петак, 25. септембар 2015.

Peglana paprika za zimu

             Na ovaj način možete ostavljati kako cele, tako i filete crvenih paprika.

 POTREBNO JE:
5 kg paprika (crvenih, mesnatih)
2 šoljice soli
2 šoljice šećera
1 šoljica esencije
5 šoljica ulja
2-3 glavice belog luka
pola kesice bibera u zrnu
po želji cele ljute papričice
PRIPREMA.
             Paprike dobro operite, izvadite im drške sa semenkama i ređajte u širu veću posudu. Svaki red posipajte solju, šećerom, esencijom i uljem i tako ih ostavite poklopljene da stoje nekoliko časova (filetima će biti potrebno manje vremena od celih paprika). Povremeno paprike dobro izmešajte, kako bi svaka paprika bila u ovoj mešavini.
             Ovako će izgledati fileti nakon nekoliko časova.
               Paprike, tj. filete ređajte u dobro oprane i sterilisane tegle i između stavljajte čenove belog luka, zrna bibera a po želji i po listić celera. Napunjene tegle nalijte tečnošću koju su pustile paprike i dobro ih zatvorite original poklopcem i odložite sa ostalom zimnicom.
     



Kiseli krastavčići

            Ovo je jedan od načina na kome ostavljam, (ne baš sitne krastavčiće, tzv. kornišone) i njih prvo konzumiramo, pošto se ostavljene na ovaj način brže ukisele...

 POTREBNO JE:
3 kg krastavčića
2,5 lit. vode
1 lit. 9% sirćeta
80 gr soli
80 gr šećera
začini (mirođija, korijander, slačica)
1 kašičica vinobrana
1 kašičica konzervansa
PRIPREMA:
           Krastavčiće dobro operite u više voda (ja koristim grubu stranu sunđera) i stavite ih u veći sud.
U lonac sipajte vodu, dodajte so i šećer pa pustite da provri. Na kraju dodajte sirće i pustite da ponovo izbije ključ. Ovim vrelim rastvorom prelijte krastavčiće, pokrijte ih nečim i ostavite da tako stoje 2-3 h. Ukoliko ih voda sve ne prelije, povremeno ih promešajte.

           Krastavčići će promeniti boju usled kiseline i vrele vode. Sada ih poređajte u tegle (naravno dobro oprane, tj. sterilisane), po želji dodajte začine koji će im dati onaj karakterističan, pikantan ukus.
           Vodu kojom ste prelili krastavčiće ponovo prokuvajte, dodajte vinobran i konzervans (vi ne morate, ali obzirom da se ne pasterizuju, ova mala količina neće škoditi). Ostavite da se malo ohladi i mlakim prelivom prelijte krastavčiće. Dobro zatvorite tegle i ostavite ih sa ostalom zimnicom.

              

              PS. Ukoliko želite veću količinu krastavčića, srazmerno povećajte i količinu ostalih sastojaka.

четвртак, 17. септембар 2015.

Čatni od zelenog paradajza

               Recept za ovaj čatni sam pronašla u jednom časopisu i odlučila sam da ga isprobam i verujte da sam oduševljena ukusom. Pikantan je i može se koristiti kao namaz, uz razna mesa i sl.

POTREBNO JE:
1 kg zelenog paradajza
1 kisela jabuka
2 čena belog luka (izgnječenog)
1 kašičica mlevenog kima
 1 kašičica mlevenog korijandera
pola kašičice semena slačice
2 kašičice svežeg rendanog đumbira
2 kašičice soli
1 šoljica meda
1 šoljica jabukovog sirćeta
ljuta papričica po ukusu                 

 PRIPREMA:
               Zelen paradajz sameljite na mašinu za meso ili izblendirajte pa ga stavite u šerpu. Dodajte sve ostale sastojke, stavite da se kuva. Kada provri, krčkajte ga na tihoj vatri oko 45-60 minuta. Kada se dovoljno zgusne (do gustine pekmeza), sipajte u sterilne manje teglice, dobro zatvorite original poklopcem i ostavite da stoji namanje nedelju dana pre upotrebe.
               PS. Ukoliko spremate veću količinu, teglice odložite u hladnu ostavu. Obzirom da čatni ne sadrži nikakve konzervanse, poželjno je da otvorenu teglicu držite u frižideru.




