среда, 4. новембар 2015.

Bećarac sa piletinom

        Ovo je moje omiljeno jelo. U sezoni koristim sveže paprike i paradajz a tokom zime pečene paprike ili iz zamrzivača koje ostavljam na ovaj način, jer tako nemaju onaj karakterističan miris na zelene paprike...

 POTREBNO JE:
po potrebi batake sa karabatacima
3 veće glavice crnog luka
4-5 paprika
4-5 paradajza
2-3 čena belog luka
malo ljute paprike (ja koristim i tucanu)
po ukusu soli i bibera
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
list peršuna
ulje
PRIPREMA.
               Na ulju propržite batake i karabatake, dodajte crni luk isečen na rebarca, dinstajte 2-3 minuta pa dodajte seckanu papriku. Nastavite da pržite dok paprika malo ne omekša, pa dodajte seckan oljušten paradajz. Posolite i pobiberite i uz mešanje pržite još 15- 20 minuta. Na kraju dodajte seckan beli luk, brašno, alevu papriku i ukoliko je potrebno malo tople vode. Smanjite vatru i krčkajte još nekoliko minuta i pred kraj dodajte seckan peršun.
             



понедељак, 2. новембар 2015.

Torta sa višnjama, keksom i želatinom


              Još jedna moja modifikovana nepečena torta...
POTREBNO JE:
3 jajeta
6 kašike šećera
1 puding od vanile
1 kesicu želatina
5 dl mleka
2 vanilin šećera
100 gr seckanog keksa
100 gr mlevenog keksa
50 gr čokolade za kuvanje
300 gr višanja
PRIPREMA:
              U 4 -5 kašike hladne vode rastvorite želatin i ostavite da malo nabubri.
              Umutite žumanca sa šećerom, dodajte puding i sve sjedinite sa malo mleka. Ostalo mleko stavite da provri, dodajte 3 kašike šećera i vanilin šećer a zatim i predhodnu smesu, pa skuvajte krem. Želatin malo otopite na vatri (ne sme da provri), pa ga umešajte u skuvan krem. Dobro izmiksajte mikserom, pa dodajte predhodno umućen šam od belanaca kome ste dodali 3 kašike šećera. Ponovo izmiksajte ali manjom brzinom. Dobijenu smesu podelite na 2 dela, pa u jedan deo dodajte 100 gr izlomljenog keksa i seckanu čokoladu a u drugi deo 100 gr mlevenog keksa i očišćene višnje.
              U okruglu posudu stavite providnu foliju pa stavite deo za keksom i čokoladom a preko njega deo sa keksom i višnjama. Pokrijte folijom i ostavite u frižider da se dobro ohladi i stegne a zatim je preručite na tacnu za tortu. Ukrasite je po svojoj želji.
           







субота, 31. октобар 2015.

Čokoladni kolač bez jaja

            Kada jednom budete napravili ovaj brz i jednostavan kolač, sigurna sam da ćete poželeti da ga ponovo napravite, jer je sočan i ukusan...
 POTREBNO JE:
1 čaša kisele pavlake
1 čaša jogurta
1 čaša mleka
1 čaša ulja
1 1/2 čaša šećera
1 čaša sitno seckanih oraha
3 čaše brašna
1/2 čaše griza
3 kašike džema (ja sam od kajsija)
2 kašike kakaoa
2 kašičice sode bikarbone
100 gr čokolade za kuvanje
Za preliv 
50 gr čokolade
1 kašika kakaoa
50 gr margarina
1 čaša mleka
PRIPREMA:
              U odgovarajući sud stavite sve navedene sastojke (sem brašna i sode bikarbone), dobro izmešajte (možetete i mikserom 2-3 minuta najmanjom bezinom), zatim dodajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i sve zajedno mutite još 2 minuta. Dobijenu smesu izručite u uljem podmazan i brašnom posut pleh, pa odozgo pobacajte seckanu čokoladu. Kolač pecite oko 30 min. na 180 st. (probajte čačkalicom i ukoliko je suva kolač je pečen). Pečen kolač izvadite iz rerne.
              Stavite u manji sud mleko, čokoladu, kakao i margarin da se otope, pa dobijenim prelivom prelijte pečen kolačač.
              Hladan kolač secite na željene kocke pa služite.



                                   



петак, 23. октобар 2015.

