четвртак, 22. децембар 2011.

Posni kolači - razni


              ŠARENA DETELINA
Potrebno je:
150 gr mlevenih oraha
50 gr mlevenog posnog keksa
150 gr prah šećera
150 gr posne čokolade
nekoliko kapi ekstrakta od maline ili jagode
Priprema:
              U sud stavite ml. orahe, keks i šećer u prahu i dolivajte po malo tople vode dok ne dobijete kompaktnu smesu. Podelite je na tri dela. U jedan dodajte 50 gr rastopljene ili strugane čokolade, u drugi ekstakt od maline a treći ostavite kakav je. Od svakog dela napravite tanji valjak.
             Dva valjka postavite jedan do drugog. Ostatak čokolade rastopite sa malo ulja i polovinom prelijte valjke. Na njih stavite i treći valjak i sve prelijte čokoladom. Ostavite da se stegne i secite tanke kriške.
             KUGLICE SA ŠARGAREPOM I NARANDŽOM
Potrebno je:
1/2 kg šargarepe
250 gr kristal šećera
1 limun i
2 pomorandže
Priprema:
              Očišćenu i izrendanu šargarepu ukuvajte sa šećerom na tihoj vatri, uz često mešanje, do gustine pogodne za oblikovanje kuglica. Dodajte limunov sok i struganu koru od oprane pomorandže. Kada se masa prohladi, vlažnim rukama oblikujte kuglice i ostavite da se prosuše. Možete ihz predhodno uvaljati u šećer.

             PUNJENE SUVE ŠLJIVE U ČOKOLADI
Potrebno je:
oko dvadesetak suvih šljiva
3 štangle posne čokolade
50 gr ml. oraha
50 gr ml. posnog keksa
3 kašike prah šećera
sok od limuna i
kašika ruma
Priprema:
Ostavite šljive u toploj vodi da omekšaju, rasecite ih po dužini, pa im izvadite koštice. Posebno pomešajte ml. orahe, ml. keks, prah šećer, rum i sok od limuna. Tom masom napunite šljive. Istopite čokoladu sa kašikom ulja i vrlo malo vode. Čačkalicom spuštajte svaku šljivu u rastopljenu čokoladu a potom ih slažite na podmazanu podlogu da se čokolada stegne.
            LUBENICE
Potrebno je:
200 gr šećera
8 kašike vode
125 gr. posnog margarina
100 gr ml. oraha
100 gr ml. posnog keksa
malo čokolade i
crvena i zelena boja za kolače
Priprema:
             Ušpinujte šećer sa vodom, dodajte margarin, pa kad se otopi dodajte orahe i keks. Sve dobro izmešajte pa kad se malo prohladi u jedan deo dodajte zelenu boju a u drugi crvenu (može ekstrakt od jagode ili maline). Od crvenog dela napravite 8 - 10 kuglica (zavisi kolike ćete velike lubenice) a od zelenog dela pravite oblik pljeskavice pa na njih stavljajte po jednu kuglicu, lepo je obmotajte i ostavite da se sve osuši. Osušene secite na po četiri kriške i na svaku krišku stavite po tačkicu otopljene čokolade (kako bi predstavljale semenke).
              TROUGLOVI SA SUSAMOM
Potrebno je:
3 kašike meda
3 kašike šećera
200 gr margarina
70 gr posnog kakaoa
100 gr seckanog lešnika
50 gr sitno mrvljenog posnog keksa
100 gr proprženog susama
malo suvog grožđa
 Priprema:
               Stavite med, šećer, margarin i čokoladu da se otope pa u to dodajte susam, orahe i keks i suvo grožđe. Sklonite sa vatre, sve dobro sjedinite, malo prohladite pa pomoću S folije oblikujte rolat u obliku trougla. Ostavite da se dobro ohladi i stegne pa isecite na željene komade.
             KEKSIĆI SA VINOM
Potrebno je:
4 šoljice ulja
2   "   belog vina
1 pr. za pecivo
2 vanilin šećera
šaka šećera
oko 1/2 kg brašna
Priprema:
             Sve sastojke zamesite da dobijete meko i glatko testo. Oklagijom razvijte testo na debljinu do 1 cm. Vadite keksiće raznim modlicama i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumene. Gotove keksiće ostavite da se ohlade a potpuno hladne ukrasite i išarajte po vašoj želji.
PS. Od ovog testa možete napraviti i kiflice, kao što sam ja uradila, i filovati ih džemom a potom ih uvaljajte u prah šećer, zamirisan vanilom.


10 коментара:

  1. I ja kazem, svaka cast Zoro!
    Ovi keksici sa vinom mi zvuce posebno zanimljivo.

    ОдговориИзбриши
  2. Meni se sve svidja i sve ih treba probati:))

    ОдговориИзбриши
  3. Zoro kolačići su ti super i na oko a predpostavljam i na ukus...

    ОдговориИзбриши
  4. Bravo Zora , baš si bila vrijedna i kolačići su ti prekrasni. Svaki bi rado isprobala !

    ОдговориИзбриши
  5. baš fini keksići svi do jednog

    ОдговориИзбриши
  6. Svaka ti čast na ovim sitnim kolačićima. Ja nisam za pravljenje sitnih kolača. Nemam ja za to živaca. Više volim štrudle, baklavu, i tako nešto što se iseče, malo pre jela!
    Predivni su, obožavam da ih jedem, pa, kada mi se prijedu, ja kupim sebi! Prijatno! :)

    ОдговориИзбриши
  7. Fini su ti recepti,kao i uvijek,a blog si super blagdaniski uredila.

    ОдговориИзбриши
  8. Draga Zoro, želim ti srećnu novu 2012. godinu i hvala i za ove divne recepte za sitne kolače koje si podelila sa nama.

    ОдговориИзбриши