понедељак, 3. април 2017.

Zdrave kuglice od ovsenog zrna, lana, oraha, s.grožđa

              Ovas ili zob je riznica proteina, vitamina a posebno iz B kompleksa, minerala, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, silicijuma, gvožđa, mangana, cinka, bakra i kalijumovih soli. Koristi se u lečenju raznih bolesti, a da ne bih sve navodila, preporučujem da pročitate na Googl-u više o tome.  
              Ja sam kupila oljuštena zrna ovsa i dodavši još neke zdrave sastojke, dobila sam ove ukusne i zdrave kuglice bez šećera. 

POTREBNO JE:
oko 200 gr zrrna ovsa
oko 100 gr ml. oraha
oko 80 gr suvog grožđa
oko 60 gr susama
oko 50 gr semena lana
2-3 kašike džema od šljiva (ili meda)
oko 20 gr kokosovog brašna
PRIPREMA:
              Operite ovas u hladnoj vodi, pa ga stavite u sud prelijte sa 1 litrom vode i stavite da se kuva. Nakon što provri, kuvajte na srednjoj vatri još 10-15 min. pa sklonite sa vatre. Umotajte i ostavite nekoliko sati da dodatno nabubri.
              Nakon toga ovas ocedite, ali ne bacajte vodu, već je iskoristite, tako što ćete je popiti u toku dana kao zdrav čaj, koji se koristi takođe za lečenje raznih bolesti.
              U posudu stavite proceđena i skuvana zrna ovsa, dodajte oko 70 gr ml. oraha, oko 50 gr suvog grožđa (predhodno potopljenog u malo vode i proceđenog), oko 50 gr predhodno proprženog susama na suvom tiganju, oko 30 gr mlevenog semena lana i džem ili med, pa sve dobro izmešajte rukama. Pravite kuglice veličine po vašoj želji i uvaljajte ih u ostatak ml.oraha, mlevenog lana, susama i po želji u kokosovo brašno. Ohladite ih i uživajte u njihovoj blagodeti. Uzdravlje!

 






8 коментара:

  1. Анониман03 април, 2017

    Super,zdrav desert…draga Zoro pozz. Milanka

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман04 април, 2017

    Veoma mi se dopada. Reception sam zabelezila. Veliki poz od Goge��

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман04 април, 2017

    Dobri ,zdravi slatkisi ,za decu posebno. Ana

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман04 април, 2017

    Zanima me , da li moze da se doda gnjecena banana i suvo grozdje ? Pozdrav od Snezane.

    ОдговориИзбриши
  5. Zobene pahuljice ne volim posebno i nikada nisam radila nešto slično, baš zbog toga. No, one vrlo male i lagane volim pojesti u kefiru ili jogurtu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima razlike između zobenih (ovsenih) pahuljica i ovsenog zrna... zato sam ja koristila zrna i fntastičnog su ukusa a posebno u kombinaciji kao u ovom mom izmišljenom receptu. Pozdrav!

      Избриши
  6. Zorice, kuglice su super,dopadaju mi se:)Pozdravljam te!

    ОдговориИзбриши