четвртак, 3. август 2017.

Rolovana krompir pita od kiselog testa

         Ovu pitu neko zove i banica jer se urolane kore ređaju u obliku puža. Ja sam ovog puta koristila brašno Tip 500 ali je bolje koristiti belo brašno Tip 400. Obično se služi tako što se "kida" rukama rolna po rolna...

POTREBNO JE:
Za kore:
oko 500 gr brašna
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
1 jaje
5-6 kašika ulja
1 dl vode
2 dl jogurta
Za fil:
oko 500 gr krompira
oko 1/2 dl ulja
1 glavica crnog luka
po ukusu soli i bibera
i suvog začina
po želji susama
PRIPREMA:
               U mlakoj vodi rastvorite kvasac sa šećerom i ostavite da zapeni. U dublji sud stavite brašno, so, jaje, jogurt i kvasac pa zamesite glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da naraste.
Naraslo testo izručite na radnu površinu i lagano premesite uz dodavanje ulja.
               U zaseban sud narendajte krompir i crni luk, posolite ga, pobiberite i sve lagano izmešajte.
               Testo podelite na nekoliko delova i od svakog najpre oklagijom a zatim i rukama razvucite što tanju koru. Poprskajte je sa malo ulja a zatim stavite deo fila. Koru pažljivo urolajte i stavite je u obliku puža na sredinu okrugle tepsije. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal, stavljajući svaku sledeću urolanu koru (kao na slici u tepsiji). Pitu odozgo prelijte sa malo ulja i po želji pospite susamom. Zagrejte rernu na 200-250 st. (zavisno od jačine rerne) i pecite je dok ne porumeni. Pečenu pitu pokrijte vlažnom krpom da malo odstoji pa je poslužite.















2 коментара:

  1. Анониман06 август, 2017

    Prava stvar da se tepsija stavi na sred sola i onda kolektivno delimo i uživamo

    ОдговориИзбриши