koncem (kana, kako se ne bi otvarala prilikom pečenja. Stavite je u odgovarajući sud za pečenje, premažite je mašću, dodajte malo vode, prekrijte sud folijom i pecite u rerni na 200-220 st.oko 30 min. a zatim sklonite foliju i pecite još desetak minuta, tj. dok ne porumeni. Po potrebi dolijte još malo vode. Izvadite meso iz rerne, skinite konac, isecite na tanje režnjeve i poslužite uz sezonsku salatu i prilog po želji. Prijatno!👌😋
         
             



уторак, 25. фебруар 2020.

Snikers kocke

            Verujem da nema ko, a da ne voli ukus snikersa. Ove domaće su fenomenalnog ukusa i sigurna sam da će vas osvojiti na prvi zalogaj... i  ne samo vas... svako, ko ih bude probao, tražiće još...

POTREBNO JE:
3 jaja
200 gr šećera
150 gr margarina
70 gr čokolade za kuvanje
200 gr pečenog neslanog kikirikija
200 gr plazma keksa
(ili običnog)
PRIPREMA:
             Izblendirajte ili sameljite keks i lešnike. U odgovarajući sud, koji možete staviti na paru, umutite belanca sa šećerom pa dodajte žumanca. Kuvajte na pari uz stalno mešanje pa dodajte čokoladu a zatim i margarin. Kada počne da se zgušnjava (kao na slici) dodajte keks i lešnike i kuvajte još nekoliko minuta uz neprekidno mešanje. Kada dobije dovoljnu gustinu sklonite sa vatre i smesu izlijte na odgovarajuću dugačku tacnu. Preko stavite providne alu foliju i rukama lepo izravnjajte. Ostavite da se dobro ohladi i stegne, secite na željene kocke i poslužite.





недеља, 16. фебруар 2020.

Kolač od jabuka i oraha sa prelivom

           Želela sam da napravim neki brzi voćni kolač i odlučila sam da to bude baš ovaj! Tako je sočan i ukusan da je nestao brzom brzinom...

POTREBNO JE:
Za koru:
2 veća jajeta
1 čaša (od 2 dl) šećera
1/2  "    "  mleka
1/2  "    "  jogurta
1/2  "    "  ulja
160 gr ml. oraha
3 jabuke (rendane)
150 gr griza
2 kašike brašna
1 pr. za pecivo
1 kašičica cimeta
Za preliv:
3 kašike džema od kajsija
2 dl soka od ceđene narandže
ili nekog gaziranog
2-3 štangle čokolade za kuvanje
PRIPREMA:
         Umutite jaja sa šećerom pa dodajte mleko, jogurt, ulje, orahe, jabuke i na kraju mešavinu griza, brašna, peciva i cimeta. Sve dobro sjedinite, izručite u uljem podmazan i brašnom posut pleh srednje veličine, odozgo pospite mlevenim orasima i pecite na 180-200 st. oko 30 min. (zavisno od rerne). Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi a zatim je isecite na željene kocke.
         Za to vreme u manji sud stavite sok, džem od kajsija i čokoladu, sve dobro izmešajte i pustite da provri uz stalno mešanje. Vrelim prelivom prelijte kolač, ostavite ga da se dobro ohladi, pa ga poslužite.
     






среда, 5. фебруар 2020.

Čoko oranž torta sa plazma keksom

          Ovu kremastu tortu fenomenalnog spoja ukusa čokolade i pomorandže, obavezno morate probati...

POTREBNO JE:
Za koru:
5 jajeta
7 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
2 kašičice pr. za pecivo
3 kašike ulja
1 pomorandža
Za I fil:
1 čaša kisele pavlake
3 pune kašike prah šećera
150 gr ml. plazma keksa
Za II fil:
4 dl. mleka
3 kašike šećera
1 puding od čokolade
50 gr čokolade za kuvanje
100 gr margarina
I još:
2 kesice šlaga u prahu
PRIPREMA:
          Umutite jaja sa šećerom pa kada se šećer rastopi dodajte ulje i mešavinu brašna, kakaoa i pr. za pecivo i dobro oprane, narendane kore pola pomorandže. Sve lagano umešajte (najbolje špatulom) i izručite u okrugli kalup (ja sam u kalup sa obručem). Pecite koru na 180-200 st, zavisno od rerne, oko 15 minuta. Pečenu koru izvadite iz kalupa i prelijte je sokom od narandže.
           Za prvi fil sipajte mleko u posudu za kuvanje, dodajte šećer i puding, sve dobro sjedinite i kuvajte dok se ne zgusne. Pre nego što ga sklonite dodajte čokoladu i kada se otopi sklonite sa vatre, malo prohladite i dodajte margarin.Sve dobro umutite mikserom.
           Za drugi fil u odgovarajuću posudu stavite kiselu pavlaku, prah šećer i ml. keks pa sve dobro umutite mikserom.
           Ohlađenu koru presecite na pola pa prvu koru stavite na okruglu tacnu za tortu, premažite je prvim filom, preko stavite drugi fil pa preko njega drugu koru.
           Umutite šlag po uputstvu na kesici i njime ukrasite tortu. Do služenja je držite u frižideru.