уторак, 21. август 2012.

DŽEM OD ŠLJIVA SA ČOKOLADOM

       Skoro svake godine kuvam džem  od šljiva, a ovog puta sam u njega stavljala čokoladu za kuvanje i moram priznati da je izuzetno ukusan.

Potrebno je:
7 kg šljiva
1 1/2 kg šećera
150 gr čokolade za kuvanje
malo ruma (a ne mora)
Šljive dobro operite, izvadite im koštice i stavite u veću šerpu da se kuvaju. Povremeno promešajte. Kuvajte oko sat i po, pa dodajte šećer. Nastavite sa kuvanjem uz mešanje i pri kraju kuvanja (videćete kada povučete varjačom po dnu šerpe, ostaje trag), dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se skroz ne istopi. Ja kuvam na šporetu na drva i potrebno mi je oko dva i po do tri sata ukupnog kuvanja. Sklonite šerpu sa šporeta i dodajte malo ruma. Vruć džem sipajte u vruće, dobro oprane i u rerni sterilisane tegle, stavite ih u vrelu rernu i ostavite da se uhvati odozgo korica. Kada se ohlade, dobro ih zatvorite original poklopcem i ostavite sa ostalom zimnicom.
PS. Možete ih i onako vruće odmah zatvoriti, dobro "ušuškati" i ostaviti da se tako postepeno ohlade, pa ih hladne smestiti u ostavu.








13 коментара:

  1. Odličan je džem, ja ga već godinama samo tako pravim, osim što ja na 5 kg šljiva dodajem 200 gr. čokolade. Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  2. Tu varijantu sa čokoladom sam probala praviti,predobar je zaista:)

    ОдговориИзбриши
  3. Taman sam si prošlo ljeto obećala da ću napraviti džem s čokladom, ali sam nažalost u olujnoj buri ostala bez plodova šljiva.

    ОдговориИзбриши
  4. Nisam nikad probala, ali vjerujem da je odlično. Probat ću.

    ОдговориИзбриши
  5. Džem od šljiva sa čokoladom mi je jedan od najomiljenijih i ne propuštam ga napraviti. Super mi ovaj tvoj izgleda !

    ОдговориИзбриши
  6. i ja sam pravila sa cokoladom..samo sto sam na 7 kg sljiva stavljala 3 kg secera, 200 gr cokolade i dva deci vinskog sirceta umesto ikakvog konzervansa..stoji cele zime bez kvarenja
    ps ne znam da napravim nalog..tamara zikic

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tamara, ja ne volim preslatke džemove i nikada u njih ne stavljam bilo kakve konzervanse i traje mi po 2 i više godina, ukoliko su tegle dobro sterilisane i zatvorene.
      PS. Ne znam našta misliš kako da napraviš nalog, ako misliš da se prijaviš kao čitaoc-član za praćenje bloga, onda klikni ispod gde su članovi na PRIJAVI SE i dalje sledi...

      Избриши
  7. vise je izgledao kao pekmez..ne stavljam gustine i slicno..nije dzem, vec pravi seljacki pekmez sa ljuspama
    tamara zikim

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja volim onaj seljački džem kada se vide ljuspice, postaviću recept od šljiva koji sam pekla u rerni bez imalo šećera...

      Избриши
  8. nisam isprobala sa čokoladom iako znam da nema greške, imam u planu samo što izgleda da ove godine ništa od šljiva

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман06 август, 2013

    upravo sam sad kuvala dzem sa cokoladom,exstra je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je što si zadovoljna ovim džemom, zaista je dobar jer, čokolada mu daje poseban šmek. Pozdrav!

      Избриши
  10. Recept anonimne je odličan...probala prethodnih godina al prethodni dan stavim šljive šećer i sircet i sledeći dan kuvam na laganoj vatri, ne mešam tek pri kraju kad dodam čokoladu, rum...

    ОдговориИзбриши