Energetske pločice sa suvim grožđem, semenkama i rogačem

            Za sve one koji vole da pojedu nešto izuzetno zdravo i korisno za organizam, evo jednog brzog i jednostavnog recepta, koji sam ja malo modifikovala po svom ukusu, dodajući još neke namirnice. Napominjem da se dosta toga na merenje, može kupiti u prodavnici zdrave hrane...
 POTREBNO JE:
100 gr suvog grožđa
50 gr ovsenih pahuljica
50 gr ražanih pahuljica
30 gr neslanog suncokreta
30 gr susama
50 gr oraha
30 gr neslanog kikirikija
30 gr mlevenog rogača
2 kašike mlevenog lanenog semena
2 kašičice izrendanog đumbira
2-3 kašike kakaoa
30 gr putera
1-2 kašika meda
po potrebi soka od narandže
po ukusu cimeta
prstohvat soli
PRIPREMA:
              Suvo grođže operite i potopite u malo tople vode da odstoji. Ukoliko je suncokret sirov, na kratko ga propržite (tostirajte) na suvom tiganju a to isto uradite i sa susamom i kikirikijem, ukoliko je sirov. Orahe što sitnije iseckajte (najbolje u secku).
              U blender stavite dobro oceđeno suvo grožđe, pahuljice, suncokret, susam, orahe, kikiriki, rogač, laneno seme, đumbir, kakao. sok od narandže, med, so, cimet i rastopljen puter.
              Sve dobro izblendirajte i izručite na providnu foliju. Rastanjite  je u obliku ploče debljine manje od 1 cm. i ostavite u frižider nekoliko sati da se dobro stegne (najbolje preko noći).
              Ja nisam toliko dugo čekala, već sam ih ranije sekla...
   


PS. Ove pločice mogu stajati u frižideru nekoliko dana.
Vi možete po svom ukusu da menjate sastojke, kako po količini tako i po vrsti...
Original recept //www.natanjiru.com/2015/02/cokoladne-energetske-plocice-sa-suvim-grozdjem-i-rogacem.html

среда, 21. октобар 2015.

Musaka sa tikvicama, paradajzom mesom

          Ukoliko niste probali musaku na ovaj način, preporučujem vam da je probajte...

POTREBNO JE:
2 tikvice
2-3 paradajza
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
nekoliko kašika ulja
300 gr mešanog ml. mesa
5 kašika pirinča
po ukusu suvog začina
po ukusu soli i ml. bibera
30 gr putera
2 kašike brašna
3 dl mleka
2 јаја
po ukusu muškatnog oraščića
50 gr kačkavalja ili tvrđeg sira
PRIPREMA:
                Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk oko 3 minuta pa dodajte mleveno meso. Pržite sve zajedno još desetak minuta, sipajte 2-3 kašike vode, dodajte suvi začin, posolite i pobiberite i na kraju umešajte predhodno na kratko obaren pirinač.
                Tikvice operite, isecite na kolutove i na kratko propržite na vrlo malo ulja sa obe strane.
                Za bešamel sos stavite puter da se otopi, dodajte brašno i nalijte mlekom, neprestano mešajući kako bi se rasturile sve eventualne grudvice brašna. Posolite, dodajte muskatni oraščić i kuvajte oko 4 minuta, pa sklonite sa vatre. U bešamel dodajte jaja i sve dobro izmešajte.
                Podmažite sa malo ulja vatrostalnu posudu, pa poređajte polovinu tikvica. Preko tikvica rasporedite ml. meso, preko paradajz isečen na kolutove, pa preko deugu polovinu tikvica.
                Preko tikvica prelijte pripremljen bešamel sos a preko njega narendajte kačkavalj.
                Pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko pola sata, tj. dok musaka odozgo ne porumeni.






понедељак, 12. октобар 2015.

Kobasica sa keksom i karamel kremom

            Za sve one koji vole ukus karamela, evo jedne brze poslastice...

