среда, 22. фебруар 2017.

Lisnata pogača od ludog testa

            Verujem da svi manje-više imate recept za ludo testo, neko ga zove i šašavo testo a koje je zaista fenomenalno za pravljenje raznih, kako slanih tako i slatkih kifli, peciva i sl. Ja sam ovom prilikom jedan veći deo iskoristila za ovu izvrsnu pogaču a ostali ostavila u frižider za nešto drugo...

POTREBNO JE:
Za ludo testo:
1,200 gr brašna
4o gr svežeg kvasca
1 pr. za pecivo
1 dl ulja
3 dl mleka
4 dl jogurta
2 veća jajeta
1 kašika soli
2 kašike šećera
Za lisnatu pogaču:
200 gr margarina
1 jaje
susam, laneno seme
PRIPREMA LUDOG TESTA:
            Smlačite 1 dl mleka i u njega rukama izmrvite i izmešajte kvasac i ostavite da malo krene.
U veću posudu za mešenje stavite 1 kg brašna, dodajte so, šećer, pecivo, ulje, jogurt, nadošli kvasac i ostatak mlakog mleka. Sve dobro izmešajte (ja u početku koristim mikser sa dodacima za testo) a onda preručim na pobrašnjen radni deo i dodatno umesim rukama uz dodatak brašna po potrebi.
Dobro umešeno testo stavite u uljem podmazanu veliku kesu, zavežite je, ostavljajući dovoljno mesta jer će testo narasti. Testo možete držati u frižideru nekoliko dana.
         

PRIPREMA LISNATE POGAČE:
               Od testa uzmite jedan deo i razvucite ga oklagijom da dobijete otprilike pravougaoni oblik 30x20 cm. Po testu narendajte malo margarina koji je stajao u frižideru, zatim pažljivo urolajte i ostavite da stoji. Tako isto uradite još tri puta da dobijete ukupno 4 valjka. Od 3 valjka isecite po 2 duža valjka a ostatak na nekoliko manjih valjaka. I od četvrtog valjka isecite po potrebi manje valjkove. Tepsiju namažite margarinom i ređajte valjkove kao na slici (ovo je bila moja ideja a vi možete po vašoj želji). Pogaču ostavite na toplom da lepo naraste pa je celu premažite umućenim jajetom, pospite susamom i lanenim semenom i pecite u rerni zagrejanoj na 250 st. oko 15 min, a onda smanjite i pecite dok još oko 20 min. (zavisno od rerne), dok lepo ne porumeni.








2 коментара: