Moj unuk Mihajlo

Loading...

четвртак, 22. децембар 2011.

Posni kolači - razni

              ŠARENA DETELINA
Potrebno je:
150 gr mlevenih oraha
50 gr mlevenog posnog keksa
150 gr prah šećera
150 gr posne čokolade
nekoliko kapi ekstrakta od maline ili jagode
Priprema:
              U sud stavite ml. orahe, keks i šećer u prahu i dolivajte po malo tople vode dok ne dobijete kompaktnu smesu. Podelite je na tri dela. U jedan dodajte 50 gr rastopljene ili strugane čokolade, u drugi ekstakt od maline a treći ostavite kakav je. Od svakog dela napravite tanji valjak.
             Dva valjka postavite jedan do drugog. Ostatak čokolade rastopite sa malo ulja i polovinom prelijte valjke. Na njih stavite i treći valjak i sve prelijte čokoladom. Ostavite da se stegne i secite tanke kriške.
             KUGLICE SA ŠARGAREPOM I NARANDŽOM
Potrebno je:
1/2 kg šargarepe
250 gr kristal šećera
1 limun i
2 pomorandže
Priprema:
              Očišćenu i izrendanu šargarepu ukuvajte sa šećerom na tihoj vatri, uz često mešanje, do gustine pogodne za oblikovanje kuglica. Dodajte limunov sok i struganu koru od oprane pomorandže. Kada se masa prohladi, vlažnim rukama oblikujte kuglice i ostavite da se prosuše. Možete ihz predhodno uvaljati u šećer.
             PUNJENE SUVE ŠLJIVE U ČOKOLADI
Potrebno je:
oko dvadesetak suvih šljiva
3 štangle posne čokolade
50 gr ml. oraha
50 gr ml. posnog keksa
3 kašike prah šećera
sok od limuna i
kašika ruma
Priprema:
Ostavite šljive u toploj vodi da omekšaju, rasecite ih po dužini, pa im izvadite koštice. Posebno pomešajte ml. orahe, ml. keks, prah šećer, rum i sok od limuna. Tom masom napunite šljive. Istopite čokoladu sa kašikom ulja i vrlo malo vode. Čačkalicom spuštajte svaku šljivu u rastopljenu čokoladu a potom ih slažite na podmazanu podlogu da se čokolada stegne.
            LUBENICE
Potrebno je:
200 gr šećera
8 kašike vode
125 gr. posnog margarina
100 gr ml. oraha
100 gr ml. posnog keksa
malo čokolade i
crvena i zelena boja za kolače
Priprema:
             Ušpinujte šećer sa vodom, dodajte margarin, pa kad se otopi dodajte orahe i keks. Sve dobro izmešajte pa kad se malo prohladi u jedan deo dodajte zelenu boju a u drugi crvenu (može ekstrakt od jagode ili maline). Od crvenog dela napravite 8 - 10 kuglica (zavisi kolike ćete velike lubenice) a od zelenog dela pravite oblik pljeskavice pa na njih stavljajte po jednu kuglicu, lepo je obmotajte i ostavite da se sve osuši. Osušene secite na po četiri kriške i na svaku krišku stavite po tačkicu otopljene čokolade (kako bi predstavljale semenke).
              TROUGLOVI SA SUSAMOM
Potrebno je:
3 kašike meda
3 kašike šećera
200 gr margarina
70 gr posnog kakaoa
100 gr seckanog lešnika
50 gr sitno mrvljenog posnog keksa
100 gr proprženog susama
malo suvog grožđa
 Priprema:
               Stavite med, šećer, margarin i čokoladu da se otope pa u to dodajte susam, orahe i keks i suvo grožđe. Sklonite sa vatre, sve dobro sjedinite, malo prohladite pa pomoću S folije oblikujte rolat u obliku trougla. Ostavite da se dobro ohladi i stegne pa isecite na željene komade.
             KEKSIĆI SA VINOM
Potrebno je:
4 šoljice ulja
2   "   belog vina
1 pr. za pecivo
2 vanilin šećera
šaka šećera
oko 1/2 kg brašna
Priprema:
             Sve sastojke zamesite da dobijete meko i glatko testo. Oklagijom razvijte testo na debljinu do 1 cm. Vadite keksiće raznim modlicama i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumene. Gotove keksiće ostavite da se ohlade a potpuno hladne ukrasite i išarajte po vašoj želji.
PS. Od ovog testa možete napraviti i kiflice, kao što sam ja uradila, i filovati ih džemom a potom ih uvaljajte u prah šećer, zamirisan vanilom.


10 коментара:

  1. I ja kazem, svaka cast Zoro!
    Ovi keksici sa vinom mi zvuce posebno zanimljivo.

    ОдговориИзбриши
  2. Meni se sve svidja i sve ih treba probati:))

    ОдговориИзбриши
  3. Zoro kolačići su ti super i na oko a predpostavljam i na ukus...

    ОдговориИзбриши
  4. Bravo Zora , baš si bila vrijedna i kolačići su ti prekrasni. Svaki bi rado isprobala !

    ОдговориИзбриши
  5. Svaka ti čast na ovim sitnim kolačićima. Ja nisam za pravljenje sitnih kolača. Nemam ja za to živaca. Više volim štrudle, baklavu, i tako nešto što se iseče, malo pre jela!
    Predivni su, obožavam da ih jedem, pa, kada mi se prijedu, ja kupim sebi! Prijatno! :)

    ОдговориИзбриши
  6. Fini su ti recepti,kao i uvijek,a blog si super blagdaniski uredila.

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Zoro, želim ti srećnu novu 2012. godinu i hvala i za ove divne recepte za sitne kolače koje si podelila sa nama.

    ОдговориИзбриши