 POTREBNO JE:
3 jajeta
100 gr šećera + 5 kašike
3 rebra čokolade za kuvanje
1 vanilin šećer
125 gr margarina
150-200 gr keksa
PRIPREMA:
               U jedan sud mikserom umutite jaja sa šećerom i vanilom pa taj sud stavite u drugi veći sud sa vodom. Kuvajte na pari neprestano mešajući, pa kad počne da se zgušnjava, dodajte 5 kašika predhodno istopljenog šećera (bez vode), promešajte i na kraju dodajte čokoladu. Kada se čokolada otopi, sklonite sud i ostavite da se prohladi. Dodajte margarin i sve dobro umutite mikserom.
               Keks izlomite što sitnije rukama pa ga dodajte kremu. Izmešajte dobijenu smesu (najbolje rukama), pa je stavite na prozračnu foliju. Oblikujte u vidu kobasice, uvijte u foliju i ostavite da se ohladi i stegne u frižideru. 






уторак, 6. октобар 2015.

Mešana salata od povrća

               Evo još jedne, moje omiljene salate za zimu, bez konzervansa i vinobrana. Povrće se ostavlja celo ili seče na krupno i tako ređa u tegle...
 POTREBNO JE:
1/2 kg srednjih kornišona
1 kg paprika
nekoliko sitnihih glavica crnog luka
1-2 tikvice
1/2 kg zelenog ili nedozrelog paradajza
1/2 kg karfiola
nekoliko šargarepe
nekoliko čenova belog luka
biber u zrnu
Na svaku teglu od 3 l dodaju se:
2 pune kašike soli
1/2 šolje šećera (srednje)
1/2 šolje 9% sirćeta
PRIPREMA:
               Povrće očistite i operite. Karfiol odvojite na cvetiće, veću šargarepu presecite na 2-3 dela, tikvice izrežite na kolutove...
               Pripremljeno povrće ređajte u tegle, između stavljajte čenove belog luka, biber u zrnu i listove celera. Povrće pritisnite plastičnim zatvaračem, pa ih napunite ključalom vodom do vrha. Ostavite da stoji 30 min. pa odlijte vodu u šerpu. Ponovo je prokuvajte pa nalijte u tegle i ostavite još 15 minuta. Odlijte još jednom vodu u šerpu, dodajte so, šećer i sirće, pustite da provri i time nalijte tegle. Dobro ih zatvorite plastičnim poklopcem, ušuškajte ih i ostavite da se potpuno ohlade.
Tek tada ih prenestite u ostavu sa ostalom zimnicom.
               











Šarena salata za zimu (paterizovana)

             Duga je zima a salate od povrća nikad dosta...
 POTREBNO JE:
1,5 kg crvenih i žutih paprika
1 kg svežeg kupusa
1/2 kg svežih krastavaca
300 gr šargarepe
300 gr zelenog paradajza
1 manji karfiol
nekoliko sitnih glavica crnog luka
biber u zrnu
list celera
ZA MARINADU
Mera za 6 tegle od 800 gr
1,2 litara vode
60 gr soli
200 gr šećera
2 dl sirćeta
(ukoliko imate više ili manje tegli, srazmerno tome povećajte ili smanjite količinu marinade).
              Povrće očistite, operite i po želji seckajte i stavite u veći sud. Karfiol odvojite na male cvetiće. Kupus posebno narendajte pa ga dodajte seckanom povrću. Na kraju dodajte i biber u zrnu pa sve dobro promešajte.
              Posebno skuvajte vodu, so, šećer i sirće pa kad provri sklonite sa vatre i prelijte preko pripremljenog povrća. Sve dobro izmešajte rukama i punite predhodno oprane i sterilisane tegle, dobro sabijajući, kako bi stalo što više povrća. Tegle zatvorite original poklopcem, stavite ih u veći sud naliven vodom do grlića tegli i pustite da voda provri, zatim smanjite temperaturu i kuvajte (pasterizujte) još desetak minuta (Voda ne sme da ključa za to vreme). Nakon tog vremena sklonite sa vatre i ostavite da se tegle u vodi ohlade.
              Ohlađene tegle obrišite i ostavite sa ostalom zimnicom do upotrebe.


             
             





понедељак, 5. октобар 2015.

