понедељак, 26. март 2012.

Čupava pita

             Ovaj recept imam zabeležen u svojoj prvoj svesci recepata, i mada više volim kremaste poslastice, ovu pitu vrlo rado jedem jer je tako sipkava i ukusna i moji ukućani je obožavaju. Postoje više verzija ove pite, slične su ali i različite...
Potrebno je:
250 gr margarina
4 jaja
400 gr brašna
250 gr + 4 kašike šećera
100 gr seckanih oraha
50 gr suvog grožđa
4 kašike džema od kajsija
pola kesice praška za pecivo
1 kesica vanile
Priprema:
             Umutite margarin sa 4 kašike šećera, dodajte žumanca i na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Testo dobro izradite rukama i podelite ga na 2 dela. Jedan deo rastanjite (ja to radim oklagijom), u pleh srednje veličine. Drugu polovinu testa podelite na dve lopte pa ih stavite u friz oko 10 minuta.
             Za fil umutite belanca sa 250 gr šećera, dodajte vanilu, džem od kajsija i na kraju lagano umešajte orahe i suvo grožđe.
           Preko razvučenog testa premažite polovinu fila, pa narendajte jednu lopticu testa, preko stavite ostatak fila i preko fila narendajte drugu lopticu testa.
             Pecite pitu pola sata na 150 stepeni, odnosno dok ne porumeni. Ispečenu pitu secite na željene kocke, pospite prah šećerom i služite. Dobre su tople a još bolje kada se ohlade.

10 коментара:

  1. Prekrasna je ja obožavam ovakvu vrstu kolača:)

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo je bas ko stvoreno za mene, divan klasik.

    ОдговориИзбриши
  3. obožavam pite, a ovako čupave su mi jako drage

    ОдговориИзбриши
  4. Divan starinski kolač, koji obožavamo i ja i moj dragi :) Odličan recept!

    ОдговориИзбриши
  5. Sutra ću napraviti kolač po Vašem receptu. Hvala:-)

    ОдговориИзбриши
  6. I ja imam sličan recept, iz knjige moje mame,a zove se Mirbe pita. Ne znam šta znači, ali se malo razlikuje. Ja je uglavnom pravim sa voćem, pa preko dobnje kore obavezno premažem džem, jer voće nikada ne cedim, pa mu džem dodje, kao sundjer a daje i poseban ukus.
    Zoko, ovaj tvoj recept ću prepisati da imam i napravim. :)

    ОдговориИзбриши
  7. Mene privuce ovo naerendisano tijesto, nisam jos tako nesto probala i zato cu po ovom receptu to isprobati :) A i muke zabu u vodu..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo zbog ovako rendanog testa pita dobija karakterističnu sipkavost i izgled "čupave" pite...

      Избриши