понедељак, 14. септембар 2015.

Grčka musaka sa bešamel sosom

            Prvi put sam spremala musaku na ovaj način i svi smo bili oduševljeni njenim ukusom i izgledom...
  
POTREBNO JE:
300 gr mešanog mlevenog mesa 
1 glavica crnog luka
1 manja šargarepa
5-6 srednih krompira
1 plavi patlidžan
po ukusu soli, bibera, al.paprike
ZA BEŠAMEL SOS
oko 50 gr margarina
4-5 kašika brašna
5 dl mleka
nekoliko kašika kis.pavlake
oko 50 gr kačkavalja ili tvrdog sira
ulje
PRIPREMA:
             Oljuštite plavi patlidžan, isecite ga na kolutove , posolite i ostavite da stoji kako bi ispustio gorčinu.
Na ulju propržite sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu. Kada malo omekšaju, dodajte ml. meso i sve zajedno pržite još desetak minuta.. Posolite, pobiberite i dodajte al. papriku.
Oljuštite krompir i isecite ga na kolutove. Na dno vatrostalne posude stavite malo ulja, pa poređajte polovinu kolutova krompira a preko krompira poređajte lagano isceđene kolutove patlidžana. Sada nanesite uprženo ml. meso, pa preko njega ponovo poređajte ostatak krompira. Pospite po krompiru još malo al. paprike i ml. bibera. Prelijte sa malo ulja i vode i stavite u rernu da se peče oko 50 minuta na 200 st.
           U međuvremenu napravite bešamel sos. Na margarinu kratko propržite brašno, nalijte mlekom, posolite i sve dobro izmešajte, kako ne bi ostale grudvice brašna. Kuvajte dok se ne zgusne, pa u sos umešajte kiselu pavlaku. Sklonite sa vatre, izvadite musaku iz rerne i prelijte preko nje bešamel sos.
Preko bešamela krupno narendajte kačkavalj ili sir, vratite u rernu i pecite još desetak minuta.








недеља, 6. септембар 2015.

Voćni kolač

              Obzirom da je sezona šljiva, iskoristila sam ih za ovaj brz i ukusan kolač a vi možete koristiti i voće po svom izboru (jabuke, višnje, kajsije, breskve i sl.)...

POTREBNO JE:
3 jajeta
3 šolje (od 2 dl ) brašna
2 šolje šećera
3/4 šolje ulja
oko 300 gr voća
1 šolja oraha
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1 vanilin šećer
PRIPREMA:
                 U sud izmešajte brašno i sodu bikarbonu i cimet. Posebno umutite jaja, šećer, vanilu i ulje, pa dodajte brašno, seckane orahe i seckano voće. Smesu izlijte u tepsiju koju ste predhodno podmazali uljem i posuli brašnom. Kolač pecite oko 40 min. na 200 stepeni.
              Pečen kolač ohladite pa secite na željene kocke. Po želji kolač možete posuti prah šećerom.



петак, 28. август 2015.

Pametan čokoladni kolač

           Ovaj kolač je dokaz da jednostavni recepti mogu biti zaista izvrsni. Naime, tokom pečenja kolaču se menja struktura unutrašnjosti i sam se odvaja na tri dela. Ja sam samo napravila grešku što kolač nisam pekla u manjem plehu, kako bi se njegova unutrašnjost bolje videla...
POTREBNO JE:
4 jajeta
120 gr margarina
5 dl mleka
200 gr šećera
50 gr kakaoa
100 gr brašna
prstohvat soli
vanilin šećer
30 ml nes ili espreso kafe
PRIPREMA:
              Pomešajte brašno i kakao. Margarin malo rastopite. Umutite žumanca sa 100 gr šećera pa kada se šećer rastopi dodajte brašno sa kakaom, vanilu, rastopljen margarin i kafu. Sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte mleko i dobro izmešajte (biće ređa smesa ali tako treba).
Posebno umutite belanca sa 100 gr šećera i soli i kada dobijete čvrst šam, lagano ga umešajte u predhodnu smesu.
             Dobijenu smesu izlijte u predhodno podmazan pleh (20x30) i pecite oko 45 min. na180 stepeni.
Kolač izvadite kada se prohladi i secite na željene kocke i po želji pospite prah šećerom.