Kremasta torta

                Još jedna od  mojih modifikovanih  torti...
 POTREBNO JE:
ZA KORU
2 jajeta
200 gr šećera
1 dl mleka
1 dl skuvane nes kafe
1 dl ulja
200 gr brašna
3 kašike kakaoa
1 pr. za pecivo
ZA KREM
7 dl mleka
3 kašike šećera
2 kašike gustina
1 puding od vanile (Dr.Oetker)
150 gr mlevene plazme
100 gr bele čokolade
250 gr margarina
1 vanilin šećer
JOŠ
200 gr šlaga u prahu
2 dl mleka
100 gr čokolade za kuvanje
PRIPREMA:
                    Mikserom umutite jaja sa šećrom pa kada se šećer otopi dodajte ulje, mleko i nes kafu. Na kraju lagano umešajte mešavinu brašna, kakaoa i pr. za pecivo. Sve dobro sjedinite i masu ulijte u okrugli pleh (24-26 cm) na koji ste stavili pek papir. Pecite oko 15 min. na 180 st.

           Pečenu koru ohladite i isecite popreko 2 puta tako da dobijete 3 kore a po želji možete koru preseći i na 2 dela.
           Za krem sipajte mleko u odgovarajući sud, dodajte šećer, vanilu, puding i gustin, sve dobro izmešajte da nema grudvica pa stavite na šporet da se kuva dok se ne dobije potrebna gustina. Sklonite sa vatre, pa u mlak puding dodajte margarin i sve dobro mikserom umutite. Dobijeni puding podelite na dva dela pa u jedan dodajte ml.plazmu i dobro umutite mikserom. U drugi deo dodajte blago otopljenu čokoladu i takođe umutite mikserom.
            Posebno umutite šlag sa hladnim mlekom pa u prvi krem dodajte 4-5 kašike a u drugi 3 kašike i lagano umutite mikserom.
             Stavite prvu koru na okruglu tacnu za tortu, premažite je polovinom prvog krema pa preko nje nanesite polovinu drugog krema - stavite drugu koru, pa ostatak prvog krema, preko ostatak drugog krema - stavite treću koru.
             Tortu ukrasite čokoladnim glazurom i ostatkom šlaga po vašem ukusu.


 








четвртак, 1. октобар 2015.

Plavi patlidžan i kupus za zimu

                Ovu salatu za zimu se jednostavno priprema a ukus je izvanredan. Možete je koristiti i nakon desetak dana...
 POTREBNO JE:
1 kg svežeg kupusa
1 kg plavog patlidžana
300 gr šargarepe
desetak čena belog luka
ljute papričice po želji
biber u zrnu
1/2 čaše sirćeta
po ukusu soli
1 kašika šećera
PRIPREMA:
                Sipajte u sud vodu, pa kad provri stavite plavi patlidžan i kuvajte oko 5-7 minuta. Ostavite ga da se hladi a za to vreme izrendajte kupus i šargarepu pa stavite u odgovarajući sud. Ukoliko volite ljuto iseckajte i ljute papričice. Prohlađen patlidžan isecite na komadiće veličine 1-2 cm pa dodajte u sud. Na kraju dodajte beli luk, biber u zrnu, šećer, sirće i so i sve dobro izmešajte.
                Pripremljenu salatu stavljajte u dobro oprane i sterilisane tegle, pritiskajući kako bi pustile svoj sok. Pritisnite plastičnim zatvaračem, dobro zatvorite original poklopcem i ostavite na tamnom i hladnom mestu.

петак, 25. септембар 2015.

Peglana paprika za zimu

             Na ovaj način možete ostavljati kako cele, tako i filete crvenih paprika.

 POTREBNO JE:
5 kg paprika (crvenih, mesnatih)
2 šoljice soli
2 šoljice šećera
1 šoljica esencije
5 šoljica ulja
2-3 glavice belog luka
pola kesice bibera u zrnu
po želji cele ljute papričice
PRIPREMA.
             Paprike dobro operite, izvadite im drške sa semenkama i ređajte u širu veću posudu. Svaki red posipajte solju, šećerom, esencijom i uljem i tako ih ostavite poklopljene da stoje nekoliko časova (filetima će biti potrebno manje vremena od celih paprika). Povremeno paprike dobro izmešajte, kako bi svaka paprika bila u ovoj mešavini.
             Ovako će izgledati fileti nakon nekoliko časova.
               Paprike, tj. filete ređajte u dobro oprane i sterilisane tegle i između stavljajte čenove belog luka, zrna bibera a po želji i po listić celera. Napunjene tegle nalijte tečnošću koju su pustile paprike i dobro ih zatvorite original poklopcem i odložite sa ostalom zimnicom.