понедељак, 24. август 2015.

Voćne oči

            Ove interesantne kolačiće sam spremala pre dvadesetak godina ali sa kajsijama i bila sam oduševljena njihovim ukusom a i izgledom. Ovog puta sam koristila šljive a vi možete koristiti i breskve, trešnje i sl.
POTREBNO JE:
250 gr brašna
1/2 kesice pr. za pecivo
150 gr margarina
70 gr šećera
1 vanilin šećer
2 jajeta
1 kašika mleka ili kis.pavlake
sok od 1/2 limuna
oko 300 gr šljiva
PRIPREMA:
              Brašno pomešajte sa pr.za pecivom, u njemu razdrobite predhodno omekšali margarin, dodajte 1 jaje, šećer, vanilu, mleko ili pavlaku i sok. Brzo umesite glatko testo i ostavite ga dvadesetak minuta u frižider.
              Sada testo razvaljajte oklagijom u koru debljine manje od pola cm. i od njega čašom izvadite krugove prečnika oko 4 i 6 cm. Manje krugove ispecite u zagrejanoj rerni u podmazanom većem plehu oko 3-4 minuta pa ih izvadite iz rerne. Svaki ispečeni krug premažite umućenim jajetom (posebno rubove). Na njih stavljajte po manju polutku šljive, pa ih poklopite većim krugovima. Rubove čvrsto spojite (stisnite). U sredini napravite mali zarez nožem, pa površinu premažite umućenim jajerom. Vratite pleh i pecite još 15-20 minuta na umerenoj temperaturi.
                Od ove mere meni je izašlo 20 kolačića. Fantastičnog su ukusa i što duže stoje više su mrvičasti, tj. sipkavi.







среда, 19. август 2015.

Najbolji način ostavljanja paprika u zamrzivač

      Paprike ostavljene na ovaj način, zadržaće svoj ukus a mogu se koristiti za punjenje, prženje, kao dodatak jelima i sl. Ukoliko jednom probate ovako, sigurna sam da više nećete ostavljati žive paprike, koje nakon odmrzavanja izgube na svom ukusu...
POTREBNO JE:
 po potrebi paprike (babure, roge itd.)
2 kašike soli na 1 l vode
1 kašika šećera na 1 l vode
4 kašike ulja na 1 l vode
2 kašike alk. sirćeta na 1 l vode
PRIPREMA:
      Paprike bilo koje vrste najpre operite i povadite im drške sa semenom. U odgovarajući sud stavite vodu, so, šećer, sirće i ulje pa kada sve provri ubacujte po nekoliko paprika babura (ili seckane paprike). Ostavite da izbije ključ i nakon 2-3 min. vadite ih i stavljajte da se ocede. Tako uradite sa svim paprikama, s' tim što ćete povremeno dodati još malo istih sastojaka jer paprike upijaju.

      Kada se potpuno ohlade stavljajte je jednu u frugu, pakujte u kese i ostavite u zamrzivač.                                                                                                                                      



уторак, 18. август 2015.

Kolač sa kruškama i keksom

                  Za ovaj jednostavan kolač vam ne treba puno vremena a ni namirnica. Lagan je i preporučujem ga i onima koji izbegavaju kalorije...
POTREBNO JE:
20 keksa petit ber
1/2 kg krušaka
7 kašika šećera (ili po ukusu)
5-6 kašika gustina
1 vanilin šećer
50 gr suvog grožđa (nije obavezno)
šlag
PRIPREMA:
                Stavite 1 l vode sa šećerom i vanilom na šporet. Oljuštite kruške i očistite ih od semena, isecite na polovine ili četvrtine (zavisi od veličine) i spuštajte ih u vodu. Kuvajte kruške na laganoj vatri oko 10-15 min. dok malo ne omekšaju (vodite računa da se ne raspadnu). Skuvane kruške ocedite od vode i stavite na stranu... (vodu tj. kompot ne bacajte).
               Rastvorite gustin u 2 dl hladne vode pa kuvajte u vodi u kojoj su se kuvale kruške dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre.
               Na četvrtastu tacnu za služenje poređajte keks, stavite oceđene kruške i pospite suvim grožđem, koje ste držali nekoliko minuta u vodi. Preko krušaka rasporedite skuvan gustin.
               PS. Ukoliko volite kiseliju varijantu, možete dodati kašičicu limontusa ili malo limunovog soka u vodu gde su se kuvale kruške.
               Prohlađen kolač ukrasite šlagom i stavite u frižider da se dobro ohladi, pa služite.

               

недеља, 16. август 2015.

Prevrnuti kolač sa kruškama i šljivama

                Dok je sezona šljiva i krušaka, napravite ovaj osvežavajući kolač bez jaja...
POTREBNO JE:
1 čaša jogurta
2 šolje brašna
1/2 šolje ulja
1 šolja šećera + 1/2 šolje
1/2 kesice pr. za pecivo
1 kašika kakaoa
nekoliko krušaka
desetak šljiva
PRIPREMA:
             Uključite rernu na jaku temperaturu. Dno okrugle posude za pečenje pospite sa pola čaše šećera.  Kruške oljuštite, prepolovite i očistite od semena. Šljive prepolovite i izvadite koštice. Po šećeru poređajte polovine krušaka i šljiva i stavite u rernu da se peku nekoliko minuta.
             Za to vreme dobro izmešajte jogurt, 1 šolju šećera, ulje i brašno sa pecivom. Izvadite posudu iz rerne i sipajte 2/3 ove smese preko voća. U ostatak smese umešajte kakao rastvoren sa kašikom-dve vode pa nanesite preko predhodne smese (kao na slici)...
            Vratite u rernu i pecite kolač oko pola sata na 200 st. Pečen kolač izvadite iz rerne i posle nekoliko minuta preokrenite na okruglu tacnu za serviranje...


               Kolač možete ukrasiti šlagom i poslužiti sa sladolesom od vanile ili kao ja sa ukusom karamela.

               

недеља, 9. август 2015.

Brze lepinjice punjene kačkavaljem i šunkom

               Idealno za doručak ili večeru. Prže se na ulju ili masti a ukus je fenomenalan...
POTREBNO JE:
2 čaše brašna
1 čaša jogurta
1 čaša rendanog kačkavalja (tvrdog sira)
250 gr šunke (šunkarice, salame)
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica sode bikarbone
po potrebi ulje ili mast
PRIPREMA:
              Od brašna, jogurta, soli, šećera i sode bikarbone zamesite glatko testo. Od dobijenog testa pravite loptice i razvaljajte ih oklagijom. Na jednu lopticu stavite narendan kačkavalj (ili tvrđi sir) i po kolut šunke.
Poklopite drugom razvučenom lopticom i dobro sastavite krajeve. Tako uradite i sa ostalim razvučenim lopticama.
               Lepinjice pržite u tiganju na zagrejanom ulju, i na umerenoj temperaturi, sa obe strane, pokrivene poklopcem.
               Ukusne su i tople i hladne.


уторак, 4. август 2015.

Pileća čorba sa povrćem

             Razne čorbe su pogodne za svako godišnje doba, za svaku priliku i one su kod mene najčešće sastavni deo jelovnika. Evo jedne zdrave čorbice bez zaprške za sve čorboljupce...


POTREBNO JE:
belo pileće meso
1 glavica crnog luka
1-2 šargarepe
koren celera
1 manja tikvica
1 crvena ili žuta paprika
peršun
1 jaje
2-3 kašike kisele pavlake
po želji lista peršuna
po ukusu soli, bibera,
suvog biljnog začina
PRIPREMA:
               U odgovarajući lonac stavite meso od grudi isečeno na komade, crni luk isečen na četiri dela, šargarepu isečenu na kolutove, celer isečen na kockice, papriku isečenu na kockice, nalijte sa 7-8 čaša vode i kuvajte. Nakon desetak minuta dodajte tikvicu isečenu na krupnije kocke, posolite, pobiberite i dodajte suvog začina. Kada meso i povrće omekšaju, dodajte seckan peršunov list.
               Umutite jaje sa kiselom pavlakom, dodajte u čorbu, sve dobro izmešajte pa sklonite sa vatre.